Регіональна інтернет-конференція

Державна стратегія «Держава в смартфоні»

Як часто останнім часом ми чуємо фразу «Держава в сматрфоні». Але що ж це означає? Що отримують від цього українці? Чи готові ми взагалі до цього?

    «Держава в смартфоні» - це перш за все можливість отримання послуг в електронному виглядіЦе народження, вступ до дитячого садка, школи, університету, отримання паспорта та посвідчення водія, реєстрація автомобіля чи нерухомості, землі, шлюб тощо. Сьогодні кожна типова ситуація – це величезна незручність, стрес та корупція. 

     «Держава у смартфоні» – це можливість розв’язати всі ці ситуації в один клік і бажано за допомогою смартфона чи ноутбука, де людина матиме особистий електронний підпис. Те саме стосується й бізнесу. 

     В планах є впровадження чотирьох рівнів електронних послуг: інформація про  державу – перший рівень,  комунікація з державою – це  другий рівень, транзакції з державою – третій  рівень, залучення в управління державою – це четвертий рівень.
    Із вже реалізованих електронних послуг в нашій країні можна відмітити ряд досить  таки корисних і тих, які полегшили життя громадян та бізнесу.
Зараз  можна зареєструвати  бізнес онлайн, отримати  численні довідки та витяги з реєстрів, подати заяву на допомогу  при народженні дитини та інші.

    Основна ціль, яку перед собою ставить  наша нова влада - це легка, швидка та ефективна взаємодія з державою громадян та власників бізнесу за допомогою смартфона, планшета чи ноутбука без втручання чиновників.                         

   Завдання держави — створити умови для розвитку суспільства. Зокрема, диктуючи незручні для суспільства правила. Незручно їздити, не перевищуючи швидкість? Незручно, але треба. Незручно, коли в ІТ-сфері використовуються ФОПи для податкової оптимізації? Так створіть спеціальні умови для ІТ-компаній, відкрийте ІТ-кластери, як це вже давно вчинили всі сусіди. Покажіть, що готові ставити на майбутнє, а не на загнаних коней. Незручно змінюватися? Незручно і дуже некомфортно. Але треба. Тому що другим Китаєм вже не станеш, та й не потрібно.

    Створення «Держави в смартфоні» - це особливо актуально в умовах карантину, коли всі громадяни мають носити з собою документи. Тепер можна не хвилюватися, що залишили посвідчення вдома адже користувачі можуть показувати правоохоронцям в електронному вигляді за потреби, оскільки вони мають таку ж юридичну силу, що й оригінальні документи.

      На мою думку, якщо ми хочемо «державу в смартфоні», нам потрібні хмарні сервіси, а не державні дата-центри, розвинена сфера послуг, а не гігантські заводи. Майбутнє за інтелектом, послугами, малим і середнім бізнесом. Тільки бізнес, який щось створює і знає, що в нього є майбутнє в цій країні, зможе розвинути економіку. А держава в смартфоні поступово буде розвиватися.

                                  Недеря Юлія


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.