Регіональна інтернет-конференція

Дослідження рівня корупції на прикладі визначеного регіону

Демченко І.О.
Голованівський ліцей імені Т.Г. Шевченка Голованівської районної ради

Історичне коріння такого соціального явища як корупція бере свій початок ще у Стародавньому світі. Корупційні прояви зафіксовано в архівних документах Стародавньої Греції ІV-V ст. до н. е.: спочатку вони мали здебільшого побутовий характер і проявлялися у формі «псування їжі та питної води», а пізніше до них стали відносити аморальні вчинки (розбещеність, розпусність молоді), а також окремі суспільні правопорушення, які каралися в судовому порядку . Використання терміну «корупція» стосовно політики приписується давньогрецькому вченому, мислителю Аристотелю, який визначав тиранію як неправильну, зіпсовану (корумповану) форму монархії.

Але попри давнє походження Корупція є однією з найактуальніших соціальних проблем сучасності. Деякі дослідники взагалі вважають, що корупція стала основною політичною проблемою кінця XX століття. За будь-яких підходів та оцінок однозначно одне – корупція є проблемою, розв’язання якої для багатьох країн є надзвичай но актуальною справою. Це повною мірою стосується України, високий рівень корумпованості якої визнано її політичним керівництвом, законодавчим органом, вітчизняними та зарубіжними аналітиками, відповідними міжнародними інституціями.

Корупція в сучасних умовах стала чинником, який реально загрожує національній безпеці і конституційному ладу України. Це явище негативно впливає на різні сторони суспільного життя: економіку, політику, управління, соціальну і правову сфери, громадську свідомість, міжнародні відносини. Корумповані відносини все більше витісняють правові, етичні відносини між людьми, із аномалії поступово перетворюються у норму поведінки.

Корупція, безумовно, негативне явище для будь-якого суспільства, вона стримує інвестиції та уповільнює економічне зростання. За оцінками Всесвітнього банку, корупція обходиться світовому співтовариству у 80 млрд. доларів на рік. Багато іноземних компаній, що здійснюють фінансову допомогу іншим країнам, занепокоєні тим, що їх гроші можуть бути викрадені і не надійдуть за конкретними адресами.

Щодо України то трагізм ситуації в тому, що українські політики не стільки не хочуть реформувати систему, скільки не знають як це зробити, тому погравшись трохи в борців з корупцією на провідних національних телеканалах вони успішно очолюють прямо чи опосередковано корупційні схеми. Звичайно, в деякій мірі це схоже на боротьбу за найкраще крісло на Титаніку, з старою логікою Людовіка ХV «після мене, хоч потоп», але хто думає про післязавтра, коли висловлюючись мовою кримінального світу «рубати бабло потрібно зараз»? Тому сподіватися на реального борця з корупцією в обличчі високопоставлених чиновників не варто, адже кожен з них розуміє, що насправді він і є цей бюрократичний апарат, зі зловживаннями якого треба боротися.

Так, згідно з проведеним опитуванням, на запитання, які проблеми є найважливішими для України, 48% респондентів відповіли, що це корупцiя в державних органах, та 45% - воєнні дiї на Донбасi. За результатами дослідження рівня корупції  в Україні Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та фірмою «Ukrainian sociology service» з 18 вересня по 3 жовтня 2017 року» 91% громадян вважає корупцію серйозною проблемою України, причому 61% опитаних переконані у тому, що це – найбільш серйозна проблема, яка заважає розвитку країни.

На думку населення, найбільш корумпованими установами є суд (52% опитаних вказали, що тут корупція дуже поширена), Верховна Рада (51% відповідних оцінок), прокуратура (45%), Уряд (43%), митниця (39%), медичні установи (39%), 

Це спонукало до проведенння ідентичного опитування у на території нашого району з метою визначення рівня корупції у нашій місцевості. Виходячи з отриманих результатів слід зазначити, що більша частина опитаних вважає рівень корупції в Україні занадто високим

Щодо рівня корупції на місцях то ситуація дещо краща, але 71,2% вважають дане явище  надто поширеним в нашому регіоні. 

Найбільш корумпованими сферами стали: медицина, органи районної влади, державні підприємства та органи національної поліції. Найменший рівень корупції спостерігається в дитячих садках, церкві, банках та Збройних силах України.

Оскільки кожен з нас рано чи пізно потребує медичної допомоги, ми вирішили більш детально дослідити цю сферу.

59,6% респондентів за останніх 3 роки давали гроші або будь-які цінності працівникам державних установ охорони здоров'я (медичних установ, департаментів охорони здоров'я) і цей показник є значно вищим ніж по Україні (31,9%)

Найчастіше кошти чи матеріальні цінності отримують лікарі, які проводять лікування (73,1%), інші особи (23,1%), медичні сестри та санітарний персонал (по 7,7% відповідно), керівництво медичних закладів 5,7%.

Слід зазначити, що у 26,9% випадків прямо сказали кому і скільки потрібно заплатити, у 25% не говорили, але було очевидно, що інакше потрібного лікування чи інших послуг не буде. Також 19,2% опитаних вказали, що це була їхня власна ініціатива. Всі ці показники є дещо вищими ніж середні показники по Україні. Незважаючи на величезні масштаби корупції, рух у напрямі руйнації налагодженої системи корупції вже розпочався. І найбільш ефективні кроки на цьому шляху були ініційовані саме знизу. 

Суттєво зменшити корупційні можливості чиновників можна не лише з допомогою тривалого шляху змін до законодавства. Багато новацій цілком реально запровадити і без змін законів. На це потрібна лише воля керівників органів самоврядування.

Важливим фактором запобігання проявам корупції є вдосконалення діяльності органів по боротьбі з корупцією. Необхідно більше уваги приділяти своєчасному реагуванню на повідомлення громадян, засобів масової інформації, результати соціологічних досліджень про корупційні діяння та інші протиправні дії посадових осіб, поширеність корупції в окремих відомствах.

Суттєво зменшити корупційні можливості чиновників можна і без змін законодавства, перш за все мінімізувавши контакти чиновників з громадянами

І тут найперше, що потрібно зробити, – мінімізувати особисте спілкування громадян з чиновниками, які готують або приймають рішення. Цього можна досягти за допомогою використання систем електронного урядування. При цьому заявник зможе дізнатися, хто з чиновників у певний момент розглядає його запит і коли він може отримати відповідь.

Найкращим способом боротьби з корупцією на персональному рівні є знання А поки будуть запроваджені всі ці новації по всій Україні, кожен може суттєво зменшити корупційні ризики для себе, детально вивчивши процедуру надання потрібної послуги з боку держави. «Найкращим способом боротьби з корупцією на персональному рівні є знання, – наголошує Ігор Коліушко. – Чим більше людина знатиме законодавство, механізми вирішення певного питання, тим більше вона буде захищеною від корупції».

Дуже цікава та інформативна стаття, в якій я з усім погоджуюсь. Дякую за таку чудову статтю!

Макаринський Руслан

Голованівський РПД


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.