Регіональна інтернет-конференція

Значимість волонтерського руху для розвитку лідера

Цитата

    Робота координатора

         парламенту дітей

Кетрисанівської громади

                                                        Слободяник Олена

 

Роль волонтерства 

у розвитку особистості сучасного лідера

 

"Значимість волонтерського руху

для розвитку лідера"

 

Умови сьогодення, що склалися у нашій державі, змінили українців. Нові реалії змусили по іншому реагувати на раніше звичну фразу «Як ти?». Війна змінила культуру спілкування, буденні справи, радощі та особисті перемоги. Українці, незалежно від вікової категорії чи економічного статусу, мають чітку позицію орієнтовану на перемогу, не стоять осторонь, а щоденними вчинками намагаються зробити усе для її наближення.

Провівши соціологічне опитування між учасника парламенту дітей нашої громади ми з'ясували що майже весь склад так чи інакше був задіяний у волонтерських заходах, а хто не встиг бажає якнайшвидше долучитися. Діти є активним організаторами волонтерських проєктів та заходів,отримають 100 відсоткове задоволення та надалі будуть брати участь у волонтерських заходах. Середній вік опитуваних 10-16 років.

З початком бойових дій в Україні кількість волонтерських ініціатив значно зросла і продовжує множитись. Тисячі людей долучаються до волонтерства, що націлене на допомогу захисникам України. Плетіння сіток, закупівля амуніції, ліків, організація зборів «донатів», приготування домашньої випічки та ще безліч напрямів волонтерської підтримки ЗСУ наближують нашу спільну перемогу. Учнівське самоврядування Кетрисанівської громади теж здійснює вагомий внесок у забезпечення воїнів на передових позиціях.

Проявляється це залучення усіх учасників освітнього процесу до різноманітних волонтерських ініціатив на підтримку ЗСУ;

координація діяльності учнів-активістів;

організація та проведення волонтерських акцій та проектів лідерами парламенту дітей Кетрисанівської громади.

Реалізація вище розглянутих ідей та завдань потребує певних дій, кроків, алгоритмів діяльності. Основною умовою успішної волонтерської допомоги військовим є бажання та ініціатива здобувачів освіти, працівників закладів освіти, адже головна ціль – перемога.

Висновки та перспективи подальших досліджень:

Новітній сучасний етап становлення української державності, національної ідентичності українців відбувається в умовах війни. Молоде покоління є рушійною силою у входженні України у світову демократичну спільноту. Активна суспільна позиція, патріотизм, готовність стати на захист своє Батьківщини, моральна та громадянська культура молодого покоління стали пріоритетними завданнями освітнього процесу в умовах воєнного стану. Волонтерська діяльність здобувачів освіти є важливим напрямом у досягненні вище зазначених орієнтирів.

Залучення здобувачів освіти до волонтерської допомоги військовим сприяє формуванню та розвитку:

щирості та доброзичливості у спілкуванні з людьми;

свідомої готовності допомагати ЗСУ, навичок суспільної активності та готовності захищати свою рідну землю;

навичок співпереживання, взаємодопомоги та толерантності по відношенню до батьків, рідних, товаришів, викладачів;

нових навичок, технік, здібностей і талантів, сприяє професійному самовизначенню та кар’єрному зростанню.

Ефективна реалізація волонтерської діяльності на підтримку військових ЗСУ у нашим дитячим парламентом передбачає використання різноманітних форм та методів волонтерства, дотримання певної етапності для досягнення високої суспільної мети, покликана налагодити плідну співпрацю усіх учасників освітнього процесу з волонтерськими організаціями області, територіальної громади.

Волонтерська допомога військовим для парламенту дітей Кетрисанівської громади є сукупністю чинників, педагогічних впливів, які сприяють формуванню, розвитку, вдосконаленню м’яких (універсальних) навичок необхідних для творчої та професійної самореалізації усіх учасників освітнього процесу, наповнює духовний світ усвідомленням особистої значимості та важливості для нашої держави на сучасному етапі її найвизначнішого історичного становлення.

Перспективи подальших досліджень пов’язані з пошуком, обґрунтуванням, організацією та впровадженням найбільш ефективних та дієвих форм, методів, заходів волонтерської допомоги військових, а також формування у здобувачів освіти розуміння важливості та необхідності волонтерської підтримки ЗСУ.

Цитата

Ви зробили опитування серед депутатів вашого парламенту. А яка ситуація в громаді?

Цитата

Опитування проводилося у два потоки ( для лідерів парламенту та учнів шкіл загалом).

У статті йдеться про загальні статистичні звіти дітей та підлітків загалом. Волонтерський рух об'єднує не лише парламент,а й майже всіх здобувачів освіти процесу нашої громади

 

Цитата

Малафей Оксана, КЗ " "Веселівський ліцей " Кетрисанівської сільської ради. Можу сказати за учасників освітнього процесу КЗ " Веселівський ліцей" - не тільки лідери дитячого парламенту,  а всі учасники освітнього процесу долучаються до волонтерських ініціатив- кожен в межах своїх можливостей.

Цитата

Долінська Анастасія, КЗ"Кетрисанівський ліцей" Кетрисанівської сільської ради.

Мені дуже сподобалася стаття, тому що в ній розкриваються суттєві аспекти впливу волонтерської діяльності молодого покоління в умовах війни на формування громадянських якостей та навичок. Вона висвітлює важливість щирості, готовності до надання допомоги та розвитку толерантності.

Мої питання, відносно статті: Яким чином ви бачите перспективи подальших досліджень у цьому напрямку та які конкретні аспекти волонтерської діяльності варто досліджувати далі для покращення результатів? Які конкретні форми та методи волонтерської допомоги є найбільш ефективними для підтримки військових ЗСУ, і чи можна їх використовувати у інших областях?

Цитата

Аміна, Парламент дітей Суботцівської громади, все дуже добре

Цитата

Валерія, Парламент дітей Субоцівської громади

Все дуже добре сплановано .


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.