Регіональна інтернет-конференція

Особливості освіти Чехії

Малинович Євген, Третяк Іван,

команда «DreamTeam»

Кожна держава ЄС турбується про своє майбутнє, вкладаючи ресурси у освіту населення. Щодесять років у Чеській республіці приймають основоположний документ, який визначає та регулює різноманітні напрямки у освітній діяльності. В цьому році у них закінчується термін дії «Стратегії 2020» і чеське міністерство освіти, молоді і спорту ще з 2018 року займається розробкою наступного документу «Стратегія 2030+». Даний документ повинен бути безперервний, а також визначати цілі, завдання та заходи освітньої політики. Процес підготовки цього документу є максимально відкритим та прозорим. О всій країні відбуваються засідання експертних груп, проводяться круглі столи, залучаються усі бажаючі до внесення та обговорення пропозицій щодо покращення ситуації у освіті. Адже вона повинна бути сучасною, якісною та готувати здобувачів усіх рівні до життя у суспільстві сьогодні й зараз.

Ми можемо сказати, що в Чехії є 3 рівні освіти: підготовча, базова, вища.

Від 2 до 5 років діти навчаються а дитсадках-це перший ступінь, потім з 6 дитина йде до школи і коли їй виповнилось 11 років, вона разом з батьками вирішує як далі навчатися: адже, стиль навчання у середній школі різниться від того які здібності та наміри має учень. Навчання у вищій школі вимагає класичної системи навчання, а учням, яким достатньо середньої освіти читаються узагальнюючі курси з різних дисциплін. Дитина вирішує продовжити навчатися в школі, то вона вчиться ще 4 роки - це другий ступінь, який завершує базову середню освіту. Тепер я хочу зауважити про те, що робить влада для доступної та якісної освіти. По-перше - безкоштовна середня освіта в державних навчальних закладах. Також це доступна процедура вступу.

Висока якість освіти та можливість вільно працювати без досвіду. Це є чудовою можливістю отримати роботу, яку ти захочеш та побудувати успішну кар'єру. Ось, наприклад, декілька відомих навчальних закладів Чеський технічний університет в Празі та університет Масарика є відомими закладами вищої освіти у Європі, користуються популярністю і у наших співвітчизників. 

Прозорість чеської освіти визначається ще й тим, що ми можемо перевірити на міністерському сайті будь який диплом чи сертифікат випускника середньої школи. 

І останнє про, що ми хотіли сказати це чому українці виїжджають на навчання до Чехії. Ми вважаємо це тому, що в Чехії низький рівень безробіття, студентські знижки та "бонуси", висока заробітна плата також додає мотивації та стабільна економіка. 

На нашу думку, пріоритети, які обирають для своїх нащадків батьки, ще по завершенню початкової школи є зрозумілими та визначають подальший життєвий шлях дитини. Адже, усім зрозуміло, щоб бути першокласним механіком не треба завершувати Чеський технічний університет, достатньо професійної школи, здібностей та бажання працювати і вдосконалюватись. Хто хоче далі навчатись та розвивати чеську науку цілком реально може впливати на її розвиток через обговорення та заняття класичними студіями. Чеська республіка молода європейська держава, яка має і свої освітні традиції, і намагається обґрунтовано витрачати кошти на підготовку лише необхідних кваліфікованих спеціалістів, які володіють державною мовою та будуть розбудовувати міцну та успішну державу.

Джерела:

https://www.naerasmusplus.cz/cz/reformy-a-systemy-vzdelavani-eurydice/skolstvi-v-cr/

http://www.msmt.cz/vzdelavani/skolstvi-v-cr/strategie-2030


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.