Регіональна інтернет-конференція

Міжнаціональна толерантність

Підготувала керівник районного євро клубу

 «МЛАДИ СЪРДЦА»

Площук Анжеліка Михайлівна

 

Міжнаціональна толерантність

Одним із найбільш поширених типів толерантності є міжнаціональна толерантність. Важливою стороною розвитку культури міжнаціонального спілкування є формування етнічної толерантності. Етнічна толерантність означає визнання самоцінності будь-якої людини, незалежно від його раси, національності, віросповідання і терпиме ставлення до іншому світогляду, ціннісним орієнтаціям, стереотипам поведінки. Це визнання вдачі людини бути несхожим, іншим, прийняття його таким, яким він є. В. О. Сухомлинський вважав, що міжнаціональна терпимість є найважливішим елементом духовної культури особистості, показником її моральної вихованості, що дозволяє орієнтуватися в складному світі людських пристрастей і характерів.

Сучасне суспільстві, виділяє міжнаціональну толерантність – ставлення до представників різних націй, здатність не переносити недоліки і негативні дії окремих представників національності на інших людей. Отже, міжнаціональна толерантність – цінність і соціальна норма громадянського суспільства, що забезпечує право всіх громадян, незалежно від їх національної приналежності, бути різними, повагу до культурної різноманітності, збереження та розвиток розуміння, співробітництва, власної самобутності та самобутності інших у взаєминах

Нам варто зазначити, що є певний відсоток людей, які важко вживаються з людьми інших національностей, які відчувають себе менш вартісними у стосунках із представниками інших національностей.

Люди  мають різні уявлення про поняття «міжнаціональна толерантність», проте всі вони зводяться до взаємин між людьми. Причому зміст поняття коливається від вихованості до поваги та визнання свободи і прав інших, спроби зрозуміти, прийняти позицію, переконання інших в різних питаннях.

Визнання самоцінності інших культур полегшується, якщо увага спрямована не тільки на розділяючу основу, але й на об'єднуючий фактор, на загальнолюдські позиції: готовність допомагати, нести цивілізованість і чесність, словом те, що не лише на християнському Заході, але й у різних суспільствах в різних епохах завжди визнавалося як етичні цінності.

Для людей в яких достатній рівень сформованості міжнаціональної толерантності, характерні самоідентифікація за національною ознакою: позитивне ставлення до національної історії та культури, знання загальнолюдських цінностей, прагнення діяти відповідно до них, вибірковий інтерес до оволодіння знаннями про історію, культуру, науку інших народів, розуміння і прийняття іншої культури, мирні, дружні стосунки з людьми різних національностей,

Але все ж  як нам не прикро визнавати, упереджене ставлення людей до деяких народів, небажання вступати з ними у взаємодію присутнє. Ми живемо серед людей і повинні доброзичливіше ставитися одне до одного. Треба уміти зрозуміти людину й вибачити їй; бути дружелюбними; не робити іншим того, чого б ти не хотів для себе. А для цього необхідно викорінити зі своїх сердець зверхність, байдужість, упередженість. І тоді вас — щирих, добрих, сердечних — усі любитимуть і поважатимуть. І світ стане кращим!

Єфімова Лідія Олексіївна. Керівник Євроклубу Добронадіївської ЗШ І-ІІІ ступенів Олександрійської районної ради

У місцевості, де живуть компактно представники інших національностей проблема толерантності не постає більш гостро?  Чи навпаки, це виховує з дитинства готовність приймати інших людей, розуміти що ми різні, але всі рівні?

sancho_admin відреагував на цей запис.
sancho_admin

Погоджуюся з думкою, що в нашій країні є багато людей, яким нелегко порозумітися з представниками інших національностей. Тому важливо виховувати етнічну толерантність, яка є об'єднуючим фактором у багатонаціональному українському суспільстві.

Євроклуб "Промінь Європи"


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.