Регіональна інтернет-конференція

Етичне лідерство у самоврядуванні

Поліщук М.М.,
Голованівський ліцей імені Т.Г. Шевченка Голованівської районної ради

Існування і розвиток будь-якого соціуму залежать від поведінки його членів, тому соціум несвідомо чи цілеспрямовано виробляє механізми, що регулюють діяльність людини і його відносини з іншими людьми. Ці механізми можуть бути більш або менш досконалими; з плином часу, під впливом соціальних змін вони змінюються, але їх суть залишається незмінною: вони спонукають або примушують людину діяти у відповідності з певними нормами і цінностями. 

Етичне лідерство - це про створення культури, в якій люди роблять правильні речі. Є багато переваг, що випливають з цього - від таких дрібниць як менша ймовірність крадіжок канцелярського приладдя до більш значних речей, таких як правильне ставлення до клієнтів і прийняття рішень на користь довгострокової вигоди від широкої різноманітності зацікавлених осіб замість короткострокової персональної вигоди.

Ваша репутація - це все, і коли ви робите щось не так, люди запам'ятають це надовго. Навіть коли етичні промахи не ведуть до такого явного краху, вони негативно впливають на репутацію компанії.  Однак, етичне лідерство - це не просто намагання уникнути скандалу. Є позитивні причини бути етичним лідером.  Якщо ви дотримуєтеся правильної поведінки, то можете надихнути своїх співробітників на досягнення більшого, керуючись відповідними діями.

Етичне лідерство означає дію згідно вашим моральним принципам у щоденному житті компанії і при прийнятті рішень. Говорячи простіше, це означає виконання правильних речей. 

Звичайно, трапляються труднощі, тому що багато моральні принципів не загально прийняті. Думаю, ми всі можемо погодитися, що вбивати, красти і все таке - морально неправильно, а як щодо інших проблем, таких як етичність тестування на тваринах, релігії, культури та особистих переконань.

Іноді один моральний принцип конфліктує з іншим. Ви можете високо цінувати свободу мови, але що, якщо один з ваших співробітників використовує цю свободу для того, щоб образити іншого?

Тому етичне лідерство означає вірність своїм моральним принципам, а також інформованість про складність деяких етичних проблем, чутливість до різних поглядів ваших співробітників і управління конфліктами, які можуть виникнути через них.

Після проведення аналізу помилок в різних корпоративних скандалах через роки зазвичай ставало зрозуміло, що помилок можна було уникнути, якби дотримувалося суворе етичне лідерство і керуючі розслідували або запобігали неправильним діям перед загостренням.

Однак, не все так негативно. Дослідження виявили також і позитивні переваги. Наприклад, один експеримент в Корнельському університеті виявив, що «етичне лідерство було позитивним і значно пов'язано з продуктивністю працівників».

Інше дослідження, опубліковане в ScienceDirect, показало, що етичне лідерство призвело до того, що співробітники з меншою часткою ймовірності покинули б компанію. З огляду на високу вартість плинності кадрів, це значна перевага.

Чи можна через моральність лідерів змінити цю ситуацію? Вважаємо, доречно говорити про таку можливість у ситуації поєднання моральності лідерів із моральністю законодавців. Адже, на наш погляд, мають бути створені законодавчі норми, які унеможливлять існування організацій в умовах ігнорування права на свободу об’єднань. Організації, які утворилися, як казали раніше, «добровільно-примусово», не можуть розвиватися – вони приречені на ліквідацію. Без свободи об’єднань громадське життя і громадське середовище неможливі. 

Отже, ще важлива складова морального лідерства – мужність, мобілізація організації репрезентованих груп суспільства на захист основних свобод людини: право на свободу об’єднань, свободу думки і вираження поглядів, свободу пересування тощо.

Моральність лідерів – зброя громадського сектора. А оскільки триває протистояння між громадським сектором і державними установами, то цю зброю влада намагається вибити з рук. Якщо це не вдається, сприймає лідера як моральну і соціальну силу й починає зважати на нього, на громадськість, яку він представляє. 

Найбільшими моральними лідерами в Україні стануть ті, що об’єднають суспільство на реалізацію єдиної програми добра, демократії, справедливості, свободи, людяності, духовності, поваги до гідності українського народу, передадуть ці цінності новим поколінням, а самі віддадуть цій справі все життя.

Дуже цікава стаття, читав не відриваючи очей, але я не зрозумів одного речення: "Етичне лідерство - це про створення культури, в якій люди роблять правильні речі." – що воно означає?

Демченко Ігор

Голованівський РПД

Інформативна робота. На мою думку, етичне лідерство, це дійсно,як висвітлено у роботі, важлива складова нормального навіть правильного функціювання усіх складових будь-якого проєкту. Наша країна потебує етичних лідерів


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.