Регіональна інтернет-конференція

Молодіжна політика Болгарії

Молодіжну роботу зазвичай розуміють як інструмент для особистісного розвитку, соціальної інтеграції та активного громадянства молодих людей. Молодіжна робота є „ключовим словом” для всіх видів діяльності соціального, культурного, освітнього або політичного характеру, що робиться разом з молоддю, для молоді та силами самої молоді. Вона належить до сфери освіти поза межами навчального закладу, найчастіше пов’язана з неформальною або інформальною освітою. Основна мета молодіжної роботи полягає у створенні для молодих людей можливостей самим формувати власне майбутнє. Діапазон тем, які охоплює молодіжна робота настільки ж різноманітний, як і типи людей та організацій, залучених до неї. Політична діяльність, вулична робота, спортивні заходи, соціальне підприємництво та проведення дозвілля можна називати молодіжною роботою.

Турбота про молодих людей - найважливіша національна справа Європейського розвитку Болгарії. Це створення сприятливих умов для школи та університету, освіти, неформального навчання, професійного, соціального та особистого. Реалізація молоді за участь у громадському та економічному житті, за їх участь у місцевому, регіональному та національному управлінні.  Також для повернення в Болгарію студентів з-за кордону, сприятиме поліпшенню демографічної ситуації і є вагомим фактором не лише подолання кризи, а також покращення якості життя та досягнення цілей Європейського Союзу. У відкритому та відвертому діалозі з молоддю держава дбає, розвиває  компетентну та підприємливу молодь та спрямовує їх на активну діяльність суспільного життя. Широке коло питань, що стосуються молоді, вимагає впровадження багато секторного підходу в молодіжній політиці. У зв'язку з цим вона не може досягти прогресу без успішної співпраці з іншими секторами, такими як освіта, зайнятість, гендерна рівність, охорона здоров'я, конкурентоспроможність тощо.

Такий підхід має бути розроблений на національному, регіональному рівні, районному  та муніципальному рівні, включаючи цільову підтримку, розвиток молоді у галузевій політиці та забезпечення її можливості для конструктивного діалогу з ними при формулюванні, реалізації та оцінці молодіжної політики.

Національна стратегія молоді (2010-2020) має на меті досягти цілі та реалізацію заходів щодо розвитку молоді в межах Європейського Союзу, повноправним членом якого є Республіка Болгарія з 1 січня 2007 року.

27 квітня 2009 р. Європейська Комісія запропонувала Стратегію ЄС інвестування в молодь та мобілізацію її потенціалу спрямовану на створення більше можливостей для молоді у Болгарії.

Освіта та зайнятість, покращення доступу та повної участі Болгарії, всю молодь у суспільному житті та сприяння взаємній солідарності між суспільством та молоддю.

1 грудня 2009 року набув чинності Лісабонський договір, який поставляв Європейський Союз щоб вживати заходів для підтримки, координування або доповнення дій держав-членів у Болгарії.

3 березня 2010 року Європейська Комісія представила Стратегію ЄВРОПИ 2020. Розумне, стійке та всеосяжне зростання ключовим фактором якого є Ініціатива "Молодь в русі". Вона має на меті покращити ефективність роботи освітньої системи та сприяння вступу молодих людей на ринок праці. Молодіжна робота Болгарії також стосується місця молодих людей і їхніх інтересів у суспільстві, державній сфері та впливу суспільства, політики й влади, особливо, якщо вони провокують неблагополуччя молодих людей, їх маргіналізацію або виключення.

Оніщук Юлія (Вільшанський РПД)


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.