Регіональна інтернет-конференція

Екологія «Смарагдового острову» (Ірландія)

Долинський РПД
Учасники тематичної сесії “Глобальні цілі сталого розвитку. Екологія”
Анна Манжелєй, Єлизавета Шкоркіна

Ірландія – острів в Атлантичному океані, другий по величині в групі Британських островів; відділений від Великобританії Ірландським морем і протоками Північним і Св. Георга. Площа – 84 тис.кв.км. Ірландія - це одна з небагатьох країн у світі, де екологічна обстановка дійсно носить позитивний характер.
Так, Ірландія займає третє місце серед європейських країн, в рейтингу за рівнем чистоти повітря. Поступається вона лиш Естонії та Швеції. Та за останні 50 років склалася парадоксальна ситуація: світова цивілізація досягла вражаючих успіхів і в той же час опинилася на грані свого знищення. Це було спричинено низкою глобальних проблем, які особливо загострилися у др. половині XX ст. Екологічні проблеми існують на всіх материках, у всіх країнах. Усі вони потребують вирішення. Це обумовлюється тим, що усі вони є взаємозалежні.
Так, однією з найнагальніших є екологічна проблема. Екологічну ситуацію визначають багато чинників: екологічна свідомість, екологічні цінності, екологічна освіта,належне екологічне урядування,зниження екологічних ризиків та безпечне довкілля, сталий розвиток, збалансоване використання природних ресурсів та екологічні вимоги в усіх сферах.
Країна має безліч проблем, над якими вони працюють щороку. Однією з таких є використання поліетиленових пакетів. Пакети були проблемою для Ірландії 90-х. Вони засмічували міста, природу, узбережжя. 5% всього сміття країни – поліетиленові пакети. Щороку в Ірландії використовувалося 328 пакетів на людину. На цю проблему звернули увагу в ірландському департаменті екології, де запропонували запровадити збір на використання пакетів, який почав діяти в 2002 році під назвою «PlasTax» діяв у точках продажу і поширювався на всі пакети, окрім тих, які використовувалися для пакування їжі з гігієнічною метою. Податок становив 0.15 євро. Усі кошти направлялися в екологічний фонд. Лише за перший рік кількість використаних пакетів зменшилася на 90% – до 21 пакета на людину. Замість 5%, поліетиленове сміття склало 0,22%. Оскільки з часом податок був занизьким, його згодом збільшили до 0.22 євро, а в 2011 році – до 0.70 євроцентів.
Ірландський уряд заявив, що до 2040 року висадить 440 млн дерев. Таким чином Ірландія планує скоротити викид вуглецю від сільського господарства у період з 2021 до 2030 року, а також і в наступні роки. Уряд передбачає, що на 8 000 га буде висаджено 70% хвойних дерев і 30% широколистяних. Цей план також включає розширення лісопосадок та раціональне використання ґрунтів для забезпечення скорочення викидів вуглецю. Також, цей план включає й збільшення кількості електромобілів (тобто заміна паливних на електрокари). Загалом, планують замінити біля мільйона автомобілів до 2030 року.
Більше 80% місцевого населення задоволені якістю водопровідної води, але ж такі високі показники велика рідкість. Що стосується природних благ, то ними незадоволені лише 9% всього населення. Та жаль, Ірландії не обійшлося без огріху. Ірландське море, площа якого 100 тис.кв.км, вважається найрадіоактивнішим морем у всьому світі. Такий статут воно отримало ще в 2001 році і до цих пір нічого не змінилося. Адже не далеко від Дубліна (столиці Ірландії) розташовується одна з найбільших атомних станцій в світі - Селлафілд. В 2005 році на станції відбувся найбільший витік радіоактивних речовин. Правда, почався він ще в 2004 році, але персонал не надав цьому значення. Результат - даний інцидент отримав третій рівень небезпеки за міжнародною шкалою ядерних подій.. Ірландське море отримало великий рівень зараження. В даний час, рівень радіації моря перевищено в 30 разів!
Але ж там до сих пір ведуть масову рибну ловлю і чи варто говорити про те, наскільки небезпечно приймати в їжу такі морепродукти. Води Ірландського моря потрапляють в Атлантичний океан, який теж заражається все більше і більше з року нарік. Звичайно ж необхідно застосовувати найсуворіші заходи, щодо Селлафілд, адже радіація залишається у воді багато десятиліть і здатна знищувати все живе навколо.
Формування екологічної свідомості, екологічної культури - ось перші кроки, які мають стояти на шляху людяного ставлення до природи; раціональне природокористування, жорстокий контроль над викидами та експлуатацією ресурсів природи - це вже матеріальна сторона вищерозглянутої справи.


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.