Регіональна інтернет-конференція

політика відповідального споживання

Цитата

Політики відповідального споживання

Деркач Аліна, Савченко Ірина,

команда «Стійкі» ПД Петрівської ТГ

 

Проблема відповідального споживання останні роки стала актуальною та розглядається як перспектива сталого розвитку як планети так і суспільства.

Існує кілька визначень відповідального споживання.

Відповідальне споживання – це свідомий підхід до вибору та використання товарів і послуг, який мінімізує негативний вплив на довкілля та суспільство. Це важливий аспект сталого розвитку ,який потребує спільних зусиль урядів, бізнесу та громадян.

Відповідальне споживання - це раціональне управління природними ресурсами, споживання товарів і послуг, що є нешкідливими для довкілля, при виробництві яких мінімізовано антропогенне навантаження на навколишнє природне середовище, а також методи скорочення обсягів відходів.

Відповідальне споживання – це коли купуєш виключно ті речі, яких у тебе немає, і вони потрібні тобі для якісного життя.

Усі визначення мають спільні риси: мінімальний вплив на навколишнє середовище, раціональне споживання товарів та послуг, скорочення відходів.

Сьогодні ми живемо в суспільстві, яке характеризується інтенсивним використанням природних ресурсів та посиленим антропогенним тиском на природу. Усім відомо, що частина ресурсів перебуває на стадії повного вичерпання, а інша частина як от поверхневі води, ґрунти настільки забруднені, що їх пряме використання іноді стає неможливим.

Додамо до цього ще кілька статистичних даних:

  • лише 7% території України охороняється як природні території, а якщо брати вимоги ЄС то така частка повинна бути до 30% як мінімум;
  • приблизно 1,3 мільярда тон усієї їжі, що виробляється для споживання людством, щорічно втрачається або йде у відходи на суму понад 940 мільярдів доларів;
  • у той час приблизно 815 мільйонів людей з усього світу страждають від хронічного недоїдання;
  • щорічно у світі із 7 млн тон непотрібного одягу тільки 12% переробляється, інше вирушає на смітник.

Щоб зменшити негативний вплив на довкілля, зберегти ресурси для майбутніх поколінь, користуйтеся простими правилами відповідального споживання, які ми напрацювали, спираючись на публіцистично-наукові матеріали мережі:

  • Зменшуйте. Купляйте тільки якісні речі й ті, що вам дійсно потрібні. Майте не більше 100 речей. У 2008 році Дейв Бруно започаткував рух «The 100 Thing Challenge».
  • Розставте пріоритети. Пітер Волш стверджує, що якщо сформувати чіткі пріоритети і цілі, відмовитися від другорядних речей буде простіше.
  • Співставляйте ціну та якість. Речі мають слугувати довго.
  • Використовуйте повторно. Замінюйте одноразове на багаторазове. Вибирайте тканинні пакети, багаторазові чашки, металеві трубочки, якими можна користуватися довгий час.
  • Переробляйте. Спробуйте сортувати сміття. Почніть з одного виду вторинної сировини, а далі поступову збільшуйте кількість.
  • Ретельно досліджуйте продукти та послуги перед їхньою покупкою - надавайте перевагу екологічно чистим товарам.
  • Використовуйте речі довше, ремонтуйте та лагодьте їх замість того, щоб купувати нові.
  • Віддавайте непотрібні речі на благодійність, використовуйте речі повторно.
  • Витрачайте гроші на враження, а не на речі.
  • Не купуйте, а беріть в оренду. Купуючи, ви переплачуєте в 10 разів за можливість просто вважатися господарем речі, не використовуючи її ресурс навіть на 50%.

Серед торгових марок, стурбованих ідеєю відповідального споживання, неодноразово помічені «IKEA» з їх повним переходом на світлодіоди, «H&M» і «Walmart», які взяли участь у тижні «Зеленого життя» в Китаї. У світі моди майданчиками для поширення ідеї вторинного споживання стали відомі рупори — «Vogue», «Glamour», «GQ». Мережа супермаркетів «Сільпо» запустила програму з переробки пакетів та плівки.

Шляхи, якими можна рухатися до відповідального споживання:

  • інформування та просвіта, передача досвіду майбутнім поколінням;
  • стимулювання екологічно чистих продуктів, наприклад, введення податкових пільг для екологічно чистих продуктів;
  • регулювання реклами, яка стимулює надмірне споживання, використання шкідливих продуктів;
  • створення та підтримка прозоро чистих ланцюгів постачання;
  • зменшення кількості відходів за рахунок повторного використання;
  • використання відновлюваних ресурсів;
  • впровадження продуктів з великим життєвим циклом.

Наслідками відповідального споживання стануть: зменшення негативного впливу на довкілля, збереження природних ресурсів, покращення здоров'я людей, створення більш справедливого та стійкого суспільства.

Що ж робимо ми, члени парламенту дітей Петрівської ТГ, у напрямку відповідального споживання? Розповідаємо: акція «Поділись своїм теплом» - передача одягу, взуття, іграшок тощо сім’ям, які цього потребують; абонемент на життя "Електроенергію економ - буде світло кругом"; акція «Книга пораненому солдату» - книги з домашніх бібліотек були передані у шпиталі; проект «Школа та село – наш дім, ми господарі в нім» - виготовлення лавочок та контейнерів для сортування сміття з підручних матеріалів, тощо.

Отже, відповідальне споживання – це частина щоденного виховання. Іншими словами, це поведінка і певна культура, яку формують тільки екологічно відповідальні члени суспільства, які думають про наслідки споживання і розуміють свою важливу роль як споживача.


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.