Регіональна інтернет-конференція

Молодіжна політика Греції

Базюк Дар’я та Жорнова Анна

вихованці Євроклубу «Євродрузі»

Центру дитячої та юнацької творчості "ЗОРІТ"

 Новоукраїнської міської ради 

Кіровоградської області 

на базі Новоукраїнського НВК – гімназії «Лідер»

 Молодь – найбільш енергійна і продуктивна частина всього суспільства, його стратегічний ресурс. Разом із старшим поколінням вона несе відповідальність за розвиток і майбутнє держави, за історичну та культурну спадщину свого народу. Молоді люди потребують не стільки законодавчого регулювання власного життєвого простору, скільки розширення спектра життєвих перспектив, створення широких можливостей отримання якісної і бажаної освіти, яка, у свою чергу, надає реальні шансі працевлаштування, певною мірою є гарантом від ризику.

        Державна молодіжна політика в Греції є пріоритетним і специфічним напрямом діяльності держави і здійснюється в інтересах молодої людини, суспільства, держави.

           Починаючи з XX століття, Греція почала активно розвивати сучасну світову культуру, намагаючись семимильними кроками надолужити все те, що було упущено за час турецької окупації. Це стосується літератури, мистецтва і суспільного життя, спорту - зі здобуттям незалежності спостерігалося активний розвиток молодіжних рухів.

            На сьогоднішній день національний орган державної влади Греції, який працює над питаннями молодіжної політики -  Міністерство освіти, досліджень та релігійних питань, його очолює Константінос Гавролгу

Секретаріат з питань молоді включає відділи, що займаються працевлаштуванням та розвитком, культурою та дозвіллям, освітою та  соціальною активністю, міжнародною співпрацею. Його головна роль полягає у сприянні міжсекторній молодіжній політиці, враховуючи також усі необхідні події у молодіжному секторі на європейському та міжнародному рівнях. Генеральний секретар у справах молоді, пан Яньас Ліванос.

У Греції  кількість усіх молодих людей віком від 15 до 29 років, які проживають у країні: 1,977,947 (дані 2010 року, Еллінського статистичного органу), все населення становить 10,7 млн осіб.

 Молодіжну політику безпосередньо сконцентровано в добре визначеному молодіжному секторі, який домінує у Греції порівняно з іншими європейськими країнами.

У Греції є Молодіжний Парламент  — це молодіжна неприбуткова парламентська організація, метою якої є заохочення молоді Греції до активної участі в політичному житті країни і допомога в становленні активної громадянської позиції молодого покоління. Створена у 1994 році. В результаті діяльності Молодіжного Парламенту підлітки Греції не тільки отримують корисні знання і досвід про роботу державного апарату країни, його внутрішньодержавну структуру, але й мають безпосердню можливість взяти участь у керівництві країною. Таким чином підлітки пропонують свої ідеї щодо поліпшення економіко-політичного стану країни, в результаті чого укріплюється зв'язок між владою і народом, закріплюється демократичний державно-політичний режим країни. Девіз Молодіжного Парламенту 

 Молодіжний Парламент Греції є освітньою програмою, яка вперше була організована Парламенто Греції у школах і вищих навчальних закладах у 1995—1996 роках і з тих пір працює щорічно у співпраці з Міністерством Освіти Греції та Кіпру. З 2002 року співпрацює з Міністерством Зайнятості та Соціального Захисту. Програма розроблена для учнів шкіл і технічних професійних, а також для студентів вищих навчальних закладів країни, студентів грецьких шкіл за кордоном, а також для учнів гімназій і технічних шкіл Кіпру. Студент, який бере участь у Програмі, повинен бути не старшим за 20 років. Для того, щоб взяти участь у поданій прогамі, учень або студент має відповісти на два запитання, а саму відповідь (невеличке ессе, обсягом 50 — 150 слів) надіслати онлайн-комісії з оцінювання. 

Молодіжний Парламент Греції складається з 300 чоловік, з яких 260 — громадяни Греції, 20 — Кіпру, а ще 20 — представники грецької діаспори (громадяни АвстраліїБельгіїВеликоїБританіїЕфіопіїЄгиптуІзраїлюЙорданіїКанадиЛівіїНімеччиниСША і ПАР).

Структура Молодіжного Парламенту нагадує традиційний Парламент Греції. Всього є п'ять парламентських комітетів, що мають ті ж самі функції, як і основні комітети. До складу Молодіжного Парламенту входять:

  • Пленарій
  • Комітет оборони і зовнішньої політики
  • Комітет з питань освіти
  • Комітет фінансів, виробництва і комерції
  • Комітет громадської адміністрації, порядку і правосуддя
  • Комітет з соціальних питань

Представники молодіжного парламенту ініціюють заходи та залучають молодь до співпраці в бігітьох сферах життя.

           Опрацювавши інформацію, я дізналась, що молодь Греції проявляє активну життєву позицію, залучаючи дітей початкової та середньої школи. Вони беруть участь у заходах, присвячених Європейським тижням молоді, спрямованих на соціальну інклюзію, екологію та активне громадянство.  збирає їжу та одяг для людей, які потребують, прибирають парки, а також діляться листівками про захист навколишнього середовища. Вони намагаються навчитися один у одного, працювати в командах. 

           Старші учні влаштовують для початкової школи ігри, майстерні за мотивами казок на кшталт «Маленький принц» або «Володар кілець», щоб менші мали можливість визнати цінність інших людей за допомогою неформального навчання.

 Молодь  середньої школи та університетів створюють робочі групи з метою розробки конкретних пропозицій щодо участі молоді у боротьбі з явищем загальношкільного расизму. 

Підлітки влаштовують заходи, метою яких є сприяння активної участі молодих людей з обмеженими можливостями та підвищення обізнаності молодих людей без обмежень шляхом спільних дій. Молоді люди з обмеженими можливостями мають можливість зустрітися з місцевими людьми, пограти в бокчі та взяти участь у танцювальних заходах.

Молодь організовує велосипедні доріжки, під час яких пропагують програми Erasmus + / Youth, Європейський корпус солідарності, мобільність молоді по всій Європі та Європейський тиждень молоді. Серед інших відкритих заходів відбувається футбольні турніри. Erasmus + - це програма Європейського союзу на період 2014-2020 р, що підтримує проекти співпраці, партнерства, заходи та мобільність у сферах освіти, професійної підготовки, молоді та спорту. Завдяки цій програмі молоді люди з багатьох країн, а також і України, можуть взяти участь у програмах обміну студентів та відвідати Грецію та інші європейські країни.

        Продовжуючи мову про молодь Греції, варто зазначити, що учні деяких середніх шкіл  зустрічаються з еллінським парламентом, де практикують мистецтво дискутувати, діти стають ініціаторами по організації еллінського парламенту та еллінського телебачення парламенту. 

         Грецька молодь достатньо допитлива, адже вони беруть участь у  грі під назвою «У сузір'ї Європи», так звана уявна «поїздка» до 28 країн-членів ЄС, усі учасники мають можливість обмінятися знаннями та досвідом з історії Європи, культури та екології, перспектив зайнятості та мобільності в Європі.  

 Молодь Греції проявляє себе як відповідальних громадян своєї країни, звертаючи увагу на важливі аспекти життя у свіх сферах, піклуються про менші покоління та переймають досвід у старшого покоління. Державні органи намагаються сприяти таким факторам розвитку своєї країни, що розширює життєві перспективи молоді та сприяє її ствердженню у світі.


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.