Регіональна інтернет-конференція

модель раціонального споживання

Цитата

Деркач Аліна, Савченко Ірина,

команда «Стійкі» ПД Петрівської ТГ

 

Проблема відповідального споживання останні роки стала актуальною та розглядається як перспектива сталого розвитку як планети так і суспільства.

Існує кілька визначень відповідального споживання.

Відповідальне споживання – це свідомий підхід до вибору та використання товарів і послуг, який мінімізує негативний вплив на довкілля та суспільство. Це важливий аспект сталого розвитку ,який потребує спільних зусиль урядів, бізнесу та громадян.

Відповідальне споживання - це раціональне управління природними ресурсами, споживання товарів і послуг, що є нешкідливими для довкілля, при виробництві яких мінімізовано антропогенне навантаження на навколишнє природне середовище, а також методи скорочення обсягів відходів.

Відповідальне споживання – це коли купуєш виключно ті речі, яких у тебе немає, і вони потрібні тобі для якісного життя.

Усі визначення мають спільні риси: мінімальний вплив на навколишнє середовище, раціональне споживання товарів та послуг, скорочення відходів.

Сьогодні ми живемо в суспільстві, яке характеризується інтенсивним використанням природних ресурсів та посиленим антропогенним тиском на природу. Усім відомо, що частина ресурсів перебуває на стадії повного вичерпання, а інша частина як от поверхневі води, ґрунти настільки забруднені, що їх пряме використання іноді стає неможливим.

Додамо до цього ще кілька статистичних даних:

  • лише 7% території України охороняється як природні території, а якщо брати вимоги ЄС то така частка повинна бути до 30% як мінімум;
  • приблизно 1,3 мільярда тон усієї їжі, що виробляється для споживання людством, щорічно втрачається або йде у відходи на суму понад 940 мільярдів доларів;
  • у той час приблизно 815 мільйонів людей з усього світу страждають від хронічного недоїдання;
  • щорічно у світі із 7 млн тон непотрібного одягу тільки 12% переробляється, інше вирушає на смітник.

Щоб зменшити негативний вплив на довкілля, зберегти ресурси для майбутніх поколінь, користуйтеся простими правилами відповідального споживання, які ми напрацювали, спираючись на публіцистично-наукові матеріали мережі:

  • Зменшуйте. Купляйте тільки якісні речі й ті, що вам дійсно потрібні. Майте не більше 100 речей. У 2008 році Дейв Бруно започаткував рух «The 100 Thing Challenge».
  • Розставте пріоритети. Пітер Волш стверджує, що якщо сформувати чіткі пріоритети і цілі, відмовитися від другорядних речей буде простіше.
  • Співставляйте ціну та якість. Речі мають слугувати довго.
  • Використовуйте повторно. Замінюйте одноразове на багаторазове. Вибирайте тканинні пакети, багаторазові чашки, металеві трубочки, якими можна користуватися довгий час.
  • Переробляйте. Спробуйте сортувати сміття. Почніть з одного виду вторинної сировини, а далі поступову збільшуйте кількість.
  • Ретельно досліджуйте продукти та послуги перед їхньою покупкою - надавайте перевагу екологічно чистим товарам.
  • Використовуйте речі довше, ремонтуйте та лагодьте їх замість того, щоб купувати нові.
  • Віддавайте непотрібні речі на благодійність, використовуйте речі повторно.
  • Витрачайте гроші на враження, а не на речі.
  • Не купуйте, а беріть в оренду. Купуючи, ви переплачуєте в 10 разів за можливість просто вважатися господарем речі, не використовуючи її ресурс навіть на 50%.

Серед торгових марок, стурбованих ідеєю відповідального споживання, неодноразово помічені «IKEA» з їх повним переходом на світлодіоди, «H&M» і «Walmart», які взяли участь у тижні «Зеленого життя» в Китаї. У світі моди майданчиками для поширення ідеї вторинного споживання стали відомі рупори — «Vogue», «Glamour», «GQ». Мережа супермаркетів «Сільпо» запустила програму з переробки пакетів та плівки.

Шляхи, якими можна рухатися до відповідального споживання:

  • інформування та просвіта, передача досвіду майбутнім поколінням;
  • стимулювання екологічно чистих продуктів, наприклад, введення податкових пільг для екологічно чистих продуктів;
  • регулювання реклами, яка стимулює надмірне споживання, використання шкідливих продуктів;
  • створення та підтримка прозоро чистих ланцюгів постачання;
  • зменшення кількості відходів за рахунок повторного використання;
  • використання відновлюваних ресурсів;
  • впровадження продуктів з великим життєвим циклом.

Наслідками відповідального споживання стануть: зменшення негативного впливу на довкілля, збереження природних ресурсів, покращення здоров'я людей, створення більш справедливого та стійкого суспільства.

Що ж робимо ми, члени парламенту дітей Петрівської ТГ, у напрямку відповідального споживання? Розповідаємо: акція «Поділись своїм теплом» - передача одягу, взуття, іграшок тощо сім’ям, які цього потребують; абонемент на життя "Електроенергію економ - буде світло кругом"; акція «Книга пораненому солдату» - книги з домашніх бібліотек були передані у шпиталі; проект «Школа та село – наш дім, ми господарі в нім» - виготовлення лавочок та контейнерів для сортування сміття з підручних матеріалів, тощо.

Отже, відповідальне споживання – це частина щоденного виховання. Іншими словами, це поведінка і певна культура, яку формують тільки екологічно відповідальні члени суспільства, які думають про наслідки споживання і розуміють свою важливу роль як споживача.

Цитата

Добридень, мене звати Софія, команда "Максимум"!
Проаналізувавши ваші тези, у мене виникло запитання: наша підтема фестивалю "раціональне споживання" а судячи з вашої роботи, ви аналізували поняття "відповідального споживання". Отже, яка різниця між цими поняттями? Якщо вона є, прошу також навести практичні приклади.
Щиро дякую!


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.