Регіональна інтернет-конференція

«Волонтерство – від мотивації до реалізації»

Цитата

ПД Великосеверинівської ТГ

Марчук Катерина Олександрівна

Волонтерство – це добровільний вибір, що відображає особисті погляди і позиції, це активна участь громадянина в житті суспільства, що виражається, як правило, у суспільній діяльності в межах різного роду асоціацій.

Для мене волонтерство є невичерпним джерелом набуття громадянської освіти, дає мені можливість реалізувати себе у служінні суспільству. Воно поєднує мене з людьми, які на добровільних засадах беруть участь у соціальних програмах щодо попередження негативних явищ у молодіжному середовищі та надання допомоги іншим в їх розвитку, соціальному становленні, інтеграції у суспільство тощо. Ця діяльність вимагає не лише бажання та наявність вільного часу, але й знань з різних галузей, таких як психологія, соціальна педагогіка, соціологія, медицина, юриспруденція і навичок спілкування з різними соціальними групами.

Встановлення партнерських відносин виступає ключовим підходом в діяльності інституцій для досягнення спільних цілей та внесення важливих змін у громадах і суспільстві загалом.

Співпраця для досягнення конкретних завдань передбачає об'єднання та координацію зусиль, ресурсів та рівність участі всіх сторін зі спільною відповідальністю за результати діяльності.

Це дає можливість залучити якомога більше необхідних ресурсів, охопити важливі суспільні завдання.

Впровадження і реалізація партнерства приносить щедрі плоди для всіх задіяних сторін, це і заохочення до громадської активності парламентарів, додаткове фінансування, зростання зацікавленості в місцевій політиці, можливість переймати досвід, формування особистості, готової до адаптації в сучасному світі, підвищення якості культури управління і взаємодії з соціумом. Для цього потрібно щоб співпраця з громадою, громадськими організаціями стала спільною справою, і всі розуміли її значення.

У моїй, Великосеверинівській громаді, панують партнерські стосунки, а органи місцевої влади відкриті до діалогу з нами та цінують нашу думку. Ми маємо можливість брати участь у житті громади. Так, в межах акції «Підтримай дух воїна», приуроченої до Дня захисника України, парламентарі звернулися з клопотанням про допомогу для наших захисників до тимчасово виконуючого обов'язки директора ДП ДГ "Елітне" Інституту "Степу" НААН України Матяжа Валентина Миколайовича. За підсумком цієї зустрічі отримали весь перелік продуктів про які було вказано у клопотанні. Постійно співпрацюємо зі старостою села Созонівки Віктором Колінько, проводячи заходи для малечі, людей похилого віку, та працівниками Інституту «Степу» НААН України.

У період із 16 по 20 жовтня 2023 року, я проводила соціологічне опитування з метою моніторингового дослідження громадської та соціальної діяльності дітей та молоді громади.

Опитування здійснювалося на основі сервісу Диск Google за допомогою інструменту форми Googlе (респондентам пропонувалося заповнити анонімну анкету за відповідним посиланням, яка була розміщена на сторінці Парламенту) та шляхом усного анкетування (поширення матеріалів та збір даних на друкованих носіях).

Загальна кількість респондентів 35, віком від 11 до 18 років.

В опитуванні  онлайн взяли участь 18 осіб.

На запитання Чи брали участь у волонтерських заходах? можна відзначити, що, майже всі вказали, що так - 94,4%, і лише один учасник опитування відповів – ні. Це свідчить про те, що ця галузь активно розвивається, діти, молодь долучаються до волонтерських ініціатив

На запитання «Якщо “ні”, чи хотіли б долучитися в якості волонтерів, якби була така можливість?» 85,7% респондентів відповіли, що хотіли б долучатися до волонтерства, один учасник опитування зазначив, що не знає. Інший респондент вказав, що долучається постійно.

 У межах дослідження також було визначено ставлення дітей та молоді до волонтерської діяльності та їх поінформованість щодо неї. З’ясовано, що ставлення до волонтерства, досліджуваних - переважно позитивне.

На запитання «Чи організовували власні волонтерські заходи?» 50% респондентів зазначили що організовували, інші 50% - ні.

Порівнявши загальні результати дослідження, зважаючи на вік опитаних, виявлено, що більш активні в громадській роботі молодь від 14 років. Я думаю, що це свідчить про те, що молодь більше має можливостей для реалізації своїх ідей.

На запитання «Чи отримали задоволення від волонтерської діяльності?» лише один респондент зазначив – ні.  Це свідчить про те, що діти, молодь мають бажання надавати безкорисливу допомогу людям.

«Чи плануєте надалі займатися волонтерською діяльністю?» з 35 опитаних один відповів – ні, і один респондент зазначив, що незнає.

Наостанок я запитувала до яких саме волонтерських ініціатив долучаються діти та молодь нашої громади та дізналася, що більшість донатили, приносили харчові продукти, писали листи підтримки та вдячності, виготовляли обереги, плели маскувальні сітки.

У цілому дослідження засвідчило, що волонтерство в громаді стало більш масовим, вмотимованим та організованим.

В основі нашої волонтерської діяльності є принцип: парламентарі – з громадою, громада – з парламентарями.

Учнівська молодь, яка має підтримку усвідомлює, що мають внутрішній потенціал стати справжніми творцями змін та не пропускають нагоди долучитися до таких змін, зокрема через волонтерську діяльність.

__________________________________________________________

Олексієнко Катерина відреагував на цей запис.
Олексієнко Катерина
Цитата

Дякуємо за актуальну інформацію

Олексієнко Катерина відреагував на цей запис.
Олексієнко Катерина
Цитата

Маловисківський парламент дітей

Член шкільного парламенту «Сімейка» Лозуватська гімназія Олександра Лойтра

 

Юні волонтери КЗ «Лозуватська гімназія» Маловисківської громади під час осіннього ярмарку, який проходив під назвою "Смачно Fest" зібрали 15500 грн.

Всі кошти направлені на ЗСУ, а саме: - 10000 грн ( на прохання хлопців з 412 батальйону А 4845 Херсонського направлення) на придбання повербанку(зарядної станції) для електрообладнання. До речі, там воює односельчанин лозуватців , працівник гімназії  Редько Анатолій Олександрович.

- 3000 грн передали Руцькому Аркадію Євгенійовичу, який саме перебував у відпустці, а воює у Харківському направленні, Куп'янськ;

- 2500 витратили на медикаменти також для своїх односельців , які на передовій в Херсонщині.

Діти гімназії  вдячні безмежно нашим захисникам за можливість навчатися, працювати; бачити світанок і захід сонця. Запевняємо, наша позиція незмінна: Дякуємо ЗСУ! Віримо в ПЕРЕМОГУ і підтримуємо!

 

Олексієнко Катерина відреагував на цей запис.
Олексієнко Катерина
Цитата

Дитячий парламент Аджамської громади. Преснякова Софія.

У вас дуже круто розвивається волонтерський рух! Чи думали ви співпрацювати в цьому напрямі з іншими громадами, щоб акумулювати більше допомоги?

Цитата

Парламент дітей устинівського СТГ.

На вашу думку, чи є потреба у вашій громаді для ширшого залучення молоді та свідомих громадян до волонтерської діяльності?

Цитата

Вікторія Фоменко Дитячий парламент Аджамської громади. Що на Вашу думку є мотивацією для волонтера? Я згодна з Вашою думкою, що партнерські стосунки у громаді мають велику силу, можна реалізовувати проєкти, якщо відчуваєш підтримку однодумців.

Цитата

Перш за все,я вважаю, що мотивацією є особисті якості, прагнення змін на краще в країні. Але,як відомо, мисли глобально, а дій локально, тому ми допомагаємо стати кращими перш за все своєму селу і громаді.

Цитата

Дякуємо за високу оцінку нашої діяльності. Так, дійсно,ми хотіли б працювати з іншими селами та громадами. Я думаю, що це ще попереду, є до чого прагнути

Цитата

Ми постійно залучаємо активну молодь та свідомих громадян до нашої діяльності.

Цитата

Хлевицька Євгенія "кз чарівнянський ліцей" зрозуміло, дякую


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.