Регіональна інтернет-конференція

Методи протидії корупції. З чого почати?

Корупція – негативне суспільне явище, яке проявляється в злочинному використанні службовими особами,громадськими і політичними діячами їх прав і посадових можливостей з метою особистого збагачення. Але це не означає, що корупція проявляється тільки у органів влади. Це явище також популярне і в звичайних людей, які йдуть на злочин щоб позбутися власних проблем. Наприклад: ми любимо робити подарунки, проявляти знаки поваги та вдячності. Але ж, те що нам усе ще видається нашим «ментальними особливостями» закон уже давно трактує  як корупційний злочин з реальними термінами.

       Часто банальний подарунок вчителеві, чи то лікареві розцінюється як хабар.  Так склалося,що люди звикли дарувати подарунки не лише для того щоб виразити свою повагу до людини, а часто, щоб залагодити власні проблеми. Навіть в давнину князі приносили дари монголам, воєводи – королям Речі Посполитої та Руської держави, адже краще віддати частину, ніж втратити все. 

Як же з цим боротися?

     На мою думку корупція починається з маленьких подарунків,  для вирішення маленьких проблем, а потім переростає в дуже великі хабарі, для особистого збагачення.  Я вважаю, що припинення корупції почнеться тоді, коли самі органи влади припинять красти, наживатися на чужому майні  та давати хабарі. Потім і звичайні люди почнуть брати приклад та припинять корупцію в своїй країні. Але це моя думка. На сьогоднішній день невідомі методи з педагогіки та менеджменту, які б гарантували, що людина буде ідеальним чиновником. Але не дивлячись на це в світі все одно існує чимало країн з вельми низьким рівнем корупції. Більше  того, існують навіть історичні приклади, коли дії, направлені на зниження корупції, призвели до успіхів: Сінгапур, Гонконг, Португалія, Швеція. Тому дивлячись на це випиває, що методи боротьби з корупцією існують. 

       Один з найдієвіших способів, це розпуск влади. Тобто, якщо не буде держави  – не буде і корупції. Цей спосіб у мене викликає деякі сумніви. Адже здатність людей ефективно співпрацювати без держави, це майже не можливо. Проте, якщо подивитись з іншої сторони, якщо корупцію поширено практично скрізь, то розпуск  органів влади представляється одним з дієвих способів. Крім розпуску влади, існують ще три можливі способи уникнення корупції. Перше, це посилення законів та їхнє виконання, як наслідок підвищиться ризик покарання. Друге, збільшити економічні механізми, тим самим збільшити доходи посадових осіб, щоб вони в свою чергу не порушували закон. Третє, підсилити роль ринків та конкуренції, тим самим зменшити розмір потенційного прибутку від корупції.

     Дивлячись на всі методи та способи боротьби з корупцією я можу зробити висновки. Всі ці методи є дуже дієвими та ефективними. Але я вважаю, що якщо люди  переосмислять свою точку зору щодо хабарів, то зможуть і самі виправити цю ситуацію. Тоді ці всі методи нам взагалі будуть не потрібні.

Бобринецький МПД

Багато з чим в цій статті я погоджуюся, але є і те з чим ні. По-перше, якщо урядовці таки припинять красти і брати хабарі, більшість людей візьмуть з цього приклад, але хабарі давати не припинять. Люди всеодно будуть давати ці знаки вдячності для збільшення якості та швидкості виконання послуги і черезе те, що громадяни так вже привикли. По-друге, навіть якщо збільшити дохід посадовців, на вашу думку вони перестануть красти та брати хабарі? На мою думку звісно ж ні, адже скільки їм не давай вони всеодно захочуть більше.

Макаринський Руслан

Голованівський РПД.


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.