Регіональна інтернет-конференція

економіка замкнуненого типу

Цитата

євроклуб "Мрія"

Циркулярна економіка або економіка замкненого циклу— модель економічного розвитку, що є альтернативною лінійній економіці, і яка передбачає відновлення, повторне використання, раціональне споживання ресурсів і дозволяє створити додаткову цінність, за допомогою нових послуг та інтелектуальних рішень. Циркулярна економіка спрямована, насамперед, на збереження енергії, економічно чисте виробництво та споживання

Циркулярна економіка характеризується створенням нових альтернативних економічних підходів, завданням яких є мінімізація негативного людського впливу на довкілля. У лінійній економіці ресурси видобуваються, обробляються, споживаються, а потім викидаються як відходи, що часто призводить до погіршення стану довкілля та виснаження ресурсів. Циркулярна економіка пропонує альтернативний підхід, спрямований на те, щоб відокремити економічне зростання від споживання ресурсів, одночасно сприяючи сталим практикам, які відновлюють і повторно використовують матеріали

Основоположними ідеями циркулярної економіки є: відновлення ресурсів, вторинна переробка матеріалів та перехід до використання відновлюваних джерел енергії, таких як сонячна, вітрова та гідроенергія. Циркулярна економіка глибоко взаємопов'язана з принципами сталого розвитку. За своєю суттю циркулярна економіка є відновлювальною та регенеративною системою, яка прагне наслідувати цикли природи. Її мета — підтримувати цінність і корисність продуктів, компонентів і матеріалів на найвищому рівні якомога довше, тим самим мінімізуючи відходи та зменшуючи потребу в безперервному видобутку обмежених ресурсів. Ця зміна вимагає фундаментального перегляду дизайну продукту, управління ланцюгом управління і моделей споживання, зокрема, поводження з відходами.

Економіка замкненого циклу

Ми живемо в умовах лінійної економіки з однооборотним використанням продукції. Продукти використовуються, а потім утилізуються - такий підхід позбавляє нас доступу до все ще цінних природних ресурсів, часто з числа вичерпних, приводячи до ще більшого забруднення навколишнього середовища. В економіці замкнутого циклу, навпаки, весь життєвий цикл продукту спроектований таким чином, щоб зменшити кількість відходів і рівень забруднення навколишнього середовища. При виході продукту з ужитку його матеріали і компоненти використовуються повторно іншими способами. Все йде на переробку, що призводить до регенерації, як ми можемо спостерігати в природних екосистемах.

Згідно з визначенням Фонду Еллен Макартур, економіка замкненого циклу заснована на таких принципах, як відсутність відходів і забруднення навколишнього середовища, повторне використання продуктів і матеріалів, а також відновлення природних екосистем. Іншими словами, нічого не пропадає марно і всі наші природні ресурси багаторазово використовуються найефективнішим способом. При виробництві продуктів застосовуються відновлювані джерела енергії. В ході виробничих процесів вода, хімреагенти і матеріали використовуються повторно і переробляються, а обсяг їх використання скорочується. Відбувається отримання побічних продуктів з подальшим їх потраплянням в інші системи замкненого циклу. Кожен продукт використовується максимально довго. У разі поломки продукт піддається ремонту, а не викидається. В кінці життєвого циклу продукту його складові компоненти переробляються для повторного використання у виробництві, замикаючи цикл. Біологічний матеріал, який не підлягає утилізації, руйнується під впливом сонячного світла, CO2 і поживних речовин, забезпечуючи формування нових природних ресурсів. Зрозуміло, це вимагає масштабних змін для промисловості. Чи готове ваше підприємство до переходу на бізнес-модель економіки замкненого циклу? Якщо так, зв'яжіться з нами сьогодні, щоб дізнатися, як наші рішення допоможуть вам в досягненні цілей.

ЩО ТАКЕ ЕКОНОМІКА ЗАМКНЕНОГО ЦИКЛУ?

Це перетворення лінійного життєвого циклу промислової продукції, товарів, речей у замкнений багаторазовий життєвий цикл за допомогою ширшого застосування переробки та повторного використання, що принесе користь як для навколишнього середовища, так і для економіки

ПОВТОРНЕ ВИКОРИСТАННЯ

Це використання речей як за їх первісним призначенням, так і для виконання нових, невластивих їм раніше, функцій. Ремонт і продовження терміну служби – основа повторного використання. Найяскравіші приклади: оборотна скляна тара для напоїв, торгівля вживаними речами, відновлення виробів у промислових умовах (remanufacturing) шляхом заміни вузлів і деталей; створення предметів мистецтва і декору з деталей і речей, що відслужили свій термін.

Переробка 

Це процес фізичного чи хімічного перетворення будь-яких речей у нові матеріали або сировину, готові промислові вироби, в упаковку, конструкції, чи інші товари широкого вжитку. Найпоширеніші приклади: виготовлення пляшок зі склобою, картону з макулатури, сталі з металобрухту, полімерних виробів з пластикових відходів, флісового одягу і синтепону з ПЕТ-пляшок.

Замкнений цикл на прикладі упаковки

Укладання договорів

Фінансування

Виробники товарів в упаковці 

Виробники упаковки 

Матеріали для нових продуктів 

Нові товари, але не упаковка 

Переробка 

Сортування 

Органи місцевого самоврядування та компанії з управління відходами 

Споживачі 

Заклади торгівлі 

Продукти в упаковці 

ЄС переходить на економіку замкненого циклу

Цілі та пріоритети

  • Припинити вивезення роздільно зібраних відходів на полігони.
  • Розвивати економічні інструменти, завдяки яким зменшується вивіз відходів на звалища.
  • Спростити та гармонізувати методи розрахунку тарифів.
  • Сприяти повторному використанню.
  • Стимулювати промисловий симбіоз: перетворення побічного продукту однієї галузі у сировину для іншої.
  • Економічно стимулювати еко-дизайн упаковки і схеми відновлення та переробки.

планується  до 2030 року

  • Переробляти 65% муніципальних відходів і 70% упаковки.
  • Випускати пластикову упаковку, яка на 100% піддається переробці.
  • Вивозити на звалища не більше 10% твердих побутових відходів.

 

Види матеріалів — пріоритетні 

Пластик — пріоритет №1 

Розширена відповідальність виробника

РВВ — фінансовий і організаційний механізм забезпечення переходу до економіки замкненого циклу 

Політика РВВ вперше почала застосовуватися на початку 1990-х років серед низки європейських держав, особливо для відходів упаковки, і в подальшому поширилася у країнах ЄС та за його межами. З того часу система РВВ сприяла значному збільшенню темпів переробки відходів, допомогла зекономити державні витрати на управління відходами і сприяла унезалежненню сфери управління відходами від економічних коливань і надходжень податків.

 

Україна: Національна стратегія управління відходами

  • Схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 8 листопада 2017 року
  • Розроблена на принципах політики ЄС згідно з зобов'язаннями, взятими Україною за Угодою про Асоціацію
  • Реалізація Стратегії здійснюється трьома етапами: перший — 2017-2018 роки, другий — 2019-2023 роки, третій — 2024-2030 роки
  • Стратегією передбачено створення Плану дій у 6-місячний термін
  • У 2016 році за допомогою
    РВВ у ЄС вже перероблялося від 40% до 80% відходів упаковки 
  • В Україні переробляється лише 12-14% відходів упаковки і 3% твердих побутових відходів

Імпорт макулатури в Україну складає 250-350 тисяч тонн за рік!

Управління відходами упаковки у 2030 році

Тип відходів Норма переробки в Україні сьогодні Мета 2030
Згідно Національній стратегії Згідно директиви 94/62/ЕС
Відходи
загалом
12-14% 65% 70%
Скло 15-18% 75% 75%
Папір 22-25% 75% 85%
Метали 1% 75% 80%
Алюміній 3-5% 75% 60%
Пластик 10-12% 60% 55%
Дерево 3-5% 65% 30%

 

Впровадження системи Розширеної Відповідальності Виробника в Україні — ефективний шлях до вирішення проблеми з відходами та забрудненням навколишнього середовища, дієвий крок для впровадження економіки замкненого циклу.

Економіка замкненого циклу: принципи та перспективи впровадження в Україні

Україна потребує змін у підходах до використання природних ресурсів та поводження з відходами, оскільки вже 5% території країни займають полігони з промисловими та побутовими відходами. І цей показник постійно зростає.

Сьогодні в більшості країн світу переважає лінійна модель економіки, коли ресурси добуваються, переробляються та перетворюються на відходи, що не мають подальшого застосування. Таким чином, виснажуються надра, забруднюється довкілля, накопичуються відходи, що призводить до деградації природних систем та екологічних катастроф.

Розроблена Європейським Союзом концепція економіки замкненого циклу визначає, що системи виробництва та споживання потребують фундаментальних перетворень, щоб бути сталими та досягти до 2050 року цілі життя в межах можливостей нашої планети.

Згідно з ухваленим у 2015 році Планом дій Європейського Союзу з економіки замкненого циклу її впровадження передбачає побудову нових бізнес-моделей на основі принципів екодизайну, ремонту, повторного використання, відновлення й обміну продукції та максимального запобігання утворенню відходів.

У разі переходу на таку модель економіки промисловість очікують кардинальні зміни: від вибору сировини, способів виготовлення продукції до використання побічних продуктів одного виробництва як повноцінної сировини для іншого. Це дозволить уникнути втраченої вартості матеріалів і продукції, дефіциту ресурсів, різкого зростання цін, накопичення відходів, деградації довкілля та зміни клімату, сприятиме розвитку інновацій, зростанню кількості робочих місць і підвищенню конкурентоспроможності економіки.

Циркулярна економіка: що це і як працює в Україні

У 2010 році колишня яхтсменка Еллен Макартур подорожувала морем і раптом усвідомила, наскільки обмежені її запаси під час плавання. Наступна думка була — ресурси Землі теж кінечні й треба щось із цим робити! Еллен заснувала благодійний фонд і рішуче взялася за популяризацію циркулярної економіки.

Саме такий тип економіки допоміг би розв'язати проблеми вичерпання ресурсів, утилізації відходів та інших екологічних проблем, про які сьогодні говорить весь світ.

Днями корпорація "Біосфера" і McDonald's розпочали співпрацю в напрямі рециклінгу. Відсортований поліетилен з ресторанів і офісів Mcdonald's потрапляє на рециклінговий завод. Там сировина досортовується, подрібнюється, очищається і піддається термічній обробці. Після чого перетворюється на маленькі гранули, з яких створюють майбутні сміттєві пакети для McDonald's. Чудовий приклад для інших компаній і крок у бік циркулярної економіки для України.

Головна ідея цієї  філософії  — уповільнити чи замкнути життєвий цикл речей, які виробляє людство

Як це працює?

Головна складність цієї моделі навіть не в тому, щоб впровадити нові технології. А в тому, щоб змінити мислення людини. Наприклад, виробник при створенні будь-якого продукту повинен розуміти, як той буде використовуватися після того, як застаріє або поламається. І думати про друге життя речі потрібно не коли під будинками виникають звалища, а ще на етапі розробки.

На словах звучить чудово, але насправді це трудомісткий процес. Звіти The Circularity Gap, які щорічно презентують на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, свідчать про те, що всього 9% матеріалів у світовій економіці використовується повторно.

Але шлях до циркулярної економіки почали вже багато країн. В Євросоюзі ухвалено план дій в межах їх екологічного курсу European Green Deal. А наша країна взяла зобов'язання щодо інтеграції національного законодавства у європейське, тому поступово рухатиметься в тому ж напрямі.

Циркулярна економіка — це більш раціональне виробництво і використання, яке не тільки допоможе зупинити забруднення планети, а й принесе доходи країнам, які її впроваджують.

 

Чи працює циркулярна економіка в Україні?

Циркулярну економіку неможливо впровадити без підтримки двох сил: уряду і великих компаній. Саме транснаціональні виробники можуть охопити весь ланцюжок від постачання до реалізації та впроваджувати рециклінгові проєкти.

В Україні є один із найбільших в країні рециклінгових заводів Polygreen, який входить до складу корпорації "Біосфера". У нього є все необхідне сучасне обладнання, за допомогою якого пластик проходить повний цикл переробки та очищення полімерів. На виході отримують гранули поліетилену, які може купити будь-який виробник. Саме на цьому заводі переробляється поліетилен, який передає McDonald's корпорації "Біосфера", про що ми докладно писали вище.

Що роблять із переробленого пластику або поліетилену?

Практично все — від пляшок і плівок до нового одягу. Як зрозуміти, що річ виготовлена з вторсировини? Знову-таки — подивитися на упаковку. Там буде маркування з трьох об'ємних стрілок — позначка рециклінгу, яка ще називається "стрічка Мебіуса". У заштрихованому варіанті означає, що упаковка містить вторсировину. Часто виробник зазначає на упаковці, що вона частково або повністю виготовлена з вторинної сировини.

Пандемія, а також значні глобальні зміни клімату останнім часом посилили розвиток тих трендів, які нещодавно почали актуалізуватися в Україні. І один із найбільш значущих —соціально відповідальне споживання, частиною якого є товари, що пройшли переробку — рециклінг. Вивчаючи аудиторію, ми все більше бачимо, що кількість людей, для яких важлива екологічна складова, збільшується, і це здебільшого молоді люди. Саме для цього на всіх пакетах для сміття ми додатково розміщуємо маркування,  

Що ще можна переробляти в Україні для впровадження циркулярної економіки?

  • Будівельне сміття. Часто відходи з будівництв перетворюються на звалища. А якщо їх дробити, сортувати та перепродавати, можна не тільки позбавлятися сміття, а й створити прибутковий бізнес, як це відбувається в Європі.
  • Органічні відходи. Вся їжа, яка опиняється в сміттєвому контейнері, може стати натуральним добривом для сільського господарства.
  • Одяг. Великі компанії з магазинами в Україні вже впровадили свої програми з переробки старих речей. З них витягують пряжу, роблять волокна для утеплювачів і використовують в агросфері.
  • Техніка. Малий бізнес займається ремонтом і перепродажем побутових приладів, але у великих масштабах ніхто цього не робить.
  • Автомобільні шини. З них можна робити паливо, дорожні покриття і багато інших корисних речей.

Що я можу зробити для впровадження циркулярної економіки і поліпшення екологічної ситуації?

Як і в усьому світі, в Україні є проблема зі збором пластику (ПЕТ, поліетилен, полівінілхлорид, полістирол та ін.). Щоб постійно переробляти його, заводам потрібно багато матеріалу. Якщо люди не сортують сміття і не викидають його в спеціальні контейнери (а вони у нас не біля кожного будинку, як, наприклад, у Німеччині), то заводам складно налагодити постійну роботу. Тому Україна закуповує сміття з інших країн на мільйони доларів на рік! Тільки вдумайся: заводи закуповують ПЕТ або поліетилентерефталат в інших країнах, коли у нас цього добра буквально гори.

Коли ми почнемо збирати роздільне сміття і воно буде швидко потрапляти на переробні заводи, це стане великим екологічним досягненням.

Скажемо відверту банальність: наше майбутнє залежить від нас. І якщо в Україні вже з'явилася можливість скорочувати пластикові відходи, долучатися до європейської циркулярної економіки та обирати відповідальних виробників, це хороший поштовх до того, щоб разом будувати майбутнє в чистій країні.

Цитата

Чому стратегія України відрізняється від стратегії Європи, спираючись на таблицю "Управління відходами упаковки у 2030 році"? 

   - з повагою Олександр, команда "Максимум"

Цитата

Стратегія України може відрізнятися від стратегії Європи управління відходами упаковки у 2030 році залежно від різниці в економічних, соціокультурних, технологічних та інших контекстуальних факторах. Наприклад, Україна може мати інші економічні можливості, структуру виробництва та споживання, що впливають на підходи до управління відходами упаковки порівняно з країнами Європи.

- Бражко Микита євроклуб "Мрія"


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.