Регіональна інтернет-конференція

Глобальні цілі сталого розвитку. Молодіжна політика. Естонія

Єлизавета Кобець

Євроклуб «Діамант»

«Глобальні цілі сталого розвитку. Молодіжна політика. Естонія»

Коли я дізналася, що нам випала честь презентувати Естонію на нашому фестивалі спочатку дещо засмутилася. Адже це маленька прибалтійська країна, про яку я мало що знала, але потім коли зрозуміла, що більшість інформаційних сайтів дублюються російською мовою, я переконалася, що нам дуже пощастило, тому що я мала змогу читати оригінальні публікації.

Потрібно зазначити, що станом на  2016 рік у Естонії налічувалося 283 350 молодих осіб віком 7-26 років, що становить 21,54% населення Естонії. Як і в більшості інших європейських держав, частка молоді від чисельності населення скорочується. Цю кількість можна порівняти з кількістю молоді в одній з наших областей. 

На сьогоднішній день естонське правління підтримує загальнодержавні молодіжні організації двома способами: через тендери (проекти, де до 15% коштів можна закладати на адміністративні витрати) і стратегічне партнерство (пряме фінансування інституційної діяльності). На даний момент в Україні не запроваджено жоден з цих способів. Загальнодержавні молодіжні організації, яких в Естонії близько 15, отримують державну допомогу, в розмірі 20-40 тис. євро на рік, на розвиток. З чого виходить, що фінансування цієї сфери на дуже високому рівні.

За молодіжну сферу відповідає Міністерство освіті та науки, яке планує молодіжну політику та керує Естонським центром роботи з молоддю. Цей центр втілює в життя «Програму розвитку молодіжної сфери 2014-2020». При реалізації програми, за основу приймаються принципи попередньої стратегії:

- Розгляд молоді як єдиного цілого. Щоб проводити в життя дійсно ефективні дії для досягнення будь-якої стосується молоді мети або вирішення пов'язаної з молоддю проблеми, потрібно розглядати всю сферу життя молодої людини і впливають на неї фактори, а не обмежуватися рамками однієї установи або однієї сфери;

- Залучення молоді як засіб забезпечення якості заходів і впливу;

- Досягнення спільного впливу, тобто прагнення через поєднання різних сфер і знань досягнення найбільшої результативності.

Програма відштовхується від потреб молоді, від процесів, що відбуваються в суспільстві та від загальних європейських тенденцій. Естонія має двосторонні договори про співпрацю в молодіжній сфері з фламандської громадою Бельгії та Фінляндією. Обидва договори спрямовані в першу чергу на обмін досвідом фахівців по роботі з молоддю та організацій по роботі з молоддю. У співпраці з Фландрією беруть участь крім Естонії також партнери по молодіжній сфері з Латвії і Литви. У Естонії є також окрема програма співпраці з Молдовою, мета якої – аналіз розвитку молодіжної політики і роботи з молоддю в обох країнах. Можливості співпраці сторін молодіжної сфери наведені також у багатьох міжнародних угодах в галузі освіти.

       У молоді, на відміну від дорослих, існує менше можливостей для вплину на свій статус та права. Саме тому участь в організації особистого життя лежить в основі розвитку сильного громадянського суспільства. Для залучення молоді постійно знаходять нові форми участі, розвивають здатність сміливо висловлювати свою думку. 

Провідною силою в цій сфері є такі організації, як «Молодіжні центри». Молодіжний центр –  заклад по роботі з молоддю, діяльність якого організовують місцеві самоврядування або неприбуткової об'єднання. Молодіжний центр пропонує найширший спектр послуг по роботі з молоддю і є головним виконавцем роботи з молоддю. Молодіжні центри можуть діяти в різних формах, їх характерною рисою є те, що більшість центрів застосовують метод відкритої молодіжної роботи. Відповідно до проведеного в 2015 році дослідження, в діяльності молодіжних центрів один раз в тиждень і частіше брало участь понад 77 000 молодих людей. У 2016 році в Естонії діяло 263 молодіжних центрів.

«Школа за інтересами»  –  заклад освіти, що працює в молодіжній сфері та створює умови для набуття освіти за інтересами та всебічного розвитку особистості, в тому числі можливостей культивування своєї мови і культури. В Естонії в 2016 році діяло 597 шкіл по інтересам, де в 2016/2017 навчальному році навчалося 85 520 молодих людей. 

«Молодіжна дружина» – підтримує конкурентоспроможність молоді, навчально-виховний проект, який об'єднує в собі можливості роботи і молодіжної роботи. Мета дружини – підвищення конкурентоспроможності молоді через розвиток трудових навичок і знань. У 2016 році були підтримані 47 організаторів дружин, всього в діяльності дружин брало участь 3888 молодих людей. 

Ці організації чудово виконують свої завдання, заохочують молодь до соціальної активності, згуртовують. Важливо зазначити, що жодна з вище згаданих організацій не прив’язана до освітніх закладів. Мені це здалося не звичним, адже для мене активна молодь – це учні школи або студенти. 

2020 році основна увага в молодіжній сфері буде приділятися цілям і заходам, що сприяють позитивним змінам частини найважливіших викликів, що стоять перед молоддю і суспільством. Загальна мета програми розвитку - забезпечення широких можливостей для розвитку і самореалізації молоді, які сприяють формуванню згуртованого і творчого суспільства. 

Заходи та дії молодіжної сфери повинні сприяти досягненню наступних під цілей: молодь має більш широкий вибір для розкриття свого творчого потенціалу і потенціалу розвитку, у молоді менше ризик бути відірваним від суспільства, більше підтримується участь молоді у прийнятті загальнодержавних рішень, молодіжна сфера функціонує ефективніше.

Ще важливо, що всі молодіжні ініціативи є їх власними ідеями. Для прикладу, молодь боролась за зниження вікового бар’єру для головування на виборах, і вони досягли своєї мети. Але був випадок коли влада звернулась за порадою до молоді, а саме запросила до розробки пенсійної реформи, їм  доведеться наповнювати пенсійний фонд.

Це є основні особливості молодіжної політики Естонії, несхожі на інші країни, досить успішні. Починаючи дослідження цієї теми, я ставила перед собою питання – чи може бути Естонія прикладом для України? Так, однозначно може. 

 Турбота про молоде покоління – одне з першочергових завдань для розвитку Української держави. Нам є чому повчитися, зважаючи на спільну історію перебування в складі  Радянського Союзу. Молодь Естонії набагато ініціативніша, згуртована та більше мотивована, це означає, що їх молодіжна політика більш успішніша і може стати нам гарним прикладок на шляху до Європейського майбутнього України.

На вашу думку,  чи користуватись би попитом у молоді нашої держави "Молодіжні центри", "Школи за інтересами", "Молодіжні дружини"? Чи може молодь проявити ініціативу щодо їх створення?

Н.Черкас

sancho_admin відреагував на цей запис.
sancho_admin

На мою думку ці організації мали б попит у нашій країні, адже це дуже цікаво і дає можливість молоді розвиватись, проявити себе.

Мені здається наша молодь могла б проявити ініціативу для створення таких організацій за допогою петицій, листів та звернень, об'єднавшись з своїми однодумцями.

Дякую за запитання.

Ця відповідь від Кобець Єлизавети.

На мою думку нам потрібні саме молодіжні центри які допоможуть молоді в невеличких містах та селах розвиватись і ставати більш соціальноактивними

Відповідь Смиченко Софії


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.