Регіональна інтернет-конференція

Вчора мрія, сьогодні реальність. «Держава в смартфоні»

Як часто останнім часом ми чуємо цю фразу. Але що ж це означає? Що отримують від цього українці? 

«Держава в смартфоні» - це перш за все можливість отримання послуг в електронному вигляді (е-послуги). Це народження, вступ до дитячого садка, школи, університету, отримання паспорта та посвідчення водія, реєстрація автомобіля чи нерухомості, землі, шлюб тощо. Сьогодні кожна типова ситуація – це величезна незручність, стрес та корупція. «Держава у смартфоні» – це можливість розв’язати всі ці ситуації в один клік і бажано за допомогою смартфона чи ноутбука, де людина матиме особистий електронний підпис. Те саме стосується й бізнесу. 

В Україні вже створено близько 100 електронних послуг. Плани нової влади дуже амбітні. Наприклад, до 2024 року є прагнення перевести 90% всіх державних послуг в режим онлайн, втричі зменшивши кількість взаємодії громадян і бізнесу з владою та досягнувши нульового рівня корупції у цій сфері.

Першою в світі країною, яка запровадила електронну взаємодію реєстрів та ID-картки, провела електронні вибори та досягла показника онлайн-послуг у 99% є Естонія. Наразі провідні IT-спеціалісти нашої країни разом з естонськими «новаторами» обговорили стратегію розширення сфер застосування е-послуг в Україні. Вже в червні в рамках дводенного візиту українська делегація провела понад 10 зустрічей, зокрема з СІО (головним менеджером з інформатизації) Естонії, державним секретарем Кабінету міністрів, представниками Єврокомісії, Міністерства закордонних справ, Агентства інформаційних систем, Центру реєстрів, Академії е-урядування Естонії тощо.

В планах впровадження чотирьох рівнів е-послуг: інформація про державу – перший рівень, комунікація з державою – це другий рівень, транзакції з державою – третій рівень, залучення в управління державою – це четвертий рівень.
Із вже реалізованих е-послуг в нашій країні можна відмітити ряд досить таки корисних і тих, які полегшили життя громадян та бізнесу.
Зараз можна зареєструвати бізнес онлайн, отримати численні довідки та витяги з реєстрів, подати заяву на допомогу при народженні дитини та інші.

Основна ціль, яку перед собою ставить нова влада - це легка, швидка та ефективна взаємодія з державою громадян та власників бізнесу за допомогою смартфона, планшета чи ноутбука без втручання чиновників.

Ціль в автоматизації та полегшенні ведення бізнесу з використанням новітніх технологій з Вашого ноутбуку чи смартфону ставить перед собою і Група IT-компаній «Інтелектуальний сервіс».
Наразі є ціла низка рішень, які полегшують процес ведення бізнесу на підприємствах. 

Всі організації та підприємці вже зараз зобов’язані використовувати в своїй роботі електронний підпис,  з використанням якого можна звітуватися в електронному вигляді.

До одного з найпоширеніших та популярних можна віднести програмне забезпечення M.E.Doc та веб-сервіс СОТА, за допомогою яких вже зараз можна подати звітність в контролюючі органи, зареєструвати податкові та акцизні накладні, провести розрахунок заробітної плати на підприємстві. І все це вже доступно в електронному вигляді і використовується на практиці українцями.
Останнім же часом все більше організацій переходять з паперової форми обміну документами зі своїми контрагентами на електронну.

Саме в вищезгаданих програмах це можна робити за лічені хвилини. Тим самим зменшуються витрати часу на їх друк, відправку та доставку. При цьому і фінансові витрати істотно зменшуються.

Як бачимо, перші кроки по впровадженню в Україні електронних послуг вже зроблені і велика кількість підприємств та звичайних громадян вже ними користуються.  Чи потрібні нам ці зміни? Я вважаю що так. Адже варто йти, як кажуть, в ногу з часом. Тим паче,якщо це полегшить життя українців і дозволить нашій країні не відставати від розвинених «сусідів».Тому повноцінно можна сказати, що «Держава в смартфоні» - це вже не мрії, а реальність. 

Бобринецький РПД


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.