Регіональна інтернет-конференція

Епатажний лідер. Плюси та мінуси

У сучасному світі значна частина вашого успіху залежить не лише від інформації, яку ви будете розповідати, а і від того, як ви піднесете її своїй аудиторіі. Харизма вважається дуже важливою в ораторському мистецтві, з точки зору психології. Коли інформація розповідається монотонно, то сприйматись вона буде погано, навіть якщо вона є цікавою для вас. А якщо лідер буде розмовляти емоційно, жестикулювати, підвищувати голос або навпаки говорити тихіше, то публіка запам’ятає інформацію. Навіть якщо вона не цікавить ії, або вони з нею не погоджуються – все одно запам’ятають.

Епатажність – це не лише емоційні, провокативні промови, а й зовнішній вигляд. Яке враження справить на людей, оратор, з нетиповою зачіскою, яскравим одягом та нетиповою поведінкою?

Щодо епатажного лідерства у політиці та робочих стосунках:

Зазвичай епатажні лідери дуже добре сприймаються молодою аудиторією. Слухачі не бояться задавати запитання, та почувають себе більш впевнено та комфортно з неординарним, харизматичним оратором.

Однією з найкращих якостей епатажних лідерів є їх енергетика. Вони заряджають свою авдиторію. Після їх виступів робота слухачів може стрімко піти на покращення.

Епатажність у мистецтві:

Харизматичність є дуже доречною у музиці. Багато рок-виконавців використовують епатажну поведінку на сцені,що дуже заводить публіку. 

Епатажність є невід’ємною у журналістиці, адже читачі звертають увагу на гучні заголовки.

Якщо порівняти епатажного, та звичайного лідера:

Хочу привести до прикладу цитату с книги Марка Гоулстона “Я чую вас наскрізь”.Психіатр порівнює відношення аудиторія до епатажного харизматичного  лідера, та звичайного зі стабільною, спокійною працею.

“Я брав участь у конференції присвяченій інтенсивній формі швидкой психотерапії. На ній було два доповідача: психіатр із Англії, та психіатр з Канади. Канадець починав свої виступи як ракета, і слухачі одразу побачили у ньому сильного, сфокусованого оратора, слухати якого було легко. А англієць – навпаки, спокійно, приглушено, і для тог, щоб встежити за його виступами, треба було докладати певних зусиль. 

Але, ентузіазм канадця заставляв його постійно виходити за рамки відведеного йому часу, через що довелося скоротити перерви, а слухачі втомлено поглядали на годинник, в очікуванні перепочинку. Він намагався сказати те, що планував незалежно від того, як почуває себе аудиторія.

Психіатр з Англії ж навпаки – починав виступи з питання “Чи чутно мене на останніх рядах?”. Він постійно відстежував найменші ознаки того, що увага слухачів розсіюється,  і у цьому разі зупиняв конференцію і влаштовував перерву на відпочинок.”

Мінуси епатажного лідера:

Посилаючись на цитату Марка Гоулстона – можемо зробити висновок, що епатажні виступи у робочих стосунках дають лише короткочасну дію. При постійному контакті з епатажним лідером слухачі томляться від його бурхливої енергії.

Епатажність може відштовхнути більш дорослу аудиторію. Переважна частина дорослих слухачів вподобають спокійних лідерів. Найгіршою якістю певних епатажних лідерів є їх відсутність меж. Трапляється так, що інколи іх харизма переходить у нахабство.

Підбиваючи підсумок я хочу зробити висновок:

Епатажне лідерство є дуже сильним поштовхом до роботи, харизматична промова сприймається легко. Але для постійної взаємодії воно не підходить, адже томить слухачів. У мистецтві воно доречне майже завжди, але якщо не виходить за рамки культури та толерантності.

«Якщо можеш стати орлом, не намагайся стати першим серед галок»

Піфагор

Дубас Ірина, учениця 10 класу,

Ірпінська ЗШ І-ІІІ ступенів №13,

Київської області

Команда «Максимум»


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.