Регіональна інтернет-конференція

Прагнення до ЄС – зміна екосвідомості цілої нації

Банул Анастасія, Колісник Наталія, 

команда «DreamTeam»

Сучасний світ характерний не лише глобалізацією, а й глибокими змінами у свідомості суспільства. З одного боку людина намагається використати все, щоб отримати власну вигоду, максимально використати ресурс. А з іншого боку стан середовища існування людей викликає жахливі зміни не лише клімату, а й середовищ існування усіх живих істот на планеті. Показовим для українців у плану використання природніх ресурсів та створення систем захисту екології є досвід чехів.

Умовно стан екології Чехії можна розділити на два етапи: до та після приєднання до Європейського Союзу. Ще кілька десятиліть тому Чехія не могла похвалитися хорошою екологією. Бурхливе промислове зростання, відсутність будь якої охорони навколишнього середовища довели країну до плачевного стану. Як тільки Чехія стала прагнути потрапити в члени Євросоюзу, вона була змушена застосовувати суворі екологічні норми для оздоровлення своєї природи. 

У Чеській республіці добре розвинена мережа моніторингу якості повітря. Зокрема, у країні є велика кількість автоматизованих станцій моніторингу. Вартість однієї такої станції у кілька разів менша, ніж аналоги в Україні. Крім того, кожна труба чеського заводу має датчик, який в онлайн режимі фіксує викиди. Але, незважаючи на це, за кількістю смертей від забруднення повітря Чехія знаходиться у топ-10 серед країн Європи.

У Чехії з 2005 передбачене зростання вимог до якості очищених стічних вод. Також було розповсюджене використання біологічної очистки стічних вод. З будинку використана вода не одразу потрапляє до каналізації, а проходить через екологічно-чисту систему фільтрації та може бути використана повторно.

У Празі контейнери за статистикою знаходяться в середньому в 100 метрах від будь-якого будинку. В будь-якому чеському місті, селищі та навіть маленькому селі можна побачити характерні кольорові баки для різних відходів. Зазвичай, усі побутові відходи розділяють на чотири фракції: скло, пластик, папір і змішані відходи. Додатково встановлюють контейнери для металу. Всі баки щільно закриті, завдяки цьому, сміття не розкидається та немає неприємного запаху.

Серед країн Європи Чехія займає одне з перших місць за площею лісів порівняно до площі країни (33,6%), тоді як в Україні цей відсоток складає лише 15,9. Проте запас деревини порівняно невеликий, з чого можна зробити висновок про малу вирубку.

Охорона природи в Чехії має глибокі традиції. Найперші в Європі природні заповідники — Жофінський одвічний ліс і Боубінський одвічний ліс — заявлені ще в 1838 році. У 1995 році у Чехії налічувалося 27 великих і 136 невеликих територій, що охороняються. У країні відкрито 4 національні парки з 24 заповідними ландшафтними областями і 124 національні природні заповідники; багато інших видів територій і пам'яток природи, що охороняються. 

Підсумовуючи, можна сказати, що вступ до ЄС став стимулом та рушієм до переосмислення ставлення до навколишнього середовища. У Чехії дуже багато заходів та кампаній, які варто перейняти і українцям.


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.