Як психологічно допомогти дітям під час війни: топ порад, які допоможуть знизити рівень тривоги та створять відчуття безпеки.

Як психологічно допомогти дітям під час війни: топ порад, які допоможуть знизити рівень тривоги та створять відчуття безпеки.

🔸️ ОБГОВОРІТЬ ВІДЧУТТЯ ДИТИНИ

Говоріть із дитиною про те, що вона відчуває. Уважно слухайте, не відволікайтесь. Пояснюйте, що відчувати страх — це нормально. Скажіть, що ви також боїтеся. Нагадайте, що наша армія нас захищає, і ви вірите, що усе буде добре.

Якщо дитині важко виразити свої почуття словесно, нехай малює чи, приміром, ліпить із пластиліну.

🔸️ПІДТРИМУЙТЕ ТА ПАМ’ЯТАЙТЕ ПРО ТАКТИЛЬНИЙ КОНТАКТ

Обіймайте дитину, тримайте за руку, по можливості весь час будьте поруч. Терпляче відповідайте на одні й ті ж запитання. Говоріть, як гарно вони тримаються в такій непростій ситуації.

🔸️БУДЬТЕ ЧЕСНИМИ

Не приховуйте правди. Невідповідність відчуттів та того, що транслюють батьки дитині, породжує тривогу. Подавайте інформацію відповідно до віку маляти. Через казки, ігри, розповіді.

🔸️ ОБЕРЕЖНО ВИСЛОВЛЮЙТЕСЬ ТА ВИРАЖАЙТЕ СВОЇ ЕМОЦІЇ

Дітям страшно, коли дорослі втрачають самоконтроль, занадто бурхливо й агресивно реагують на ситуацію. Намагайтесь поводитись стримано та спокійно. Хай як би важко вам це давалось.

🔸️ДІЛІТЬСЯ ПОЗИТИВОМ

Розповідайте про перемоги Збройних Сил України. Разом дивіться позитивні відео та світлини в інтернеті, приміром, як світ підтримує Україну.

🔸️ ДОТРИМУЙТЕСЬ ЗВИЧНОГО РЕЖИМУ ДНЯ

Намагайтесь слідувати сімейним звичкам. Грайтесь, малюйте, танцюйте. Якщо ви читали казки перед сном чи співали колискову, — продовжуйте це робити. Звична поведінка знижує рівень тривоги.

🔸️ ЗБЕРІТЬ ДИТИНІ “ТРИВОЖНУ ВАЛІЗУ”

Покладіть інформацію зі своїми контактними даними. Напишіть групу крові, алергічні реакції та медичні особливості дитини. Складіть змінний одяг та улюблені іграшки малечі.

🔸️ ОБГОВОРІТЬ ПЛАН ДІЙ В РІЗНИХ СИТУАЦІЯХ

Пояснюйте дитині, відповідно до її віку, що треба й чого не можна робити у випадку: пожежі, пострілів, сирени. Скажіть, що не слід торкатись та підіймати предмети на вулиці, навіть якщо це іграшки.

Вас повинно також зацікавити...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *