Регіональна інтернет-конференція

Екологічні проблеми Іспанії

Цілі сталого розвитку з напряму екології передбачають аж 5 напрямів – це чиста питна вода, використання джерел відновлювальної енергії, боротьба зі зміною клімату, збереження морських екосистем та екосистем суші. Усі ці проблеми притаманні і Іспанії.

Іспанія в 90-і роки минулого століття безнадійно відставала від економічно розвинених країн Європи щодо охорони навколишнього середовища. Тепер вона поступається тільки Швейцарії, Люксембургу, Австралії, Сінгапуру, Чехії та Німеччині, випереджаючи, в свою чергу, більше 170 країн. І з кожним роком тут приймається все більше законів і нормативних актів, спрямованих на охорону рідкісних видів дерев і тварин, а також поліпшення екологічної ситуації у великих і промислових містах. На даний момент в Іспанії існує близько двадцяти законів загальнонаціонального рівня, спрямованих на захист навколишнього середовища.

Іспанія має великі проблеми з очищеною питною водою. Країну вважають одним з найбільших світових експортерів сільськогосподарської продукції. Фермери викликають гнів екологів, які стверджують, що власники господарств неощадливо використовують воду для поливу. Також відмічається значне споживання води в готелях та на полях для гольфу. Проблемою є і очистка води. У таких туристичних місцях як Майорка, Канарські острови та Бенідорм, воду з крана все ще мають фільтрувати.

Опріснення, яке використовують в Іспанії з 1964 року, уперше відкрило шлях для масового туризму. За інформацією Іспанської асоціації опріснення і повторного використання води, сьогодні країна поступається у цьому тільки Саудівській Аравії, США та ОАЕ. Очищену від солей воду застосовують у сільському господарстві та на численних полях для гольфу, що особливо можна спостерігати у посушливих південних районах країни.

В Іспанії приблизно 750 установок з опріснення води. Вони перекачують сіль назад в океан, таким чином змінюючи підводний ландшафт біля узбережжя. 

Велику увагу в Іспанії приділяють  джерелам відновлюваної  енергії – вітру і сонцю.  Вже дванадцять відсотків електроенергії країни отримують за рахунок вітрових установок. За даним показником країна вийшла на перше місце в світі.

Іспанія має 3 тисячі сонячних годин на рік і чимало невикористаних територій, де можна побудувати сонячні ферми. У Каталонії всі новозбудовані та реконструйовані з 2006 будівлі обладнані сонячними батареями, більше половини нагрітої води забезпечується саме завдяки цьому сучасному і економічному джерелу енергії.

Тереза Рібера, міністерка із довкілля та енергетики Іспанії, скасувала податки на самостійно встановлені сонячні батареї. Вважають, що вона підготувала ґрунт для нової енергетичної політики в країні та є талановитою і компетентною. Також в Іспанії хочуть, щоб до 2040 року до 95% електроенергії в країні вироблялося з поновлюваних джерел.  

Вважається, що з усіх європейських країн Іспанія найбільш схильна до всесвітньої зміни клімату та парникового ефекту. Тому кліматичні зміни впливають на Іспанію сильніше, ніж на інші європейські країни. Іспанія вже оголосила про плани скоротити викиди парникових газів до 2030 року, щоб досягти кліматичної нейтральності до 2050 року.

Останнім часом пильна увага приділяється проблемі забруднення атмосфери, де найбільшою мірою страждають Барселона і Мадрид. Для цього в багатьох іспанських містах намагаються переконати місцевих жителів користуватися громадським транспортом або ж пересісти на велосипеди,  агентства прокату яких є в наявності у всіх великих населених пунктах.

Цим недавно скористалися Балеарські острови, по суті справи, які оголосили поза законом з невеликою відстрочкою до 2025 року всі «сторонні» машини, що працюють на дизельному паливі, які найсильніше забруднюють острівної повітря. Потім настане черга транспортних засобів, заправляють бензином, а до 2050 року на Балеарських дорогах можна буде пересуватися тільки на електромобілях .

Згідно з даними за грудень 2017 року, Іспанія має 1783 природоохоронних природних територій, 15 національних парків, 182 парки, 238 природних заповідників, 249 пам’ятників, 57 заповідних ландшафтів. 

Що стосується територій, що охороняються міжнародними законодавчими документами, Іспанія має 75 водно-болотних угідь, що мають міжнародне значення; тринадцять охоронюваних територій, дев'ять спеціально захищених зон середземноморського значення; одинадцять геопарків ЮНЕСКО та 48 біосферних заповідників ЮНЕСКО (більше, ніж у будь-якій іншій країні) та один біогенетичний заповідник Ради Європи.

Серед основних екологічних проблем Іспанії можна виділити наступне: вимирання екосистем прибережжя країни. Підвищення рівня моря є величезною проблемою. Вважається, що у найближчі роки багато пляжів і полів будуть затоплені. На півночі країни уже спостерігається процес руйнування ґрунту вздовж майже шести тисяч кілометрів узбережжя, де проводять відпустку 90 відсотків усіх туристів. 

Особливу позначку має в цьому питанні Андалуссія, в якій ніким не контрольоване і незаконне будівництво стало справжньою проблемою. Скорочення популяції рисі до ста особин. А трохи більше ста років тому їхня популяція налічувала 100 000. До рідкісних тварин сьогодні зараховані і кантабрийский бурий ведмідь і чорні грифи. Не меншої шкоди природному багатству країни завдають представники інвазивних видів флори і фауни, чисельність яких зростає з кожним роком.

Урядові структури Іспанії працюють над вдосконаленням системи управління та охорони прибережних зон та морських екосистем шляхом розробки та впровадження відповідних норм. Також великі зусилля докладаються для запобігання та зменшення забруднення морських просторів, головним чином за рахунок зменшення викидів забруднюючих речовин у море, більш ефективного управління портами та флотами . 

Іспанія бере активну участь у Спільній ініціативі програмування здорових  морів та океанів, яка працює над оптимізацією використання національних ресурсів для морських досліджень та інновацій.

Риболовна діяльність управляється та контролюється відповідно до Загальної політики рибного господарства ЄС. Деякі заходи, що застосовуються Іспанією, є навіть більш масштабними, ніж ті, що запропоновані Європейською Комісією.

Науково-технічні дослідження та технологічний розвиток, пов'язаний з біорізноманіттям, мають особливе значення, оскільки Іспанія є однією з країн з найбільшим біологічним різноманіттям в Європейському Союзі. Тому дослідження, спрямовані на поліпшення розуміння екосистем, їх функціонування та взаємодії з соціально-економічними системами, а також на вирішення виникаючих проблем є пріоритетними напрямками.

Підготував Уланов Віталій, Петрівський РПД


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.