Регіональна інтернет-конференція

Особливості ірландської освіти

Долинський РПД

Учасники тематичної сесії “Глобальні цілі сталого розвитку. Освіта”

Анна Басюк, Андрій Поправка

 

    Ірландія – це невелика країна з багатими традиціями. Незважаючи на те, що населення країни менше, ніж в деяких великих містах світу, Ірландія славиться високими досягненнями в найрізноманітніших сферах: у галузі освіти, науки і передових технологій. Звідси питання: чим же особлива така Ірландська освіта, що слава про неї йде на весь світ?

       Цікавившись освітою Ірландії, ми зрозуміли, що в деяких моментах вона переплітається з українською освітою. Їх навчання має три етапи: початковий – 6 або 8 років, середній – 5 або 6 років і третій рівень, який поєднує вищу та професійну освіту.

       Початкова освіта. Відповідно до закону про обов’язкову освіту ірландські діти повинні відвідувати початкову школу у віці 6 років. Однак у реальному житті більшість з них (а саме – близько 65 %) починає свій шлях до країни знань вже у 4 роки. Навчальний рік триває з вересня по червень, складається з трьох триместрів і включає канікули на Пасху та Різдво, а також літні канікули тривалістю 13 тижнів. 

      Перший етап – цикл молодшої середньої освіти представляє собою трирічний курс з 13 до 16 років, упродовж якого учні вивчають 9-11 предметів. В принципі, після цього ірландські підлітки можуть не продовжувати навчання, оскільки сертифікат вже підтверджує наявність освіти в його. 

       Другий етап розпочинається у віці 14-15 років і триває 1 рік. Він дістав назву перехідний рік, і являє собою «ірландський винахід». У ході цього року окрім основних предметів робиться акцент на дисципліни, що розширюють світогляд дітей – комп’ютер, іноземні мови, культура, дизайн, ремесла, фотографія. Звичайні заняття комбінуються з великою кількістю дискусій, практикою в різних закладах, що має на меті допомогти учням краще зорієнтуватися при виборі майбутньої професії. Під час перехідного року основна увага дітей концентрується на питанні самовизначення, вихованні самодисципліни і свідомості. 

     Третій етап – цикл старшої середньої освіти являє собою дворічний курс, який триває з 15 до 17 років і зорієнтований на підготовку до випускних іспитів на отримання сертифіката про закінчення середньої школи. 

     Після закінчення курсу старшої середньої школи учні мають скласти іспити з шести, семи або восьми предметів на отримання ірландського сертифікату зрілості. Результати екзаменів оцінюються з шести кращих предметів, при цьому максимальна кількість балів складає 600. 

        Вища освіта. Вища освіта являє собою третій рівень освітньої системи Ірландії. Кількість студентів, які продовжують навчання у закладах третього рівня в Ірландії, істотно збільшилася впродовж останнього десятиліття – близько 60% учнів, що закінчили середню школу, бажають отримати вищу освіту. Даний показник – один з найвищих у світі. Статистики підрахували, що одночасно за парти сідає 960 тис. ірландців. Як і в Англії, в Ірландії одним з головних педагогічних прийомів є індивідуальні заняття студента з викладачем — науковим керівником або куратором. 

       Вище ми розповідали, що Ірландська освіта моментами схожа на українську. Не будемо кривити душею, але всі розуміємо, що наша освіта має нижчий рівень і чому ж так? Основною відмінною рисою ірландських початкових шкіл є чіткий розпорядок і пильна увага до кожної дитини. Окрім вчителів і вихователів до кожної дитини прикріплений опікун, який особисто відповідає за розв’язання всіх можливих питань і проблем. До його обов’язків також входить інформування батьків стосовно успішності їхньої дитини, її поведінки, фізичного та психічного самопочуття. Зазначимо, що уряд країни вже не один рік вкладає великі кошти у розвиток і вдосконалення системи освіти, при цьому робиться акцент на впровадження інноваційних технологій. Підтвердженням цього є прийнята нещодавно програма комп’ютеризації середньої школи, яку вважають однією з найбільш масштабних на світовій арені в цій області. Завдяки даній програмі школи були забезпечені 60 тис. сучасних комп’ютерів. 

         Ось такий цікавий шлях ірландських освітян. Дякуємо за увагу.


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.