Регіональна інтернет-конференція

Державна стратегія «Держава у смартфоні»

Політична стратегія є важливою ланкою у формуванні майбутнього нашої нації. Наша Батьківщина належить до тих країн, що розвиваються, нам необхідні зміни, які відображаються у стратегії, що є інструментом головної рушійної сили. Центральне місце у плануванні стратегії займає людина, яка впроваджує свою ініціативу для процвітання нашої цивілізації, політики та культури. 

Зараз на он-лайн платформі створюється чимало проектів для визначення суспільних інтересів країни, пошук поширених проблем різного виду та подолання їх на державному рівні, серед яких додаток «Держава у смартфоні». Така стратегія є досить актуальною на світовому рівні. На мою думку, це прогресивний крок до розвитку великого масштабу, завдяки якому може стрімко піднятися економіка. Україна вже сьогодні має реалізовані стратегічні проекти для відносин із міжнародним співтовариством, і це вже є чималим досягненням для такої держави, в якій повсякчас виникають складнощі під час прийняття рішень із конституційних та кардинальних політико-економічних питань. Як і в кожній тактиці, тут існують позитивні та негативні сторони. Почнемо із плюсів. 

По-перше, ця послуга є доступною комунікативною складовою. У будь-який момент особа може легко, швидко та конфіденційно знайти відповіді на свої запитання, а саме: чи вона має право створити підприємницьку діяльність, чи можна оформити безкоштовну допомогу, чи нададуть їй фінансову підтримку у розбудові свого бізнесу. 

По-друге, вона матиме зрозумілий алгоритм дій. Буде створена чітка послідовність, за якою можна відкрити різні  галузі потрібних спектрів для подальшої роботи. Також за допомогою цього додатка можна дистанційно додати особисту інформацію до реєстру та познайомитися з різними законами.

По-третє, ця схема працюватиме цілодобово. Нам не потрібно буде чекати чергового засідання Верховної Ради чи іншого органу управління, щоб розглянули нашу ініціативу, проблему чи заяву. Натиснувши на декілька функцій, людина буде введена в курс справи.

По-четверте, покриття мережею Інтернет. Чиновники обіцяють для реалізації цього закону покрити всю країну цією інформаційною мережею.

По-п’яте, відкидаємо «старі» методи. Згодом не потрібно буде носити з собою купу документів. Можна буде показати свої водійські права через цю послугу. Це стане в нагоді всім водіям, тому що існують випадки, коли посвідчення просто забувають, а телефон завжди під рукою.

По-шосте, опанування сучасних технологій. Зараз створюється багато курсів щодо навчання інформатики для людей літнього віку. Тому не тільки молодь буде ознайомлена з цим додатком, а й старше покоління зможе брати участь у вирішенні долі країни.

По-сьоме, інформоване суспільство. Кожен користувач зможе відслідковувати прийняття закону. Також можна буде спостерігати за своїми податками, в якому напрямку вони використовуються.

Це позитивні грані цього проекту, проте є й недоліки.

По-перше, відсутність налагодження контакту з людьми. Хтось може не зрозуміти отриманої інформації і потребуватиме пояснення. В організаціях можна вільно поспілкуватися з персоналом, а в цій ситуації потрібно шукати відповіді на свої запитання в інших джерелах.

По-друге, необхідність телефонів. У наш час майже всі мають гаджети, проте є та частина населення, яка їх не має. Забезпечення Інтернетом може бути не повністю досконалим рішенням цієї проблеми, тому що спочатку потрібно мати смартфон для користування.

По-третє, живе спілкування. Наше людство поступово поглинається в різноманітні технології і забуває про «просте». Можна вільно поспілкуватися з людьми і отримати задоволення від цього, можна тренувати пам’ять, щоб не забувати речі, можна зберегти своє здоров’я, менше користуючись такими технологіями.

Ознайомившись із цією стратегією, я оцінила її плюси та мінуси і можу впевнено сказати, що ця схема має більше переваг. Разом із цими міркуваннями, я розробила власні ідеї для подолання перешкод  у реалізації цього проекту. 

По-перше, я, як представниця маленького осередку людей, тобто села, можу сказати, що в нас більшість не забезпечена мобільними телефонами.  Пропоную встановити термінали в кожному селі для ширшого застосування цього додатку. Будь-яка людина, яка матиме невдоволення і захоче написати заяву чи особисту пропозицію, зможе спочатку ознайомитися з функціями, а потім легко впроваджувати свої плани щодо національних інтересів у дію. Це дуже важливо, тому що старше покоління має життєвий досвід і мудрістю своєю може вказати правильну дорогу. Якщо розглядати рекомендації всіх українців різних вікових категорій, то можна побудувати гарну, міцну та демократичну державу.

По-друге, таким чином можна скоротити число депутатів в уряді. Кажуть, що в цій програмі люди зможуть самостійно приймати рішення, це є зручно і це буде поштовхом до викорінення «кнопкодавства». Від кожної області можна буде подати двох кандидатів, які регулюватимуть цю ситуацію. Це своєрідний референдум, тому що в режимі он-лайн буде прийматися кожен закон. Проте не кожна людина ознайомлена з різними аспектами освіти, економіки, медицини тощо. Тому все ж таки не всі закони зможуть прийматися в такій структурі. 

По-третє, відповідальність за свою область. Місцеві люди більш ознайомлені з проблемами, які їх турбують, на своїй території. Тому краще буде, щоб у додатку була функція, яка вказувала б на геолокацію. Проект має бути пристосованим до того, аби приймалися тільки ті закони, які фігурують відповідно до її місця проживання.

Отже, така стратегія є надійною тільки в тому випадку, коли всі українці будуть відповідально ставитися до нашого майбутнього, тому що наша держава, як корабель, пасажирами якого є ми з вами, запорукою такого плавання є чіткість уявлення про те, що чекає нас за горизонтом, у будь-якому разі ми маємо бути готовими до можливих випробувань. 

Потапчук Катерина


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.