Регіональна інтернет-конференція

Освіта Словаччини

Рижков Даніель 

 Учень 9 класу

КЗ «Устинівське НВО ЗШ I-III ст.»

Керівник: Носачова К.В.

 

Вступ

Освіта в Словаччині вирізняється винятково високою якістю. Саме тому навчання в Словаччині – це один з найбільш популярних мотивів для отримання ПНП іноземними громадянами. Що зовсім не дивно, з огляду на схожість словацької, української та російської мов, подібність традицій і лояльне ставлення словаків до студентів з країн СНД.

Актуалізація теми:  Освітня система Словаччини передбачає детальну спеціалізацію, велику кількість спрямувань, а також підходів до навчання. Визначення майбутньої професії починається вже в 9 класі школи. Тому перш ніж вибирати, в який навчальний заклад поступити або віддати дитину, варто ознайомитися з нюансами освіти в Словаччині для іноземців. Тому дана тема є актуальною  на даний момент.

Теорія:

Перший ступінь освітнього шляху словацької молоді – дошкільні навчальні заклади:

два типи установ – ясла та дитсадки;

ясла представлені тільки приватними організаціями, тому їх відвідування завжди платне;

дитсадки бувають 4 типів: державні, приватні, церковні та спеціалізовані;

відвідування садочків – щодня по буднях, з 6:00 до 19:00 (час відвідування може варіюватися в залежності від конкретної установи).

Дошкільна освіта в Словаччині

Дошкільна освіта в Словаччині – це основа всього шляху навчання. Ясла в Словаччині бувають виключно приватними. Тому вартість їх відвідування починається від 20 євро в місяць. Ціна залежить від міста, в якому вони розташовані, кількості дітей в групах, тривалості перебування дитини в яслах, а також спеціалізації самої установи. Відвідування ясел не є обов’язковим в Словаччині. Тому батьки можуть самі вирішити, чи варто записувати туди малюка.

З дитячими садками ситуація інакша. Вони діляться на 4 типи, серед яких представлені і майже безкоштовні установи (вартість відвідування близько 10 євро в місяць). Їх відвідування є обов’язковим. У них записують дітей у віці 3-6 років. Деякі садочки мають можливість започаткувати спеціалізацію освіти дитини вже на цьому етапі. Для кращого розуміння особливостей кожного типу установ розглянемо, якими вони бувають:

Державними. Їх головна перевага – доступна ціна. Найпопулярнішими гуртками є спортивні, мовні та художні. До державних садків відносяться і установи церковного типу. Вони особливо актуальні, якщо Ви хочете виховати дитину відповідно до канонів своєї релігії. 

Приватними. Це дорожча дошкільна освіта, що забезпечує також кращий догляд за дітьми і можливість спеціалізації навчання. Ціна відвідування приватного дитячого садка 300-1000 євро на місяць. Установи відрізняються не лише за вартістю навчання, а й в залежності від використовуваних підходів до дітвори і спрямованості. Так, приватні садочки можуть припускати вивчення іноземних мов, ведення навчання на англійській, німецькій, або французькій, а також спеціальні програми, адаптовані під особливості дітей з проблемами зору або слуху. 

Другий етап навчання – початкові школи (середня освіта)

 Алгоритм навчання:

початкові школи I ступеня (діти у віці 6-10 років);

початкові школи II ступеня або отримання середньої освіти в гімназіях (для дітей 10-15 років).

Подібно до інших етапів освіти, початкові школи мають свої унікальні особливості навчання. Їх знання дозволяє спростити розуміння роботи системи і допомогти вибрати відповідну установу для улюбленої дитини.

Безкоштовна освіта в Словаччині в початковій школі, виняток становлять лише приватні установи.

По завершенню початкових шкіл I ступеня дітки можуть навчатися в початкових школах II ступеня або вже в гімназії (багаторічній).

На даному етапі навчання також є можливість спеціалізованої освіти у відповідному навчальному закладі. Воно може мати поглиблене вивчення іноземних мов, викладання німецькою, французькою, або англійською, а також ухил на спортивні або художні дисципліни.

Головна відмінність початкової школи від нашої – менше навантаження. При цьому інтенсивність навчання істотно збільшується. Так, стаючи абітурієнтом, учні мають істотний багаж профільних знань. По закінченню навчального закладу учні можуть вступати до ВНЗ.

Навчання в Словаччині: особливості навчання у гімназіях Словаччини

Гімназії Словаччини являють собою більш складний освітню ступінь, що знаходиться між початковими школами та ВНЗ. Для словаків це відмінний спосіб поглибити спеціалізацію навчання дитини, тим самим краще підготувавши її до здобуття вищої освіти.

Особливості:

Тривалість – 4 роки.

Підстава для вступу – вступні іспити або середній бал, зазначений у свідоцтві про завершення навчання в початковій школі.

Завершується випускними іспитами

Школярі держав СНД поступають в гімназію по завершенню 9-го класу.

Ключовим завданням гімназії є підготовка до освоєння професії у ВНЗ. Залежно від того, куди планує поступити учень, формується перелік предметів для вивчення. Після завершення навчання здаються випускні іспити.

У словацькі ВНЗ можна вступити тільки з наявністю атестата, а кожен іноземний абітурієнт для вступу зобов’язаний проходити процедуру нострифікації.

Особливості словацьких середніх професійних шкіл

Дані освітні установи є альтернативою навчанню в гімназіях. Вони дозволяють наблизити дитину до спеціалізації, яка буде обрана для нього в ВУЗі. Навчання в професійних школах дозволяє іноземним школярам поліпшити володіння словацьким. Завдяки чому дитина зможе вступити до ВНЗ без проблем.

Особливості:

Програма на 4 роки.

Обов’язкова здача випускних іспитів.

Отримання посвідчення про середню професійну освіту.

Можливість вступу до будь-словацький ВНЗ після завершення навчання.

Середні спеціальні училища

Дані установи є одним з варіантів завершення освітнього шляху. Успішне завершення навчання дає випускникам робочу спеціальність і можливість найму на роботу. Іноді для молоді Словаччини вища освіта не є критично важливою, тому їм вистачає закінчення такого училища.

Особливості:

Тривалість програм 2 або 3 роки.

В кінці обов’язкова здача іспитів.

Отримання підтвердження «вторинної професійної освіти».

Вища освіта в Словаччині

Для вступу до вищого навчального закладу іноземним абітурієнтам також необхідно надати документи, що підтверджують успішне завершення середньої школи. Пакет документів приймається в лютому. При розгляді кандидатур до уваги береться вказаний в атестаті середній бал. Але для іноземців часом проводять вступні іспити, щоб перевірити, на якому рівні знання словацької. Приватні навчальні заклади можуть проводити іспити з англійської, якщо і навчання ведеться на даній мові.

Для студентів недостатньо добре знати словацький, пропонуються спеціалізовані підготовчі, а також інтенсивні курси іноземних мов.

Закінчена вища освіта в Словаччині – програма «Бакалавр»

Тривалість – 3 роки. Завершення навчання в Словаччині дає вищу освіту (закінчену) першого ступеня і академічний ступінь «Бакалавр». Для цього потрібно здати предмети, а також іспити (державні). Плюс є написання і захист дипломної роботи.

Освітня програма в Словаччині «Магістр»

Тривалість – 2 роки. Успішне завершення програми «Магістр» дає випускникам закінчену вищу освіту, ступінь «Інженер», або «Магістр», а також можливість вести професійну діяльність.

Висновок:  Для кожного випускника вибір майбутньої професії та закладу подальшого отримання вищої освіти є дуже складним.  Багато з них обирають вищі заклади в інших країнах. На мою думку освіта в Словаччині є досить доступною  для іноземних випускників, які хотіли б отримати дійсно якісну освіту.


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.