Регіональна інтернет-конференція

Державна стратегія «Держава в смартфоні»

Для створення “Держави в смартфоні” Україні важливо вивчати передовий досвід. Сьогодні Україна стрімко розвивається у сфері ІТ та діджиталу, в тому числі в державному секторі. Створити «Державу у смартфоні», де переважна більшість державних послуг надаватиметься онлайн, це просто чудово! Тому нам важливо вивчати передовий досвід у цій сфері та найкращі світові практики.

Держава у смартфоні принципово змінює ставлення до звичайного українця і зекономить нам час, гроші та нервові клітини. Я думаю кожен хоча б раз у житті намагався взяти довідку чи оформити будь-який дозвіл, якщо не ми стикалися, то наші батьки – точно. Всі ми були жертвами умовної працівниці у маленькому віконці, в якої завжди поганий настрій і завжди короткий день. Всі ми зустрічалися з умовним громадянином, якому треба щось занести, щоб отримати його підпис або якийсь дозвіл. Держава у смартфоні це змінює. Це принципово інше ставлення до звичайного пересічного українця. Це економить найголовніше - наш час, гроші та нервові клітини. 

В Україні створили мобільний проєкт «Дія». Він додав, що на шляху до цифровізації ще чимало перешкод, зокрема застаріле законодавство, спротив чиновників і далеко не ідеальний інтернет. Але у нас є найголовніше - наші талановиті люди, які вміють досягати мети, досягати змін. Кажуть, що до цього потрібна ще політична воля. Додаток має стати простим і зрозумілим єдиним сервісом для отримання послуг держави. Уряд повинен упродовж трьох років оцифрувати всі державні послуги, а 50 основних послуг — вже у 2020 році. Звісно, що зараз ми не зможемо створити е-Україну, але впевнена, що з часом Україні це вдасться. Україна поступово перетворюється на електронну державу, і подібний процес є актуальним для всього світу.

Рівень розвитку технологій 2005 року і 2020 - це абсолютно різні платформи, з яких ми відчуваємо рух до е-держави. Окрім того, вже є з кого брати приклад і в кого навчатися, що також є плюсом для України. Це те, що наблизить нашу державу до принципово іншого рівня ефективності.

Оніщук Юлія

Вільшанський РПД


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.