Регіональна інтернет-конференція

Державна стратегія “Держава в смартфоні”

Доброго дня. Я, Бондаренко Валерія,  голова Знам’янського районного парламенту дітей. Сьогодні на Ваш розсуд готова представити свої думки та виокремлені мною тези «за» і «проти» стосовно напрямку Державної стратегії  «Держава в смартфоні».

  1.  Тренд чи неминучість?

21-ше століття – час стрімких змін, які охоплюють майже всі сфери людського життя. Україна успішно розпочала свій розвиток у напрямку ІТ технологій та діджиталу. Тому наступає повна та безкомпромісна діджиталізація.

Звичайно, що в першу чергу потрібно державі починати «йти в ногу з часом». Уряд поставив перед собою доволі амбітне завдання, а саме: створити для населення умови надання державних послуг онлайн. Завдяки цьому, один смартфон може врятувати від довгих черг, «бумажнечі» і навіть хабарів. Для цього навіть створили посаду міністра цифрової трансформації, яким став Михайло Федоров. Задля втілення даного процесу в реальність уряд перш за все переглянув досвід Естонії. Саме ця країна найбільш успішно діджиталізувалася. 

На моє переконання, цей процес є неминучим. Ми молоде покоління, яке весь час «зависає» в смартфонах і позитивом є те, коли він (смартфон) приносить користь. Отож розпочну із мобільного додатку «Дія». 

2.«Дія – зручно, непомітно, людяно». 

24/7 поруч з нами знаходиться наш смартфон. Дія – це зручно, непомітно, людяно! Ідея в тому, щоб усі послуги можна було отримати зареєструвавшись в єдиному електронному кабінеті громадянина. Там громадяни можуть отримати доступ до інформації про свої податки, зарплату, нерухомість, земельні ділянки тощо. Обіцяють також окремий застосунок про сповіщення про штрафи і зміну законів щодо бізнесу. 

Непогано, адже не потрібно чекати по 5 годин в чергах, псувати собі настрій. Просто, сидячи на дивані, з легкістю можна зробити значну кількість онлайн операцій. 

3. Сервіс е-Малятко 

Е-Малятко, як на мене, також  досить актуальний онлайн-сервіс. Адже люди, які стали батьками і отримали найцінніший скарб, не будуть витрачати час, аби бігати ще за документами, щоб зареєструвати малечу, тому що клопоту вистачатиме. Сервіс Е-Малятко включає в себе ряд послуг, за якими можна отримати: 

  • свідоцтво про народження;
  • свідоцтво реєстрації місця проживання 
  • отримати фінансову допомогу та інше. 

4. Оформлення пенсій за віком

Ось люди пенсійного віку мене хвилюють найбільше, адже як показують результати соціологічних опитувань більшість людей пенсійного віку зазвичай не активно користуються смартфоном та інтернетом  і в більшості їх (смартфонів) немає. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров обіцяє створити освітні курси для українців, де вони зможуть навчитися користуватися інтернетом. А зараз я продемонструю як зазвичай проходить процедура оформлення пенсій за віком. Вмощуйтесь зручніше! 

По-перше потрібно подати заяви до будь-якого відділення пенсійного фонду України і зібрати пакет документів:

  • довідка про присвоєння індифікаційного коду;
  • документи про трудовий стаж;
  • документи про реєстрацію;
  • документи про особливий статус, якщо вони є
  • посвідчення учасника бойових дій 
  • посвідчення ліквідатора ЧАЕС 
  • а якщо ви зареєстровані в Криму, то потрібно надати документ від російського органу, що підтвердить, що  Ви не отримували пенсію на анексованому півострові. 

Крім того, потрібна заява на виплату пенсій через банк, або пошту; довідка про зарплату за період страхового стажу; фотокартки; копія паспорта, копія диплома, довідка податкових органів, якщо ви були підприємцем. У міністерстві цифрової трансформації обіцяють, що проект є-пенсія буде взаємодіяти з реєстрами і при оформлені пенсії не треба буде всі ці документи надавати. 

В даному випадку було б чудово, аби все ж таки це втілилося в реальність. Навіть якщо й більшість бабусь та дідусів не розуміються, - в поміч онуки, які в онлайн-просторі «собаку з’їли».

5. Електронні вибори

Опрацювавши матеріали про електронні вибори, то на перший погляд це прекрасно, якби не одне але! Такі вибори потрібно забезпечити високим рівнем кібер-безпеки. Також варто враховувати, що голосування передбачає анонімність. Експерт Сергій Лобойко зазначив, що є особливі вимоги в законодавстві. Воно повинно бути анонімним. Ці технології, які використовуються на сьогоднішній день в Україні, не дають такої можливості.  Ну і звичайно іншим викликом є недостатнє покриття інтернету та комп’ютерна грамотність. Тільки 5% користуються онлайн послугами. Такі результати останнього соцопитування. За словами Ірини Бекешкіної, серед вікової групи 60+ людей, лише 30% користуються інтернетом.

Таким чином, Державна стратегія «Держава в смартфоні» є звичайно прогресивним явищем для суспільства 21-го століття і зокрема для українців. Як на мене більше переваг, аніж недоліків! Сподіваюсь, що ми все таки досягнемо рівня Естонії і будемо активно діджиталізуватися!


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.