Регіональна інтернет-конференція

Освіта в Португалії

Команда «Євро-Лідер» Новомиргородського РЦДЮТ.
 Анастасія Михайлюк та Тетяна Мунтян

 

  1. Шкільна система Португалії, на перший погляд, не дуже різниться від української. Структура системи освіти: дошкільна освіта (до 6 років), базовий рівень – школа (9 років), друга шкільна ступінь (професійна підготовка), вища освіта (бакалавр, магістр, доктор наук, Agregação). Середня освіта є обов'язковою для школярів і поділяється на 3 етапи: підготовчу школу (3-5 років), базову школу (6-15 років) і старшу школу (15-17 років).
  2. Початкові школи в Португалії, будучи частиною базової освіти, безкоштовні, приймають дітей з шести років. Цикл початкового навчання розрахований на чотири роки, після чого учні без іспитів переводяться в базову школу. Уроки в молодшій школі проводяться в ігровій формі, багато малюють, клеять, вирізають, з першого класу вивчають англійську мову.
  3. П’ятирічна програма базової середньої освіти побудована за європейськими зразками, але не передбачає ранньої спеціалізації, поглибленого вивчення окремих предметів. Набір базових предметів звичайний, включає рідну мову, початкову математику, природничі науки. З п’ятого класу обов’язкове навчання грі на флейті, урокам музики приділяють велике значення, й погана оцінка впливає на успішність в кінці року.
  4. Старша школа в Португалії займає 3 роки навчання, з 10 до 12 класу. Вона пропонує навчання, в основному, за двома напрямами: загальна програма, яка орієнтована на подальший вступ у вищі навчальні заклади, та технологічна, яка передбачає підготовку студентів до працевлаштування відразу після школи.
  5. Загалом у курсі повної середньої освіти існує виражена спеціалізація, спрямована на здобуття вищої освіти, підготовку до професійної діяльності. Це відображається в дипломі, що містить інформацію про отримання теоретичних знань, професійної кваліфікації, обраної спеціалізації.
  6. Навчальний рік у Португалії розпочинається після 10 вересня, кожна школа вирішує, коли починати. В португальських школах, з метою безпеки, доволі складно потрапити батькам до приміщення школи в будь-який час. Є строго відведений день – вівторок, коли батьки, за попередньою домовленістю, можуть поговорити з класним керівником. Класний керівник міняється щороку, щоб не було звикання учнів до керівника і навпаки.
  7. У Португалії вищу освіту можна отримати в державних і приватних університетах, технічних інститутах або приватних вузах вузького профілю
  8. Спеціалізовані вузи пропонують програми підготовки фахівців у різних сферах, можна обрати на свій смак: природничі науки, машинобудування, сільське господарство і лісівництво, бізнес і менеджмент, медицина і фармацевтика, образотворче мистецтво та дизайн. Є і традиційно сильні напрямки: наприклад, Університет Авейро відомий факультетом електроніки, а Університет Порту - медичним факультетом.
  9. Португальські вузи не є легкодоступними: зазвичай до університетів вступають лише 10% випускників португальських шкіл. У результаті португальці, які отримали університетську освіту, являють собою не несвідому масу людей з дипломами, а основу і еліту суспільства, що формує розвиток країни на роки вперед.

До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.