Регіональна інтернет-конференція

Як навчаються в Люксембурзі

Басараб Вікторія, Почкай Анна
«Лідер» КЗ «Центр дитячої та юнацької таорчості"
Бобринецької міської ради

 

Сто відсотків населення Люксембурга старше 15 років є освіченими. Це свідчить про високий рівень освіти країни і підтверджує рівень її розвитку. Вся відповідальність за освіту лежить на Міністерстві освіти та на муніципальних органах влади. 

Окрім того, всі люксембуржці багатомовні, оскільки держава має три офіційні мова- люксембурзька, німецька та французька. Дошкільне навчання відбувається люксембурзькою, з початком молодшої школи діти вивчають німецьку, з четвертого року в середній- французьку, а з сьомого класу починають освоювати англійську. 

Здобувати освіту діти починають з 3 років у Précoce. Потім у віці 4-5 років іде підготовка до школи в Préscolaire. 

Навчання певним чином відрізняється від українського. Навчальний рік триває з 15 вересня по 15 липня, шість тижнів навчання чергуються з канікулами. Окрім того, на всіх рівнях методику викладання характеризують «делікатною», наприклад учителі ні за яких обставин не підвищують голос на учнів, що підвищує ефективність навчання. 

Потрібно зауважити, що в Люксембурзі досить суворо ставляться до пропусків. Якщо не відвідувати заняття більше двох днів, то обов’язково потрібна довідка. Облік відвідувань навіть з дошкільного етапу враховується аж до вступу до вищих навчальних закладів. Якщо постане питання, якому учневі надати місце, то оберуть того, у кого менше пропусків без поважної причини. 

З 6 та до 11 років діти відвідують молодшу школу. Головним документом, який показує успіхи учнів є bilans intermediaries- це підсумкове досьє, яке вчитель показує батькам на індивідуальній співбесіді в кінці першого та третього семестрів. У Люксембурзі діє п'ятибальна система оцінок, тести оцінюються буквами– A, B, C, D. 

Цікаво, що під час обов'язкової освіти не проводиться жодних іспитів на офіційному рівні. У початковій школі оцінки виставляються на основі поточного курсу, учні отримують загальне резюме періодичних письмових робіт. 

Також у країні діють приватні школи. Чотири з них католицькі, які мають певні мовні спеціалізації. Такі школи мають дещо іншу навчальну програму, ніж державні, а також отримують субсидії, щоб зробити навчання доступним. 

Потім до 16 років учні відвідують середню школу. Після її закінчення учні проходять іспит та отримують сертифікат. 

Після закінчення обов’язкової освіти можна обрати такі види освіти: ліцей général та ліцей технічний. У ліцеях навчання проходить у два етапи: загальна середня освіта у четвертому класі середньої школи та період спеціалізації, який триває по сьомий клас. На другому етапі учні мають обрати зі спеціалізованих секцій такі предмети, як природничі науки, соціальні науки, людинощнавство, математика, музика, економіка. 

Вищу освіту можна отримати в Люксембурзькому університет, інтернаціональному закладі, заснованому у 2003 році. Це перший та єдиний університет в країні. Пріоритетними областями є: наука про життя, наука про матеріали, європейське право, бізнес- право, фінанси, педагогіка, вивчення Люксембургу. 

Окрім університету, у Люксембурзі є Об’єднаний Бізнес-Інститут. Його курси відповідають всім британським стандартам, та й ступінь бакалавра потім можна отримати в Лондоні. 

Також Люксембурзька система освіти підтримує іноземних студентів стипендіями, які дозволять продовжити навчання в будь-якій галузі. 

Існують стипендії CEDIES. Це фінансова допомога від уряду 

Люксембургу, які навчаються у вищих навчальних закладах і виконують одну з умов, які стосуються громадянства. 

Можна отримати й стипендії LSB: Люксембурзька Школа Бізнесу (LSB). Ця стипендія призначена для кандидатів, які започаткували свою власну кампанію і хотіли б отримати відповідні знання та навички, що допоможуть досягти успіху. 

Необхідно згадати й про AFR Individual PhD Grants. Це фінансування надаються тільки для підготовки докторантів. Гранти надаються не у вигляді стипендії, а у формі трудового договору з приймаючими установами. 

Такі приємні деталі, як стипендії, постійно залучають все більше іноземних учнів та студентів, які отримали шанс здобути освіту в такій малій, проте розвиненій та перспективній державі. 

Люксембурзька освіта певним чином відрізняється від української. Можливо, наша країна могла б взяти за зразок деякі аспекти освітньої системи Люксембургу. Наприклад, методику викладання, більшу увагу до вивчення іноземних мов, можливо, серйозніше ставлення до пропусків занять.

Загалом, Люксембург, незважаючи на свою доволі незначну територію, має чудову систему освіту, що й є однією з причин високого розвитку держави.


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.