Регіональна інтернет-конференція

Державна стратегія "Держава в смартфоні"

Підготувала:

вихованка гуртка «Школа ЛІДЕРІВ»

Центру позашкільної освіти «Барви»

Штундер Ірина

Компаніївської селищної ради Кіровоградської області

Керівник:

керівник гуртка Центру позашкільної освіти «Барви»

Ващенко Олена Анатоліївна

Зараз ми постійно користуємося смартфонами: телефонуємо друзям та спілкуємось з ними в чаті, граємо, знаходимо нову інформацію, дивимось відео чи слухаємо музику. Життя без цього гаджету важко уявити, адже більшість звичайних життєвих процесів залежить саме від нього. А чи можна пов’язати наше суспільне життя зі смартфоном? Наведу декілька аргументів, які підтверджують, що це дійсно так.

     Зовсім нещодавно ініціативною групою учнівського самоврядування нашого закладу, було створено онлайн - карту "Молодіжна інфраструктура Компаніївської громади", і це є не лише одним із прикладів командної роботи, чи презентації туристичної привабливості селища, а й ефективним моніторингом доступності громадського простору. Оскільки до кожної мітки геолокації прикріплена актуальна інформація про об`’єкт (час роботи, адреса, його родзинка, 3-D огляд чи фото), то можна організувати похід чи побачити місця, де ще не бував, ефективно спланувати час і прокласти туристичний маршрут. І це надзвичайно зручно!  А ще цікаво те, що кожен може додати від себе коментар чи інформацію про відвідані місця. Ось так, спільними зусиллями та завдяки технічним «вмінням» смартфонів можна удосконалити різноманіття власних можливостей.

     Особисто мені імпонує, що завдяки такій важливій речі сучасної людини, як смартфон, можна постійно розвиватися, навчатися, брати участь у мистецьких заходах, акціях чи челенджах. Про них ми розповідаємо в Інтернеті (на сторінках у Фейсбуці та Інстаграмі), знаходимо однодумців, а інші люди завжди можуть спостерігати за результатами нашої роботи та підказувати свої ідеї чи приєднуватися до наших ініціатив. 

     А чи знали ви про додаток «Дія»? Напевно, що так, адже ця новина стала актуальною для всіх громадян нашої краіни. Завдяки цьому додатку, користувачі отримують можливість відкривати на своєму смартфоні навіть водійські документи (тому оригінал тепер не страшно залишити вдома). В описі програми зазначено, що «Дія» – це «цифрова держава у вашому смартфоні», тобто сьогодні маємо весь світ на відстані одного кліка. 

     До того ж цифрування деяких державних послуг - це ще й і значна протидія корупції. Наприклад, сьогодні вже актуальні послуги отримання деяких довідок онлайн, і нам не доводиться безпосередньо спілкуватися з людиною, яка їх видає та може вплинути на об`єктивність даних цього документа. Тим паче, багато важливої та актуальної інформації, що стосується нас, громадсько активних мешканців сіл, селищ чи містечок, має бути оприлюднена органами місцевого самоврядування на офіційному сайті. Звісно, у багатьох моїх однолітків виникає думка, навіщо моніторити сайт селищної ради, адже там не цікаво. Проте під час семінарів та тренінгів (у рамках проекту "Голос громади в місцевому самоврядуванні" Програми USAID "Децентралізація приносить кращі результати та ефективність"), учасниками яких була й наша ініціативна група, переконалася, настільки важливо брати участь у житті і розвитку свого селища. 

     Напевно, у непересічних користувачів соціальних мереж одразу ж виникло б запитання: «Яким чином ми можемо впливати на владу? Це ж неможливо!» Тому варто згадати про такий важливий «арсенал» для обізнаних громадян, стосовно правового вирішення суспільних проблем чи протидії рішенням органів місцевого самоврядування, як електронна петиція. Наприклад, завдяки спільним зусиллям захисників безпритульних чотирилапих нашої громади та небайдужих мешканців було розроблено програму, на яку виділено кошти із місцевого бюджету для проведення стерилізації тварин та оренди приміщення для їх тимчасового утримання. І це теж приклад злагоджених дій!

Звісно, зі створенням «цифрової держави» та активного життя в онлайні постають нові виклики – це кібербезпека. І вони, безперечно, є надважливими!

     Отож, сьогодні смартфон – не лише сучасний гаджет, а й пристрій. який створює для нас безліч можливостей, і лише від нас залежить, як ми ними скористаємось. І варто пам`ятати: завтра ми маємо бути найкращою версією самого себе! 


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.