Регіональна інтернет-конференція

Етичне лідерство

Гноянко Ангеліна Василівна,

член ради старшокласників

Хмельницької обл., вихованка гуртка

«Лідер»

Керівник: Старкова Ірина Борисівна,

керівник гуртка «Лідер»

Старокостянтинівського міського центру

дитячої та юнацької творчості

 

Сьогодні йде жорстокий наступ на моральні цінності та інтелект, руйнуються основи національної самоідентифікації і духовності. Необхідно пам’ятати, що це прямий шлях до деградації суспільства та його виродження. Ось чому так важливо формувати лідерів нового формату – здатних відстоювати, зберігати й примножувати кращі національні традиції, ствоюючи на їх підґрунті оновленні цінності сучасного світу. Цього потребує суспільство, цього прагне кожен, хто усвідомлює: соціальний вимір лідерства – це відповідальність перед сьогоденням і майбуттям.

Серед нас точно немає тих, хто вважає свою поведінку відверто неморальною. Тоді запитання: звідки ця неморальність? Людина з нормальною психікою не може себе не виправдовувати, не вважати свою поведінку правильною. Але ця здатність до самовиправдання  – остання, що відмирає в мозку людини. І тоді виявляється, що ми даємо хабарі заради наших дітей, співпрацюємо зі злочинним режимом, аби захистити свій бізнес і так далі. І це впливає на суспільство загалом. Суспільство втрачає значно більше через велику кількість людей, які трошки обманюють, аніж від невеликої кількості шахраїв.

Етичне лідерство засноване на цінностях. Це те, що відрізняє Сталіна від Матері Терези. Етичний лідер живе за правилами моралі, в моєму розумінні етичне лідерство направлено на створення і втілення ефективних можливостей благородними засобами з дотриманням загальнолюдських цінностей.

Я вважаю, що етичне лідерство грунтується більшою мірою на авторитеті, а не на владі.

Етичне лідерство базується на шести основних принципах: чесності, порядності, поваги, довіри, відповідальності й громадянськості.

Чесність: бути чесним у всіх своїх починаннях; бути правдивим і щирим по відношенню до колег, партнерів, оточуючих людей.

Порядність: говорити те, що думаєш, виконувати обіцяне і відстоювати правду.

Повага: не принижувати гідності один одного, приймати різноманітність людей  і бачити унікальність кожного.

Довіра: створювати доброзичливу атмосферу в команді та налагоджувати відкрите, справедливе спілкування.

Відповідальність: говорити, не побоюючись покарання, і доповідати про реальний стан речей, включаючи порушення правил та закону, шукати ясностіі звертатися за допомогою при виникненні сумнівів.

Громадянськість: дотримуватися законів України, визнавати верховенство права, прагнути поліпшити життя людей в громаді.

Мої основні цінності та етичні принципи базуються на чесності, справедливості, повазі, відповідальності та відкритості. Я вважаю що чесність необхідна для вибудовування і підтримки довірчих, міцних відносин. Відкритість є важливою рисою  лідера.  Я вважаю ми завжди повинні говорити правду, бути щирими і в змозі пояснити свої дії і рішення.

Брати на себе відповідальність і приймати важливі рішення це те що повинен робити справжній лідер. Відповідальність у прийнятті важливих рішень створює високий авторитет в суспільстві та професійній діяльності. Всі ці якості сприятливо впливають на розвиток особистості, що допомагає успішно рухатися до поставленої мети.

Цінності і принципи, які лідер сформував в собі - формують його культуру і зміцнюють репутацію в суспільстві.

Не можна вважати себе духовно оновленим, якщо рука твоя бере хабарі, коли уста твої мовчать на людську кривду і несправедливість, а ти сам опускаєш очі, коли при тобі принижують гідність людини чи твого народу. Марно чекати, коли кращий Президент чи Верховна Рада змінять нам наше життя. Тому-то формула змін звучить сьогодні дуже однозначно: “Зміниться українець – зміниться Україна”.

Тому рада старшокласників м.Старокостянтинова розробила проект «Україна починається з тебе!», метою якого є: підвищення рівня громадянської свідомості, патріотизму, національної гордості дітей та учнівської молоді, формування їх активної громадянської позиції; координація роботи  щодо спрямування діяльності осередків учнівського самоврядування на патріотично спрямовану, суспільно корисну діяльність, залучення до повноцінної діяльності у громадському житті якнайбільше старшокласників міста.


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.