Регіональна інтернет-конференція

Нідерланди. Екологічні проекти, що змінять світ

Георгій Четвертак

Нідерланди — найбільш ліберально налаштована країна світу. Невелика держава, навколо якої багато критики. Не всі сприймають і розуміють безмежну толерантність жителів і уряду.
Тут права і свободи людей вважаються найвищою цінністю, кожен має право обирати уряд, релігію, спосіб життя, але всеж культура на вищому рівні. Попри всі сперечання, Нідерланди залишаються стабільною, грамотною, економічно розвиненою державою, що процвітає.
У цій волелюбній країні громадяни володіють високим рівнем толерантності. На вулицях ви зможете зустріти різні субкультури, хлопців і дівчат у химерному вбранні й з дивними зачісками. При всьому цьому жителі завжди ввічливі, ерудовані й охайні. Тут ви не зустрінете сміття на тротуарах, у каналах або на газонах. Тут вулиці миють шампунем!
Нідерландці дивують щирістю, чесністю і терпимістю. Вони спокійно ставляться до диких кроликів в парках, які іноді перегризають електропроводи. Намагаються зберігати гнізда птахів, навіть якщо їх звили в човні. Дуже люблять тварин і цінують природу.
Ще однією характерною рисою Голландії є велосипеди — їх там 18 млн, інакше кажучи, практично в кожного голландця є двоколісний кінь. Авто — удвічі менше, ніж велосипедів — 9 млн.
Ще в 2010 році Нідерланди створюють проект з побудови штучного острова зі сміття. Штучний острів в Тихому океані може стати прикладом дивовижного перетворення відходів в доходи, зосередженням "зелених" технологій. Безсумнівно, для зведення колоса людям доведеться неабияк попітніти, але ефект від будівництва буде подвійним. Розширивши свої землі, людство заодно очистить океан від тисяч тонн непотребу. Або хоча б спробує це зробити.
Компанія Whim Architecture з Нідерландів розробила проект "Вторинно перероблений острів" (Recycled Island) - "пліт" з вторинної сировини, який за розміром можна порівняти з Гавайями. На гору сміття, він, втім, зовсім не схожий. За задумом архітекторів, це буде гарне і привітне місце, справжній курорт, до того ж він буде сам себе забезпечувати і їжею, і енергією.
На таку ідею голландців наштовхнула величезна кількість сміття в океанах, переважно пластику, що створює часом мало не "сміттєві континенти". Через особливості течій сміття накопичується в певних районах Тихого океану або Атлантики, де залишається на багато років. І хоча істотна частина цього сміття - дрібні уламки, розсіяні на сотні тисяч квадратних кілометрів, в сумі їх, за ідеєю, може вистачити на будівництво "других Гавайїв".
Плаваюча основа штучного острова не буде схожа на саморобний пліт, зв'язаний мотузками. Дивовижний острів потрібно буде будувати як конструктор або пазл - з стандартних елементів, вироблених на місці подій на борту спеціальних судів. Одні кораблі повинні збирати сміття з усього океану (найбільш спірний момент задумки), інші - переробляти. Аналогічно на борту плавучих баз повинні виготовлятися пластикові стінні панелі - основа будинків острова.
Умови життя на такому острові цілком можна забезпечити на високому рівні. Одну частину площ заповнити привезеним ґрунтом і вирощувати ягоди, фрукти і овочі. Іншу - перетворити на чисті пляжі, третю частину - у міські парки. Добривами для посівів можуть служити біологічні відходи, перетворені у компост. А енергію пластиковому острову дадуть сонячні батареї і хвильові електрогенератори. Пам'ятаючи про "зелену" спрямованість проекту, легко уявити також повсюдні велосипедні доріжки і парк компактних електромобілів.
Поки очевидно, що в повному обсязі проект "других Гавайїв" (острів зі сміття) виглядає занадто складним. Він більшою мірою є запрошенням до дискусії про способи очищення морів і океанів від гір відходів, що залишаються людством. Тим не менш, Whim Architecture нещодавно оголосила, що готова співпрацювати з океанологами, інженерами та хіміками в розвитку цього дивовижного проекту.
В 2014 році Нідерландці почали працювати в новому напрямку, що є зовсім незвичним для нашого розуміння. Ми звикли до того, що дерево – джерело паперу, і ніяк не навпаки. Але що як перевернути звичну модель? Саме це цілком успішно вдалось молодому нідерландському дизайнеру Мікі Мейеру (Mieke Meijer). Його стильні предмети інтер'єру, виконані з газет, були виставлені на Міланському тижні дизайну в Ventura Lambrate і викликали великий інтерес «зеленої» публіки. Ще будучи студентом, Мікі Мейер задумався про те, яке використання може знайти міська макулатура. Особливо його обурювали нерозпродані вчорашні газети: для їх створення були вирубані дерева і зруйнована екосистема ще одного зеленого куточка планети, однак надруковані новини вже «застаріли» і на наступний день вже нікому не потрібні. Тому молодий нідерландець затіяв серію експериментів зі стопкою газет – він шукав оптимальний спосіб скріпити їх разом таким чином, щоб отримати матеріал, який нагадував би деревину. Експерименти Мікі Мейєра зацікавили студію «Vij5» – голландські дизайнери Аріан ван Раадшувен (Arian van Raadshooven) і Аніке Брандерхорст (Anieke Branderhorst) вирішили допомогти дизайнеру-початківцю втілити в життя його сміливу ідею. Для цього, звичайно, потрібен не лише талант, але й деякі виробничі потужності, а також навички маркетингу, що має вирішальне значення в епоху глобалізації. Тому команда почала шукати рішення, як зробити зі «сміття» життєздатний на ринку продукт. Незважаючи на гадану простоту, «NewspaperWood» виявився досить трудомістким процесом, адже дизайнери хотіли створити не просто міцні дошки, а естетичний матеріал, який імітує характерний малюнок деревини. Таким чином, газетні листи потрібно склеювати не стопкою, а під вигадливими вигинами, а потім поміщати під прес. Клей використовується органічний, без розчинників і пластифікаторів. Щоправда, це робить переробку такої «деревини» більш складною, але ж і сам процес її створення – вже переробка. Готовий продукт не лише екологічний і безпечний для людини, але і може використовуватись як будь-який інший тип дерева: його можна різати, фрезерувати, шліфувати, за бажанням покрити лаком. Однак найбільш виграшно меблі з «NewspaperWood» виглядають без фарбування – адже головний акцент дизайнери роблять саме на фактурі.
Звичайно, що Нідерланди працюють над проблемою використання великої кількості пластику в світі. Тому у 2018 році У Нідерландах в місті Зволле у тестовому режимі відкрили дорогу для велосипедистів, зроблену з переробленого пластику. Покриття виробили з використаних пластикових пляшок та поки встелили ним ділянку довжиною 30 метрів, щоб спочатку дорога ще витримала «випробувальний період». Поки велосипедисти тестують відрізок, розробники не натішаться. За їхніми словами, встановлюється дорожне полотно швидко, має систему запобігання підтопленню, а всередині ще й можна прокласти дроти.

Задля збереження довкілля на початку 2019 року Нідерланди вирішили закритти авіасполучення між Амстердамом і Брюсселем. Таку пропозицію подала «зелена» партія GroenLinks, її підтримали D66 і Християнський союз, які входять до владної коаліції. Аргументом на користь закриття авіасполучення стало те, що поїздка потягом з Амстердаму до Брюсселю займає стільки ж часу, проте чинить менше негативного впливу на довкілля. Насправді переліт займає 45 хвилин, а поїздка залізницею – близько двох годин. Втім, контроль в аеропортах фактично робить переліт довшим. Наразі між містами здійснюється кілька рейсів на день. Парламент Нідерландів пропонує відмовлятися від авіаперельотів поетапно.
Під кінець 2019 року У Нідерландах 25-річний Боян Слат презентував апарат, призначений для очищення від пластику річок та інших водойм.
"Нідерландський екопідприємець Боян Слат представив у Роттердамі пристрій, призначений для того, щоб виловлювати пластик з річок", - йдеться в повідомленні.
Як зазначається, Слат провів чотири роки зі своєю командою, і зрештою розробив пристрій, який може зібрати бодай 50 тонн пластику за день.
Після повного наповнення пристрій, вартість якого становить 700 000 євро, спрямовує оператору відповідний сигнал. Усе зібране сміття відправляється на переробку.
Два подібних апарати вже почали роботу: один в Джакарті (Індонезія), інший - в Куала-Лумпурі (Малайзія).
За словами Слата, він продовжує роботу над технологією боротьби із забрудненням пластиком. Зараз винахідник відчуває вдосконалену версію пристрою для очищення Тихого океану між Гаваями і Каліфорнією.
Звичайно, що Нідерланди приймають активну участь в Європейських проектах задля збереження довкілля, і взагалі, Нідерланди входять в список перших екологічно розвинених країн світу.


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.