Регіональна інтернет-конференція

Активна молодь – за діджиталізацію суспільства

Площинська Аліна Миколаївна,

член ради старшокласників

м. Старокостянтинова,

вихованка гуртка «Лідер»

Керівник: Старкова Ірина Борисівна,

керівник гуртка «Лідер»

Старокостянтинівського міського центру

дитячої та юнацької творчості

«Держава в смартфоні»  - це проєкт, який втілює в життя наш уряд. Завдяки йому власний телефон  зможе врятувати від довгих черг, бюрократії і хабарів. Для цього в уряді створили посаду міністра цифрової трансформації, яке очолив Михайло Федоров

«Держава в смартфоні» - це перш за все можливість отримання послуг в електронному вигляді (е-послуги). Завдяки йому можна оформити онлайн народження, вступ до дитячого садка, школи, університету, отримання паспорта та посвідчення водія, реєстрацію автомобіля, нерухомості, землі, шлюбу. Без цих послуг, кожна ситуація – це величезна трата часу, стрес та корупція. Цей урядовий проєкт дає можливість розв’язати такі ситуації в один клік за допомогою смартфона чи ноутбука, де людина матиме особистий електронний підпис. Те саме стосується й бізнесу.

Плани влади дуже амбітні. Наприклад, до 2024 року є прагнення перевести 90% всіх державних послуг в режим онлайн, втричі зменшивши кількість взаємодії громадян і бізнесу з владою та подолати корупцію у цій сфері. 

Першою в світі країною, що запровадила електронну взаємодію реєстрів та ID-картки, провела електронні вибори та досягла показника онлайн-послуг у 99% є Естонія. Провідні IT-спеціалісти нашої країни вивчили досвід естонських фахівців та створили стратегію розширення сфер застосування е-послуг в Україні. 

Міністерство цифрової трансформації  планує впровадження чотирьох рівнів е-послуг: інформація про державу рівень, комунікація з державою, транзакції з державою, залучення в управління державою.

Із вже реалізованих е-послуг в нашій країні можна відзначити ряд досить корисних і тих, що полегшили життя громадян та бізнесу. Наразі можна зареєструвати онлайн власний бізнес, отримати різні довідки та витяги з реєстрів, подати заяву на допомогу при народженні дитини тощо.

Основна мета проєкту – це швидка та ефективна взаємодія з державою громадян та власників бізнесу за допомогою смартфона, планшета чи ноутбука без втручання чиновників.

У лютому 2020 року створено онлайн-платформу для підприємців малого та середнього бізнесу «Дія. Бізнес»". Де підприємці можуть ознайомитись з: каталогом бізнес-ідей зі зручними шаблонами; переліком усіх необхідних юридичних документів для відкриття бізнесу; кейсами, довідниками від провідних компаній України; переліком сервісів і програм підтримки на одній вебсторінці. Згодом на онлайн-платформі з’явиться можливість консультацій із фахівцями за допомогою відеомесенджера. Підприємці зможуть отримувати консультації із систематизації бізнес-процесів, фінансового управління, взаємодії з державою, психології бізнесу, HR, маркетингу та продажів.

Тому останнім же часом багато організацій переходять з паперової форми обміну документами на електронну.

Отож, перші кроки по впровадженню в Україні електронних послуг вже зроблені і велика кількість підприємств та звичайних громадян вже ними активно користуються. Тому не виникає сумнівів, що такі зміни нашій країні дуже потрібні.

Адже планується звести в єдиний реєстр дані про реєстрацію фізичної особи-підприємця, документи водія, інформацію про майно, землю, транспорт, податки та доходи українців. Єдиний електронний кабінет  суттєво зменшить бюрократію та полегшить життя в громаді. Також міністерством планується здійснити електронний перепис населення і провести вибори онлайн. 

Отже, додаток "Держава у смартфоні" дозволить  проголосувати на виборах, написати скаргу на чиновника, перереєструвати автомобіль,  стежити за успішністю дитини у школі, сплатити податки чи комунальні послуги, отримати рецепт на ліки, зареєструвати дитину після народження, отримати чи надати дозвіл на будівництво.

Але все не так просто, як здається. Існують і певні перешкоди, які необхідно подолати. І питання не лише у тому, що е- вибори потрібно забезпечити високим рівнем кібер-безпеки, але й варто врахувати, що голосування передбачає анонімність. Адже це собливі вимоги в українському законодавстві. Існуючі в Україні технології, поки  не дають такої можливості.

Інший виклик – недостатнє покриття інтернету і комп'ютерна грамотність населення. Тільки 5% користуються онлайн послугами. Такі результати останнього соцопитування, а серед вікової групи 60+ людей, лише 30% користуються інтернетом.

Для вирішення цієї проблеми Міністерство цифрової трансформації запустило в тестовому режимі національний освітній портал із цифрової грамотності "Дія. Цифрова освіта". Наразі платформа працює повноцінно, на порталі доступні такі освітні серіали: базові цифрові навички, цифрові навички для вчителів і серіал для батьків "Безпека дітей в інтернеті".  Кабмін планує навчити мінімум 6 мільйонів українців цифровій грамотності за 3 роки. 

І саме в цьому напрямку молодь може активно допомагати. Адже на практично можуть навчати в громаді старших людей користуватися смартфоном та налаштувати його, сплачувати комунальні послуги онлайн та замовляти необхідні ліки і товари.

В реаліях карантинних заходів освітяни, учні і батьки активно опановують нові цифрові навички для здійснення дистанційного навчання. 

На сучасному етапі можемо сказати, що «Держава в смартфоні» - це вже не мрії, а реальність. Обсяг діджиталізації суспільства значно зростає. Активна молодь бере на себе зобов’язання  йти в ногу з часом і максимально покращувати життя в громаді.

Демченко Ігор

Голованівський РПД

Змістовна робота. Абсолютно погоджуюся з тезами про зниження рівня бюрократії та корупції за допомогою впровадження електроних систем. Гарно розкриті уже зроблені кроки до «Держави в смартфоні».


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.