Регіональна інтернет-конференція

Екологія Греції

Драган Крістіна та Руда Анастасія

вихованці Євроклубу «Євродрузі»

Центру дитячої та юнацької творчості "ЗОРІТ"

 Новоукраїнської міської ради 

Кіровоградської області 

на базі Новоукраїнського НВК - гімназії «Лідер»

Греція - дивовижна країна з багатющою історією, неповторною природою та захоплюючими краєвидами. М'який клімат сприятливо впливає на здоров'я, середземноморська кухня славиться по всьому світу, унікальний пейзаж поєднує вкриті соснами гірські масиви та блакитну синь моря, а також білосніжні пляжі, що ваблять відпочити під тінню солом'яної парасольки. Грецький уряд та жителі країни піклуються про своє навколишнє середовищє та екологічну ситуацію, адже це сприяє розвитку туристичного бізнесу, який являється найприбутковішою галуззю Греції.

Грецьке населення та туристи з впевненістю розраховують на такі атрибути морського відпочинку, як свіже повітря і чиста вода. Звичайно, ситуація може відрізнятися в залежності від того, де саме перебуває турист – в мегаполісі або в курортній зоні. Однак греки дійсно піклуються про навколишнє середовище, і заходи щодо його захисту з кожним роком набирають обертів.

Цікаво, що в Греції не має жодної АЕС, зате експлуатація альтернативних джерел енергії постійно збільшує свої масштаби. Використання сонячної енергії дозволяє щорічно уникати викиду в атмосферу понад 1,5 млн тонн шкідливих речовин.Виробничих підприємств в країні майже немає. Переважно, розвинене сільське господарство, Греція посідає 3 місце в світі з виробництва оливок, також тут вирощуються фрукти, бавовна.

Еллада, самоназва Греції, стабільно входить в топ країн з найчистішими і добре облаштованими пляжами в Європі. Щорічно кількість грецьких пляжів, які отримують нагороду “Блакитний прапор”, зростає. У 2018 році їх число склало 519, більше сотні з них знаходяться на острові Крит. Премія “Блакитний прапор” – це свого роду гарант якості пляжу.

Разом з цим у країні були і залишаються деякі екологічні проблеми. Якщо повернутись у далекі 70-ті, то можна згадати надзвичайно велику забрудненість атмосфери вуглекислим газом, а також забрудненість водойм, яка була викликана поганою фільтрацією стічних вод. Внаслідок колосальної викиду всякого роду забруднюючих речовин разом зі стічними водами спровокувало забруднення водойм. Викид вуглекислого газу в атмосферу стався через халатне ставлення до екологічних засад в 70-х роках, коли швидка забудова і промислова індустрія розвивалися дуже швидко. Державні програми, направленні на зниження викидів діоксиду вуглецю та свинцю в атмосферне повітря, були розгорнуті 1978 року, коли через смог мешканці Аттики масово почали звертатись до лікарень зі скаргами на дихальну та серцево-судинну системи. З червня по серпень 1982 року уряд закрив 87 підприємств, 73 підприємствам наказано скоротити викиди, автомобілям заборонено рух центром Афін. У січні 1988 року автопарк таксі в центрі Афін зменшено на 50%, а приватним автомобілям заборонено рух трьома основними міськими магістралями. Для скорочення викидів діоксиду сірки заборонено використання сирої нафти для центрального опалення та вжито заходів зі зниження вмісту сірки у дизельному паливі та сирій нафті. Вирішенню проблеми допомогло й будівництво 2 та 3 гілки Афінського метрополітену. Відтак з початку 2000-х років проблема смогу успішно почала вирішуватись, а рівень діоксиду вуглецю та оксидів сірки й азоту стабілізовано на допустимому рівні. Управління водними ресурсами в Греції також досягло значного прогресу в останні роки, особливо після створення нових правових вимог щодо водокористування та водовідведення. В період між 1992 і 2002 роками навіть вдалось скоротити забор води для сільського господарства на 2,5%. Проте деякі серед найбільших річок Греції: Аксіос, Стрімон, Нестос, Еврос — озера Дойран та Преспа живляться водами приток, що протікають не тільки територією Греції, але й сусідніх країн. Відтак для Греції надзвичайної важливості набуває потреба координації своїх зусиль з іншими державами. 

У зв'язку з поліпшенням екологічної обстановки Греція стала більш популярною серед приїжджих, що добре відбилося на економіці країни. 

У січні 2020 Греція відмовилась від видів енергії, що завдають шкоди навколишньому середовищу, і почала використання поновлюваних джерел енергії. Згідно зі звітом, опублікованим Євростатом, Греція значно перевершує основні європейські держави за часткою відновлюваних джерел енергії в 2019 році, що відповідає середньому показнику по Європейському союзу. В цій сфері Греція займає позицію вище Німеччини, Франції, Великобританії, Нідерландів та інших великих країн-членів Європейського Союзу. Греція входить до числа дванадцяти держав-членів, які вже досягли частки, яка дорівнює або перевищує їх національні обов'язкові цільові показники на 2020 рік, отримуючи 18% своїх загальних потреб в енергії за рахунок відновлюваних джерел енергії, включаючи енергію сонця і вітру. Звичайно, Греція значно відстає від країн Скандинавії, які очолюють список країн-членів Європейського Союзу і які доклали величезних зусиль для розвитку відновлюваних ресурсів. Консервативний уряд Греції пообіцяв, що в найближчі вісім років країна повністю відмовиться від своїх традиційних вугільних шахт у виробництві електроенергії, і буде набагато більш рішуче орієнтуватися на більш чисті види енергії.

        Греція відома у всьому світі своїми островами, чистими пляжами і пишною зеленої природою, яка домінує в гірських частинах материка. Однак з роками все стає небезпечнішим. З кожним роком з'являється все більше екологічних проблем, пов'язаних із захистом лісів, чистотою пляжів, озер і біотопів.

       Одна з найбільш важливих екологічних проблем, з якими Греція стикається щоліта, - це лісові пожежі, які спалюють сотні дерев і руйнують екосистему. Величезні пожежі серпня 2007 року, які спалили села і райони надзвичайної природної краси на Західному Пелопоннесі, є лише одним трагічним прикладом. Передувало і  багато інших пожеж, такі як пожежі на горі Парніта, остання зелена зона поблизу Афін, на острові Евія і в інших материкових районах.

        Інша екологічна проблема в Греції пов'язана з тисячами пляжів. Велика кількість туристів, які переповнюють Грецію і грецькі острови щоліта, можуть залишити за собою сигаретне сміття, пляшки, банки або поліетиленові пакети, тому пляжі залишаються брудними. На цьому етапі держава, безумовно, несе велику відповідальність за те, щоб розмістити на пляжних курортах більше сміттєвих контейнерів і організувати збиральні групи для підтримки пляжу в чистоті і порядку. Однак всі відвідувачі також зобов'язані поважати навколишнє середовище. На жаль, грецька держава вирішила прийняти екологічні заходи тільки в останні роки. Однак кажуть, що ніколи не пізно. Міністр навколишнього середовища Греції, який щорічно проводить особливі перевірки, свідчить про чистоту пляжів. Він захищає біотопи, які були включені в Європейську програму Natura 2000, яка включає захист флори і фауни цих біотопів. Це накладає певні правила на заводи, щоб зменшити викиди газу і для власників автомобілів, щоб піклувалися про свої автомобілі. Є також правила для приватних осіб. Наприклад, навіть відпочиваючим заборонено розпалювати багаття в лісі.

Грецька держава та деякі приватні організації ініціювали створення багатьох екологічних організацій, роль яких дуже важлива. Посадка дерев була організована в районах, які були спалені, щоб запобігти незаконному будівництву. Волонтерські бригади збираються спостерігати за лісами влітку, чистити пляжі і організовувати зустрічі з екологічних питань. Крім того, були створені фонди для захисту тварин, такі як Товариство Арктуроса для захисту диких ведмедів в Епірі і Лікарня дикої природи Егіни, яка працює як реабілітаційний центр для хворих або поранених тварин і птахів. Крім того, вживаються заходи з припинення забудови на островах, щоб їх чистий ландшафт залишався недоторканим. Нові екологічні веб-сайти і форуми також інформують людей про небезпеки, з якими стикається грецька середовище, і сприяють формуванню нового екологічного підходу.

Грецький уряд вживає всіх можливих заходів аби знизити рівень забрудненості повітря та води, зберегти природні ресурси, флору та фауну та використовувати відновлюючі джерела енергії. Їх ціль залишити неймовірну красу своєї країни для наступних поколінь.


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.