Регіональна інтернет-конференція

Молодіжна політика Польщі

Нікіта Саітов

Євроклуб «ШАНС»

Керівник гуртка:
Бонк Алла Володимирівна

 

  • З 2003-2012р. У Польщі діяла програма «Національна молодіжна стратегія». Основною ціллю було покращення можливостей для розвитку молодого покоління. Зараз, на жаль, таких програм немає.
  • Є окремі державні міністерства, що відповідають саме за молодь та її освіту.
  • За даними ЮНЕСКО у Польщі стовідсоткова грамотність молоді, а індекс розвитку – 0.71(48 місце з 130 країн).
  • Польща – партнер та один із спонсорів програми ЄС «Молодь у дії»
  • У країні діє Польська Рада Молодіжних Організації (ПРОМ), заснована у 2011 році, зараз вона представляє 26 найбільших організацій і більш ніж 250.000 молодих людей. Цей орган допомагає молоді впливати на Політику у країні.
  • Бюджет на освіту та виховання на 2014 рік становив 13.1 млрд. доларів США. Це 11,41% від загальних витрат країни та 5,17% від її ВВП. Але незрозуміло, яка частина цієї суми буде витрачена на молодь.
  • Ситуація з ринком зайнятості молоді досить стабільна, але галузі, де багато молодих людей раніше могли знайти роботу (торгівля гастрономія, готельний бізнес та ін.) демонструють насиченість кадрами, частка молоді на цих професіях досить висока, у важкій промисловості, сільхоз галузі частка молоді менше 10%. Тож через декілька років для молоді буде актуальною саме важка промисловість.
  • Через масовий відтік молоді до Німеччини та Франції влада Польщі започаткувала програму «500+». Згідно з нею громадяни країни у віці 18-21 років кожен місяць будуть отримувати додаткові 500 злотих, якщо вони проживають у Польщі.

Джерела:

  1. «Національна молодіжна стратегія» https://www.youthpolicy.org/national/Poland_2003_National_Youth_Strategy.pdf
  2. «Молодь у дії»

http://www.mlodziez.org.pl/

  1. ПРОМ

https://prom.info.pl/

  1. Витрати на освіту

https://data.worldbank.org/topic/education

  1. Бюджет на 2014р.

https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/budzet;2014;mniej;na;kolej;i;oswiate;a;wiecej;na;urzedy,225,0,1440993.html

  1. Ринок зайнятості, рівень освіченості та розвитку молоді

https://www.youthpolicy.org/factsheets/country/poland/

Колісник Наталія

Дуже цікаві відомості про кроки у розбудові молодіжної політики наших сусідів. Проте, думаю, що пандемія знову внесе корективи.


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.