Регіональна інтернет-конференція

Екологічна етика

Етичне лідерство – поняття дуже широке, тому охопити всі його аспекти в одному виступі неможливо. Я хочу зупинитися на екологічній складовій етичного лідерства.

Екологічна етика сформувалася тому, що у людства виникла необхідність створення моральних норм поведінки по відношенню до природи. Екологічна етика – це взаємовідносини між людиною й природою, що засновані на сприйняті морального статусу природи та повазі прав природи. Вона  має на меті націлити людей на збереження видів живих істот і ділянки дикої природи в первозданному вигляді. 

Екологічна етика розкриває такі важливі поняття як права природи, людські обов’язки перед природою, цінність природи, і так далі. Також екологічна етика має дві головні функції: руйнівну й творчу. Перша спрямована на знищення старих, споживацько-утилітарних стереотипів відносин між людиною та природою. Творча функція створена на виробництво нового, екологічного світогляду, що дозволяє нам успішно співіснувати з природою.

Актуальність даної проблеми заключається в тому, що люди розвиваються, створюють багато нового, але інколи забувають про природу та забруднюють територію планети. Екологічна етика закликає поважати права природи та в певній мірі обмежувати права людей по відношенню до довкілля. Лідери(будь-якого рівня та спрямування), які етично ставляться до оточуючого середовища,  в діяльності своєї організації передбачають заходи щодо зменшення впливу на природу та збереження довкілля. Таких прикладів у світовій і українській практиці багато. Так, проблему забруднення навколишнього середовища змінити на краще можливо, але повністю очистити навколишнє середовище і більше не згадувати про забруднення планети ми ще не зможемо десятки років, якщо не залучимо до збереження флори та фауни всіх небайдужих людей. 

 Зробити перші кроки до формування екологічного лідерства можливо через участь у учнівському самоврядуванні. Зокрема я є головою Петрівського районного парламенту дітей. Наш парламент працює у двох напрямах з екологічної етики. По-перше, це просвітницькі заходи,  направлені на агітацію використовувати замість поліетиленових пакетів паперові або екоторбинки; не купувати новий одяг, якщо старий має презентабельний вигляд; використаний папір віддавати на переробку, як і пляшки; сортувати сміття й віддавати його на переробку. Також серед агітаційно-просвітницьких акцій, проведених нами, слід відмітити такі як «Перші паростки життя» (інфографіка про шкоду та відповідальність за випалювання сухої трави навесні), «Чисте довкілля, здорове життя» (інфографіка про шкоду та відповідальність за спалювання опалого листя восени), «Місячник тиші» (інфографіка з правилами поведінки в період розмноження тварин) та ін.

По-друге, це практичні дії щодо покращення довкілля. Акція «Одне дерево - одне життя» передбачала висадку дерев на пришкільній території. Конкурс годівниць допоміг птахам вижити у холодну пору, а плогінг «Чистота під ногами» забезпечив як чистоту свого населеного пункту так і фізичний розвиток учнів. Та наймаштабнішим є проект, який наш парламент реалізовує вже 5 років, «Школа та село – наш дім, ми господарі в нім», мета якого це благоустрій пришкільних територій та територій, на яких проживають учні закладів загальної середньої освіти.

Це один з найкращих напрямів діяльності нашого парламенту, тому його члени представляли Кіровоградську область на Всеукраїнському зборі лідерів Дитячого Екологічного Парламенту.

Отже, на мою думку, екологічна складова етичного лідерства є одним із основних напрямків лідерства. Тому пам’ятаємо:  руйнуючи природу, щоб зробити власне життя комфортніше, ми руйнуємо безпосередньо власне життя. Але якщо ми розпочнемо поважати природу, все зміниться на краще.

Підготував Уланов Віталій, Петрівський РПД

Дійсно, сьогодні захист навколишнього середовища дуже важливий. На мою думку, в першу чергу це стосується сільгоспвиробників, так як наший центральний регіон - житниця країни. Та не всі лідери сільського господарства турбуються про землю. Роками на одних і тих же полях росте кукурудза та соняшник... Тому піднята тема в статті є дуже актуальною.

Екологічна етика -- це не просто поняття, вона стосується кожного з нас. Яскравий приклад -- останні події в Україні : лісові пожежі та пилова буря. Вони свідчать про те, що екологічна катастрофа це наше сьогодення, і нам потрібно щось робити негайно.

Актуальна стаття! На жаль, люди рубають гілку, на якій самі сидять... Я вважаю, що людство не усвідомлює те, що своєю діяльністю знищує все навкруги. А що ж залишиться нашим дітям та онукам, і всім наступним поколінням? Зміни треба починати із себе, тоді вчити і надихати оточуючих бути відповідальними, охайними і свідомими людьми.


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.