Регіональна інтернет-конференція

моделі раціонального споживання

Цитата

ПД Кетрисанівської громади.

Робота Мочеброд Світлани та

Гарбовської Юлії 

Есе  на тему

 “Моделі раціонального споживання”

Раціональне споживання . В умовах обмеженого бюджету домогосподарствам необхідне раціональне споживання. Придбання чогось одного означає відмову від чогось іншого. Розглядаючи можливі альтернативи, споживачі роблять власний вибір, який буде нести найбільшу користь при найменших затратах.

 У сучасному споживанні в американському суспільстві існує концепція так званого збалансованого, або сталого споживання. У її основі лежить ідея споживання, що задовольняє потреби нашого і прийдешніх поколінь економічно, соціально та екологічно збалансованим шляхом. 

Таке збалансоване споживання передбачає

  •  зменшення обсягу споживання, а отже, і відходів;
  •  надання переваги екологічно чистій продукції; 
  • відмову від використання агресивних хімікатів тощо. 

Змінюється й загальна модель споживання: споживачі надають перевагу товарам місцевого виробництва, товарам довготривалого використання, вводиться «міра» у споживанні, тобто виважене ставлення до придбання нових речей та використання вже вживаних речей. Відбувається гуманізація споживацтва, коли ставлення до людини визначається її якостями, а не придбаними речами.

Подібні процеси характерні і для України, але вони ускладнюються суспільними, політичними та економічними процесами, що відбуваються в нашій державі. Водночас дослідники вказують, що українці більше схильні до марнотратства в порівнянні з європейцями: українці більше схильні придбати якусь річ, яка їм не по кишені, або із шиком прийняти гостей на свята.

Моделі раціонального споживання

  1.  Усе більше країн переходять або збираються переходити на більш екологічні види енергії. Наприклад, 
  • уряди Нідерландів і Німеччини планують до 2030 р. випускати лише екологічні автомобілі, що не утворюють шкідливих викидів. 
  • Франція має намір повністю відмовитися від бензинових і дизельних автомобілів до 2040 р. 
  • Норвегія, будучи країною з найбільшою часткою  електромобілів на

ринку,  вже до 2025 р. планує відмовитися від двигунів внутрішнього згоряння. 

Дійсно, електромобілі — екологічний вид особистого транспорту, адже вони є безпечними для довкілля та здоров’я населення. У той час як звичні нам автомобілі, які працюють на бензинових і дизельних двигунах, викидають в атмосферу CO2, оксиди сірки та чадний газ

(https://uainfo.org/blognews/1508741639-navishcho-ukrayintsyam-elektrokari.html)

За міжнародним рейтингом країн, Україна посіла 5-е місце за темпами розвитку електромобілів, залишивши позаду таких лідерів, як США, Японія чи Нідерланди (https://ua.censor.net.ua/n432546).

Складна економічна ситуація, непевність у власному майбутньому змушує людей повертатися до традиційної споживацької поведінки, тобто купувати лише необхідне для задоволення безпосередніх потреб. 

Я вважаю,  для заохочення купувати електромобілі в нашій сільській раді можна хоча б розмістити майданчики, де ці мобілі можна було б зарядити, а водієві створити комфортні умови відпочинку, поки заряджається аккумулятор. А також, у перспективі, щоб на цих станціях були запасні заряджені акумулятори, щоб водій міг просто замінити на свій і не чекати заправки.

  1. Економічне зростання і сталий розвиток вимагають термінового скорочення впливу на довкілля шляхом змін у виробництві та споживанні товарів і ресурсів. Найбільшим споживачем води у всьому світі є сільське господарство, адже на потреби зрошення витрачається майже 70% усіх запасів прісної води, придатної для використання людьми. 

Також в нашому краї основною екологічною проблемою, природного характеру, є вплив вітрової ерозії на механічний та якісний стан ґрунтів — це пов'язано з особливостями клімату регіону, а саме в період посухи,не лише влітку, а й взимку, коли товщина снігового покриву не перевищує  3-5 см, що відповідно негативно впливає на зниження родючості. Одним з основних протиерозійних заходів — є збереження та збільшення площ, ґрунтозахисних лісомеліоративних насаджень, а також розчищення лісопосадок біля основних доріг, щоб волога затримувалась на полях.

  1. Ефективне управління нашими спільними природними ресурсами, а також методи утилізації токсичних відходів і забруднюючих речовин, є важливими цільовими показниками у досягненні цієї мети. Так на території Кетрисанівської сільської ради  налічується 30 місць видалення відходів та 1 полігон твердих побутових відходів, які розташовані з дотриманням необхідних санітарних та архітектурних вимог.У зв'язку з відсутністю значних виробничих потужностей в регіоні, відходи визначаються як побутові, небезпечні (шини, масла технічні, акумуляторні батареї, лампи люмінесцентні), частиною с/г підприємств, установ та організацій, які передаються на утилізацію, ліцензованим

 центрам. І, як на майбутнє, я вважаю, потрібно ще і проводити акції , серед населення з сортування побутових відходів, як це вже практикується ,але не так активно, як в розвинених країнах Євросоюзу.  Заохочення галузей, підприємств і споживачів до утилізації та скорочення обсягів відходів є настільки ж важливим, як і підтримка країн, що розвиваються, у запровадженні більш раціональних моделей споживання до 2030 року.

  1. Значна частина населення у світі досі споживає настільки мало, що цього недостатньо для задоволення навіть їхніх базових потреб. 

Скорочення вдвічі обсягів харчових відходів на душу населення, на рівні роздрібної торгівлі та споживання, також має важливе значення для створення ефективного виробництва та ланцюгів постачання. Це може сприяти досягненню продовольчої безпеки та переходу до більш ресурсоефективної економіки.

Раціональне споживання пов'язане з відповідальністю людства у використанні природних ресурсів і задоволенні власних потреб.

Відповідальне споживання (англ. responsible consumption), або розумне чи стійке споживання — поняття в економіці, яке характеризує економне використання природних ресурсів в рамках задоволення тільки необхідних потреб.

Щоб споживати відповідально, потрібно:

  • Використовувати жалюзі - це зменшить теплопровідність вікна на 8-15%; 
  • Установити склопакети – це зменшить втрату тепла на 50%; 
  • Утеплювати дах – використовуйте ізоляційні матеріали завтовшки не менше 25 см; 
  • Рослини в кімнаті – природний зволожувач, вони знижують потребу в кондиціонері; 
  • Фарбувати стіни та стелю у світлі кольори – це скорочує витрати на освітлення на 10-15%;Не менш важливим у відповідальному споживанні є енергозбереження.
  • Не розміщуйте поруч плиту і холодильник – втрата енергії зросте вдвічі; 
  • Тримати продукти в холодильнику закритими – через випаровування компресор працює довше; 
  • Продукти з морозильника розморожувати в холодильнику – заощаджуйте на роботі компресора. Відстань від холодильника до стіни має бути не менше 5 см – інакше перевитратаенергії сягне 30% тощо.
  • Використовувати енергозберігальні лампи – вони дозволять заощадити 75% електроенергії; 
  • Встановити лічильники – платити лише за дійсно використаний газ; 
  • Зачиняти двері у під'їзді, що мінімізує сумарні тепловтрати будинку на 5-15%; 
  • Вимикати за собою світло - освітлення у сукупному споживанні електроенергії становить 30%; 
  • Вимикати праску в перервах між прасуванням – її потужність відповідає 20 лампам по 100 Вт;

Отже, в процесі дослідження обґрунтовано важливість сталого розвитку, відповідального споживання, як основи циркулярного суспільства, наведено перелік способів економії енергії у побуті, що дозволяє розвинути інноваційне та критичне мислення суспільства та буде запорукою збереження екологічної та економічної рівноваги в світі.

Література:

  1. https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%86%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D0%BD
  2. https://www.sd4ua.org/wp-content/uploads/2017/10/12.-Vidpovidalne-spozhyvannya-ta-vyrobnytstvo.pdf
  3. https://uahistory.co/pidruchniki/bakka-civil-education-10-class-2018/42.php

До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.