Регіональна інтернет-конференція

економіка замкненого типу

Цитата

"Молодіжне самоврядування". Новгородківський БДЮТ.

Тези до тематичного напрямку

«Економіка замкненого типу або циркулярна економіка»

                                                                    Конопат Анастасія 

                                                             Дьоміна Діана

                                   Новомиргородський міський парламент дітей 

                                                                   Євроклуб «Євро-UA»

 

Україна потребує змін у підходах до використання природних ресурсів та поводження з відходами, оскільки вже 5% території країни займають полігони з промисловими та побутовими відходами. І цей показник постійно зростає.

Сьогодні в більшості країн світу переважає лінійна модель економіки, коли ресурси добуваються, переробляються та перетворюються на відходи, що не мають подальшого застосування. Таким чином, виснажуються надра, забруднюється довкілля, накопичуються відходи, що призводить до деградації природних систем та екологічних катастроф.

 

Розроблена Європейським Союзом концепція економіки замкненого циклу (або безвідходної економіки, англ. circular economy) визначає, що системи виробництва та споживання потребують фундаментальних перетворень, щоб бути сталими та досягти до 2050 року цілі життя в межах можливостей нашої планети.

 

Згідно з ухваленим у 2015 році Планом дій Європейського Союзу з економіки замкненого циклу її впровадження передбачає побудову нових бізнес-моделей на основі принципів екодизайну, ремонту, повторного використання, відновлення й обміну продукції та максимального запобігання утворенню відходів.

 

У разі переходу на таку модель економіки промисловість очікують кардинальні зміни: від вибору сировини, способів виготовлення продукції до використання побічних продуктів одного виробництва як повноцінної сировини для іншого. Це дозволить уникнути втраченої вартості матеріалів і продукції, дефіциту ресурсів, різкого зростання цін, накопичення відходів, деградації довкілля та зміни клімату, сприятиме розвитку інновацій, зростанню кількості робочих місць і підвищенню конкурентоспроможності економіки.

У нашій громаді успішно працює компанія “Велта” — перша компанія у світі, яка планує побудувати повністю вертикально інтегровану систему від виробництва сировини до кінцевих виробів з титану, на основі власної інноваційної технології.

Візія — зробити крок у Нову Еру Титану, де людство отримає технологічний та екологічний базовий матеріал

Ti Metal — інноваційний проект будівництва повністю вертикально інтегрованих виробничих комплексів з виготовлення кінцевих титанових продуктів на базі революційної екологічної технології Velta Ti Process

Ми пишаємось, що маємо в громаді такий  інноваційний проект:

Власна революційна технологія з максимально низьким вуглецевим слідом

Концепція нульових викидів для “зеленого” титану

3 національні патенти та 2 патенти у США на Velta Ti Process™ 

$4 млн інвестицій у науково-дослідні роботи

Економіка замкненого циклу – це модель виробництва та споживання, яка прагне підтримувати придатність існуючих матеріалів та вироблених продуктів якомога довше за рахунок спільного використання, здачі в оренду, повторного використання, ремонту та модернізації. В економіці замкненого циклу кількість відходів зводиться до мінімуму. Коли продукти не можуть бути використані або відремонтовані, матеріали по можливості залишаються в економіці за рахунок вторинної переробки – утилізація є також частиною циклу використання. На сьогодні підхід «взяти -  використати  викинути», як і раніше, є найбільш поширеною практикою, при цьому лише 12% вторинних матеріалів та ресурсів відновлюються для повторного використання, і це у кращому випадку.

Цитата

Що, ще до війни Україна робила для впровадження циркулярної економіки? Євроклуб "Мрія" Задорожна Аліна


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.