З 2020 року гроші на підвищення кваліфікації “ходитимуть за вчителям”

З 2020 року запроваджується принцип “гроші ходять за вчителем”, щоб педагоги самостійно вирішували, де підвищувати кваліфікацію.

Відповідні зміни до Порядку підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників уряд затвердив 27 грудня, повідомили на сайті МОН.

Підвищення кваліфікації плануватимуть у два етапи.

На першому етапі педагогічна рада затверджуватиме орієнтовний план підвищення кваліфікації на наступний рік. Він має містити інформацію про загальну кількість вчителів, які планують професійний розвиток, основні напрями та перелік суб’єктів підвищення кваліфікації. План має формуватись із урахуванням пропозицій самих вчителів.

Другий етап розпочинатиметься після затвердження кошторису закладу освіти на відповідний рік і оприлюднення його керівниками закладів. Протягом 15 календарних днів після цього вчитель подаватиме пропозицію до плану підвищення кваліфікації, яка міститиме дані про:

  • тему (напрям, найменування) відповідної програми (курсу, лекції, модуля тощо), форми;
    обсяг (тривалість);
  • суб’єкта (суб’єктів) підвищення кваліфікації;
  • вартість підвищення кваліфікації (у разі встановлення) або про безоплатний характер надання освітньої послуги.

Після цього пропозицію вчителя розглядатиме педагогічна рада, яка може уточнити її, наприклад, з урахуванням обсягу коштів, передбачених на підвищення кваліфікації.

“Кошти на розвиток вчителів закладені у державну субвенцію НУШ, яка у держбюджеті складає 1,4 мільярда гривень. Вже у січні 2020 року буде зрозуміло, скільки на розвиток вчителів отримуватимуть заклади освіти і, відповідно, самі педагоги”, – розповіла міністерка освіти і науки Ганна Новосад.

У відомстві також наголошують, що вчителі можуть підвищувати кваліфікацію не лише в наукових установах та закладах освіти, а й користуючись послугами юридичних чи фізичних осіб.

Нагадаємо, МОН дало роз’яснення щодо обсягів підвищення кваліфікації вчителів.

Також учителів початкової школи обов’язково навчатимуть інклюзії на курсах підвищення кваліфікації.

Див. також Постанову Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2019 р. № 1133 “Про внесення змін до Порядку підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників”


Статтю взято з сайту “Нова українська школа”

Вас повинно також зацікавити...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *