22 січня – День Соборності України /практичні поради до проведення виховних заходів з дітьми/



День Соборності – одна з найважливіших подій в історії України. Відповідно, підготовці та проведенню виховних заходів з нагоди цієї події варто приділити особливу увагу. Радимо уникати зайвого пафосу, який часто відштовхує дітей та не дає усвідомити справжню мету такого заходу – відчути значимість події для нашої держави та кожного громадянина.
З чого почати?
Щоб зрозуміти значення Дня Соборності для України, вихованці повинні знати історичний контекст, тож без екскурсу у минуле не обійтися. Головна його задача не просто повідомити ключові дати та коротко описати події, а й сформувати уявлення про ситуацію, яка склалася на той час.
Зверніть увагу: теми та матеріали для вихованців різних вікових груп мають суттєво відрізнятися. У вихованців молодшого шкільного віку буде досить складно сприймати серйозну історичну інформацію з великою кількістю дат, тоді як більш старші діти вже вивчили відповідну тему і непогано у ній орієнтуються.
Ідеї для проведення виховних заходів для дітей молодшого та середнього шкільного віку
Наймолодшим вихованцям можна у цікавій формі розповісти про основні події 1917-1921 років, приділивши увагу таким видатним діячам того часу, як Михайло Грушевський, Володимир Винниченко, Євген Петрушевич та іншим. Діти будуть краще сприймати розповідь про тогочасні події, якщо ви зможете проілюструвати їх – для цього можна використати портрети державних діячів, архівні світлини, цікаві відео тощо. До речі, під час підготовки розповіді ви можете використати елементи методу сторітелінг – дітям точно сподобається!
Проведіть серед вихованців невелике опитування. Поцікавтесь, що на їх думку означають такі поняття як незалежність, єдність та соборність. Потім скорегуйте відповіді та наведіть приклади класичних визначень.
1. Незалежність (ім. до незалежний) – 1. Який не залежить від кого-, чого-небудь, не підкоряється комусь, чомусь. 2. Самостійний у міжнародних відносинах та у внутрішніх справах; суверенний.
2. Єдність – 1. Тісний зв’язок, згуртованість, цілісність, неподільність. 2. Поєднання в одному цілому, нерозривність зв’язку.
3. Соборність – Об’єднаність, неподільність.
Ланцюжок єдності
Створіть разом з дітьми символічний ланцюжок єдності України. Роздайте їм блакитні та жовті паперові стрічки і запропонуйте написати на них свої побажання та теплі слова до країни. Потім зробіть зі стрічок ланки та з’єднайте їх – готовий ланцюжок можна розмістити в аудиторії.
Доречно організувати виставку малюнків або саморобок. Додатковим елементом виховного заходу можуть стати музичний супровід, читання поезій та дитячої літератури. Кабінет можна прикрасити державною символікою, при необхідності пояснюючи дітям її значення та історію.
Дітей середнього шкільного віку вже можна більш детально знайомити з історичними фактами, розповідати про утворення УНР та ЗУНР, підписання IV Універсалу Центральної Ради і проголошення Акту Злуки. Представте факти з біографій Грушевського, Винниченка, Петрушевича та розкажіть, як і чому вони діяли, та як склалося їх подальше життя. Також вихованцям ще на етапі підготовки можна запропонувати спробувати самостійно ознайомитися з історичними подіями та зробити невелику доповідь, поділившися своїми особистими враженнями з однокласниками та педагогами.
Поради для організації виховних заходів для дітей старшого шкільного віку

    Формат роботи зі старшими вихованцями може бути більш вільним та цікавим. Запропонуйте їм:

  • уявити себе журналістами, які мають дати короткий репортаж з місяця подій (проголошення злуки 22 січня 1919 року на Софійвскькій площі);
  • поміркувати над тим, як би діяли, опинившись на місці ключових учасників тих подій (Грушевского, Винниченка, Петлюри, Петрушевського);
  • провести дискусії та диспути, під час яких дати оцінку діяльності історичних персоналій, визначивши позитивні та негативні моменти;
  • взяти участь у тематичній вікторині, яка вимагає знання історичних фактів і дат.

До того ж можна запросити на захід науковців-дослідників, які можуть надати цікаві та невідомі широкому загалу факти. При можливості можна провести екскурсії місцями пам’яті, пов’язаними з подіями Української революції, та музеями. В інших випадках мандрівка може бути віртуальною.
Актуальним буде проведення акції «Живий ланцюг». 21 січня 1990 року патріоти організували перший живий ланцюг між Львовом, Івано-Франківськом та Києвом. Він став символом єдності народу. Повторіть зі своїми вихованцями цю акцію у міні-форматі.
Матеріали, які ви можете використати
1. Український інститут національної пам’яті. Інформаційна кампанія «В єдності сила». – https://cutt.ly/Hrce1Uv
2. Документальні фільми.,«Акт Злуки – кроки до мрії» https://www.youtube.com/watch?v=JO2bPqSMX0Q
або «Злука. День соборності України (з циклу Перемоги України)» https://www.youtube.com/watch?v=ejPrdRSVnTE
3. Світлини.Фотокопії – Універсалу Директорії та газетних статей, мапа територій, на які претендувала Українська Народна Республіка https://archives.gov.ua/Sections/AktZl/
4. Розробки та сценарії виховних заходів до Дня Соборності Українию Бібліотека сайту «На Урок» https://naurok.com.ua/biblioteka?q=соборність

Поради укладено на основі матеріалів Українського інституту національної пам’яті та освітнього сайту «На Урок»
Методичний відділ
Кіровоградського обласного ЦДЮТ

Вас повинно також зацікавити...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *