Регіональна інтернет-конференція

Молодіжне лідерство і волонтерство у Вільшанському ЦДЮТ

Цитата

Молодіжне лідерство і волонтерство у Вільшанському ЦДЮТ
Радова Тетяна Валентинівна
Координатор парламенту дітей Вільшанської селищної ради
Добровільний труд – один із найяскравіших феноменів людської цивілізації, еволюції людського духу. В Україні найчисельнішою групою волонтерів, які працюють у соціальній сфері, є учнівська молодь та педагоги. Війна суттєво трансформувала мотивацію молоді до волонтерства. Значення набула мотивація, заснована на цінностях і справжніх емоціях – патріотизм, громадянська позиція, прагнення до об’єднання.
Волонтерська робота Вільшанщини сформована на добровільних засадах на базі Вільшанського ЦДЮТ в перші дні повномасштабного вторгнення. Зорганізувавши колектив та наших вихованців, небайдужі жителі громади охоче приєдналися до нашої роботи та спільної мети, стати надійним тилом нашим захисникам. На базі нашого закладу щоденно працює група волонтерів. Це і педагоги ЦДЮТ і вихованці та їх батьки, і пенсіонери, переселенці та інші небайдужі. У відведеному нами кабінеті стоять конструкції, на яких натягнуті основи для сіток. Щодня плетемо маскувальні сітки. Роботи завжди дуже багато. Також щодня отримуємо замовлення, бо потреба у маскувальних сітках нині навіть більша, ніж раніше. Вже сплетено більше 4 км погонних захисних сіток. Займаємось не тільки сітками, за час повномасштабного вторгнення вихованцями закладу наплетено 39 кікімор. Зроблено більше 2000 штук окопних свічок. Громада вільшанщини зорганізувалася і в зборі коштів на придбання п’ятьох автомобілів, 7 апаратів нічного бачення, 10 пар берц та амуніції для військових та 4 дронів. Завезено більше 20 тон продуктів, 5 тон гуманітарної допомоги на передову. Зібрано, пересушено 2 т. овочів на сухі борщі, супи. На базі ЦДЮТ також було створено швейний цех, де займалися пошиттям розгрузок, кепок, панамок, рюкзаків, спальних мішків і навіть форми для наших захисників.
Вихованці ЦДЮТ були волонтерами у різноманітних молодіжних програмах. Активна волонтерська діяльність розвиває у молоді необхідні життєві навички і професійний досвід, вміння зацікавити та організувати інших волонтерів, навчитися взаємодіяти з іншими людьми та організаціями, знаходити підтримку партнерів і спонсорів, державних та комерційних структур і так далі.
У процесі волонтерської діяльності молодь розширює своє бачення, розвиває свій інтелектуальний рівень, реалізує можливість втілення своїх творчих планів та лідерського потенціалу. Особлива роль у формуванні лідерських якостей належить соціальному проектуванню, а саме через отримання навичок розробки свого волонтерського проекту, об’єднання зусиль з однодумцями для спільної розробки та реалізації проекту, що сприяє підвищенню соціальних компетенцій та розвитку навичок і умінь волонтера. Знову ж таки переосмислення сутності та фундаментальної ролі волонтерства, що відбувається протягом декількох десятиліть призвело до розуміння і визнання на глобальному рівні того, що волонтерство – це основа для розбудови громадянського суспільства, інструмент, що сприяє нарощуванню соціального капіталу, економічного зростання та соціального добробуту суспільства.
Волонтерський рух для молоді дає можливість навчатися та самореалізовуватися через надання допомоги як окремій людині, так і суспільству в цілому. Враховуючи складну ситуацію в країні, ми, педагоги, звертаємо свою професійну увагу на волонтерство як важливий засіб самореалізації молоді.
Більшість пишається бумом волонтерства в країні. Воно згуртувало значну кількість людей, дало відчуття причетності до «великої місії». Волонтери довели здатність вирішувати проблеми, які не змогла держава. Лише спільними зусиллями можна зупинити війну та подолати її наслідки. Важлива участь кожного.
Вихованці та педагоги ЦДЮТ є надійним тилом та вносять великий вклад в ПЕРЕМОГУ УКРАЇНИ!
Фотосвітлини можна переглянути за посиланням https://www.facebook.com/groups/207892703468117

Цитата

Вітаю! Я Габович Ліна учасник парламенту Петрівської ТГ. Маю таке запитання: які волонтерські проекти чи заходи плануєте втілювати?

Цитата

Новомиргородський МПД.

Вітання незламним волонтерам Вільшанщини! Слідкуємо за вашими дописами, пишаємося вашими волонтерськими досягненнями. Успіхів вам у всіх починаннях!

Цитата

Відповідь Ліні.

Сьогодні велика кількість людей втратила дім, роботу і їм треба відновитися в новому середовищі. Тому цьогоріч плануємо багато заходів організувати в цьому напрямку. А допомога військовим є постійною і ціленаправленою вже не один рік. Попит на маскувальні сітки тільки зростає. Тому не покладаємо рук.

Новомиргород, щиро вдячна за ваш відгук. Підтримка один одного також важлива. Дуже приємно, що слідкуєте за нашими постами. Ваші заходи також надихають. Кожен з нас робить свій вклад у перемогу України🤗

Олексієнко Катерина відреагував на цей запис.
Олексієнко Катерина
Цитата

Я Мочеброд Світлана   з КЗ Чарівнянська школа.  Мені сподобалося Дякую.

Цитата

І Вам дякую, Світланко, волонтерство - це майже обовʼязок для кожного лідера👍

Цитата

Дякую за відповідь. Продовжуйте в тому дусі 💙💛

Від Ліни

Цитата

Я Гарбовська Юлія з „КЗ чарівнянського ліцею "Мені сподобалася Дякую.👍

Цитата

Валерія, Парламент дітей Субоцівської громади

Все дуже добре сплановано .

Цитата

Назар, парламент дітей Суботівської громади


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.