Регіональна інтернет-конференція

Особливості молодіжної політики в Іспанії

Молодіжна політика є невід’ємним атрибутом сучасного суспільства, що відображає місце та роль у ньому такої соціально-демографічної групи як молодь.

У більшості країн сучасного світу державна молодіжна політика є одним з найважливіших, пріоритетних напрямів діяльності держави і постійно здійснюється з урахуванням її можливостей на політичному, соціальному, економічному, законодавчому та організаційному рівнях для створення сприятливих передумов життєвого самовизначення та самореалізації молодих людей, вирішення нагальних проблем молоді, підтримки її інноваційної діяльності, громадської активності.

Свої особливості має молодіжна політика в Іспанії. У цій країні молодь визначається віком 14-30 років, нерідко відсуваючи кордон до 32-34 років. Цей факт пояснюється лише тим, що у такому віці молоді іспанці починають вести самостійну, економічно незалежну життя. На сьогоднішній день молодь становить 22% населення країни.

У Іспанії координацією всієї роботи з розробки і здійснення молодіжної політики займається Міжміністерська комісія у справах молоді, а головним виконавцем у галузі молодіжної політики є Інститут молоді, що діє у структурі міністерства культури. Комісія була створена спеціальним декретом глави іспанської держави для виконання функцій:

  • вивчення проблем молоді, розробки і внесення до уряду молодіжних програм у галузі економіки, політики, культури тощо;
  • координації дій окремих міністерств і відомств стосовно молоді.

Необхідність створення такої структури, підкреслюється в декреті, витікає з того факту, що молодь більше, аніж інші соціальні групи, потерпає від соціально-економічної кризи, від хибності заходів - навіть досить ефективних, - що вживаються окремими секторами державної адміністрації для більш плідного вирішення проблеми включення молоді в самостійне життя. Головою Комісії є міністр культури, а його заступником - директор Інституту молоді. До складу Комісії, крім 16 міністерств на рівні генеральних секретарів і директорів департаментів, входять 16 представників громадських організацій. Тобто сама молодь в Іспанії виступає основним важелем впливу на формування важливих напрямків державної молодіжної політики.

Молодіжні програми, що розробляються в Іспанії, покликані полегшити соціальну, культурну і політичну адаптацію молоді, усунути існуючі перепони, що заважають здійснити перехід до самостійного життя. 

Безпосередня робота з молоддю ведеться як державними органами і установами, так і розгалуженою суспільно-державною системою служб соціальної допомоги молоді. Державний орган у справі молоді створює умови на вирішення отриманих завдань і навіть отримує при цьому потрібні кошти, але безпосередню роботу з молоддю ведуть, так звані, «добровільні носії послуг» - приватні, кооперативні, громадські й інші організації.

Такою організацією є Рада молоді Іспанії, яка об'єднує 34 молодіжні, студентські, дитячі та інші організації та об'єднання, що займаються роботою з молоддю. Створена у грудні 1984 року. Рада покликана доводити до уряду думку організацій з найактуальніших питань, що стосується становища іспанської молоді, сприяти розвитку міжнародних зв'язків.

Однією з найбільш масових молодіжних організацій в країні є організація, яка носить назву «Соціалістична молодь Іспанії». Головною метою роботи даного об'єднання є взаємодія з органами влади країни і доведення до уряду найбільш гострих проблем, існуючих в країні. Крім того, організація захищає політичні та економічні права молоді. В цілому, звичайно, ця структура підтримує політику правлячої партії країни. Молоді політики в своїй діяльності націлені на зростання активності молоді та залучення її в різні культурні, спортивні, екологічні організації. 

Серед сучасних організацій можна виділити Ліберальну молодь, створену в 2003 році як групу молодих іспанців - прихильників ліберальних ідей. Ліберальній молоді вдалося в короткі терміни вступити в Міжнародну федерацію ліберальної молоді. Політика, якої дотримуються члени організації, ґрунтується на таких поняттях, як рівність можливостей, повага прав особистості, лояльне ставлення до меншин, відсутність дискримінації, побудова демократичного суспільства і ринкової економіки.

Влада країни, звичайно ж, підтримує всі організації, діяльність яких спрямована на роботу з молоддю, оскільки це є одним з напрямків її політики. Зараз рівень активності молоді набагато вищий, однак недостатній через економічну та соціальну нестабільності, що є в країні.

А така нестабільність призводить до «іншої сторони медалі». 

Іспанія - одна з країн Євросоюзу має найбільш серйозні проблеми серед молоді. Тільки лише 17% молодих людей довіряють іспанському парламенту. Понад 70% молодих іспанських хлопців стверджують, що в разі настання війни вони не хочуть йти вмирати за свою країну. За останні роки відбулися істотні зміни з мораллю молоді, їхніми життєвими цінностями, пріоритетами. У ході опитувань виявлено, що молоді люди відносять до життєвих цінностей дозвілля і розвага, тоді як у багатьох країнах Європи молоді юнаки та дівчата називають навчання, створення сім'ї, кар'єру. Опановувати будь-якими сучасними технічними професіями іспанська молодь не бажає, вважаючи за краще професію офіціанта або портьє на дискотеці.

Найбільш гострі проблеми - високий рівень безробіття і високі ціни на житло. Саме тому молоді іспанці не поспішають йти з сім'ї і створювати власні сім'ї.

Іспанія - європейський лідер за кількістю безробітних серед молоді. Крах будівельного ринку значно ускладнив становище молодих іспанців на ринку праці. Згідно з офіційними даними, в цій країні на Піренейському півострові, без роботи знаходиться кожен другий юнак або дівчина. Частка безробітних у віковій групі молодше 25 років становить 44 відсотки, що є найвищим показником в Євросоюзі.

Під час "будівельної лихоманки" багато молодих хлопців і дівчат достроково покинули школи, плануючи заробляти непогані гроші на будівництвах країни. Сьогодні у них немає ні роботи, ні шкільного атестата.

Тому, на нашу думку, молодь сама повинна сформулювати свої інтереси і забезпечити їм  достатню підтримку. А державні установи та молодіжні організації повинні підтримувати позитивні спрямування молоді, розширювати її діяльність, створювати умови для активної участі в житті суспільства.

Підготував Дементьєв Євгеній, Петрівський РПД


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.