Регіональна інтернет-конференція

Державна стратегія «Держава в смартфоні»

Горденко Андрій Вікторович,
Великосеверинівська ОТГ

«Держава в смартфоні»... Як часто останнім часом ми чуємо цю фразу. Але що ж це означає? Що отримують від цього українці? Чи готові ми взагалі до цього?

«Держава в смартфоні» - це перш за все можливість отримання послуг в електронному вигляді (е-послуги). Це народження, вступ до дитячого садка, школи, університету, отримання паспорта та посвідчення водія, реєстрація автомобіля чи нерухомості, землі, шлюб тощо. Сьогодні кожна типова ситуація – це величезна незручність, стрес та корупція. «Держава у смартфоні» – це можливість розв’язати всі ці ситуації в один клік і бажано за допомогою смартфона чи ноутбука, де людина матиме особистий електронний підпис. Те саме стосується й бізнесу.

В Україні вже створено близько 100 електронних послуг. А наприклад, до 2024 року є прагнення перевести 90% всіх державних послуг в режим онлайн, втричі зменшивши кількість взаємодії громадян і бізнесу з владою та досягнувши нульового рівня корупції у цій сфері.

В планах впровадження чотирьох рівнів е-послуг: інформація про державу – перший рівень, комунікація з державою – це другий рівень, транзакції з державою – третій рівень, залучення в управління державою – це четвертий рівень.

Із вже реалізованих е-послуг в нашій країні можна відмітити ряд досить таки корисних і тих, які полегшили життя громадян та бізнесу.
Зараз можна зареєструвати бізнес онлайн, отримати численні довідки та витяги з реєстрів, подати заяву на допомогу при народженні дитини та інші. [1]

2 вересня 2019 року створено міністерство та Комітет цифрової трансформації України (https://thedigital.gov.ua/)

Міністерство цифровий трансформації поставило перед собою завдання досягти до 2024 року три мети:

— 100% всіх державних послуг доступні онлайн;

— 20% послуг надаються автоматизовано, без втручання посадової особи;

— 1 онлайн-форма для заповнення, щоб отримати пакет послуг в будь-якій життєвій ситуації.

 

Держава повинна стати сервісом: допомагати одним швидко отримувати послуги, а іншим — чесно виконувати свою роботу.

Ця ідея лягла в основу концепції розвитку цифрової держави в Україні та бренду "Дія" ("Держава і я"):

  • запущено єдиний онлайн-портал державних послуг https://diia.gov.ua/
  • запущено мобільний додаток "Дія", за допомогою якого можна отримати будь-яку послугу держави через смартфон.

Додаток "Дія" можна безкоштовно завантажити у App Store та Play Market. Ідентифікація користувачів відбувається за допомогою технології BankID через систему Національного банку та Приватбанку.

«Дія» діятиме як при наявності інтернету, так і в офлайн режимі.

Першою послугою стало отримання цифрового посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу.

Цифрове посвідчення водія можна буде пред’являти у якості документа, що засвідчує особу, на внутрішніх залізничних та авіарейсах.

За допомогою смартфона громадяни України зможуть посвідчувати особу під час медичного обслуговування, банківських операцій тощо.

 

З переліком послуг якими можна скористатись на даний момент можна ознайомитись на сайті https://diia.gov.ua/ [2]

Щодо безпеки даних громадян?

Створювати додаток "Дія" допомагали 35 спеціалістів-волонтерів від найбільшої в Україні аутсорсингової ІТ-компанії EPAM Systems. Вони приділили особливу увагу захисту персональних даних.

"Авторизація здійснюється через BankID, сам застосунок побудовано відповідно до кращих практик індустрії, усі дані передаються та зберігаються на смартфоні користувача виключно у зашифрованому вигляді, посилена процедура автентифікації між додатком та сервером", — розповідають в EPAM Systems.

 

"Слід зазначити, що дані користувачів не зберігаються на сторонніх сховищах, а передаються транзитом через захищений хмарний сервер", — додають в компанії.

Сервери EPAM для роботи "Дія" не використовуються. Для виявленя потенційних вразливостей мобільний додаток і його серверна частина пройшли кілька етапів перевірок, у тому числі тест на проникнення.

Серед 35 волонтерів компанії були архітектори, інженери, тестувальники, аналітики, фахівці з кібер-безпеки. З кожним із волонтерів було підписано угоду про нерозголошення інформації.

 

 

Для мене, як людини що вболіває за екологічний стан навколишнього середовища, важливо, щоб Держава контролювала і впливала на діяльність об’єктів господарювання. Зокрема, тих які використовують природні ресурси та має велику кількість відходів і так чи інакше засмічує природу. В додатку «Дія» є послуги (дозвіл на спеціальна водокористування, декларація про відходи) через які, на мою думку, Держава може впливати на діяльність відповідних підприємств.

Дозвіл на спеціальне водокористування

Для здійснення діяльності у сфері водокористування кожен суб’єкт обов’язково має отримати відповідний дозвіл, який видається Державним агентством водних ресурсів України та його територіальними підрозділами. Отримання дозволу є обов’язковим для тих суб'єктів, які використовують воду в об’ємі від п’яти кубічних метрів на добу.

Спеціальне водокористування – це забір води з водних об'єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв, використання води та скидання забруднювальних речовин у водні об'єкти, включаючи забір води та скидання забруднювальних речовин зі зворотними водами із застосуванням каналів.

Спецводокористування здійснюється насамперед для задоволення питних потреб населення, а також для господарсько-побутових, лікувальних, оздоровчих, сільськогосподарських, промислових, транспортних, енергетичних, рибогосподарських (у тому числі – для цілей аквакультури) та інших державних і громадських потреб.

Для забору та/або використання води в об’ємі до п’яти кубічних метрів на добу, крім тієї, що використовується для виробництва (входить до складу) напоїв та фасованої питної води, дозвіл на спецводокористування не отримується. Всі умови, за яких дозвіл не отримується, наведено у ст. 48 Водного кодексу України.

Дозвіл отримується винятково на спецводокористування та встановлює ліміт забору води, ліміт використання води та ліміт скидання забруднювальних речовин.

Декларація про відходи

Згідно чинного законодавства суб’єкти господарської діяльності у сфері поводження з відходами, діяльність яких призводить виключно до утворення відходів, для яких показник загального утворення відходів від 50 до 1000, зобов’язані щороку подавати декларацію про відходи.

Критерієм, за яким визначається необхідність подання декларації про відходи, є показник загального утворення відходів, який розраховується за формулою:
Пзув = 5000 х М1 + 500 х М2 + 50 х М3 + 1 х М4, де М1, М2, М3, М4 — маса в тоннах відходів 1, 2, 3 та 4 класів небезпеки відповідно, утворених за попередній рік. [3]

Як бачимо, перші кроки по впровадженню в Україні електронних послуг вже зроблені і велика кількість підприємств та звичайних громадян вже ними користуються.

І впевнено можна сказати, що «Держава в смартфоні» - це вже не мрії, а реальність. Наш обов’язок йти в ногу з часом і максимально робити наше  життя ще зручнішим і легшими в чистому навколишньому середовищі.

 

Використані джерела:

  1. Рибалко М. Держава в смартфоні: що це та які переваги для бізнесу і громадян? [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://intelserv.net.ua/news/material/id/623
  1. Державні послуги онлайн [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://diia.gov.ua/
  2. Урядовий портал. Єдиний веб-портал органів виконавчої влади України [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.kmu.gov.ua/services

На сьогодні дуже актуальним є обговорення проблеми екологічного стану навколишнього середовища. Дуже добре, що звернули увагу на цю проблему саме з цієї сторони.

 


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.