Регіональна інтернет-конференція

Проєкти охорони навколишнього природного середовища в Литві

Євроклуб "Fiesta"

Запрошуємо ознайомитись з важливими проектами, які наразі є найбільш актуальними у галузі охорони навколишнього природного середовища в Литві. 

Зміна клімату 

Переважна більшість дослідників клімату сходяться на думці, що основною причиною цього є як природні, так і техногенні парникові гази. Хоча наслідки зміни клімату очевидні, ті, хто їх заперечує, лише погіршують питання. Не тільки температура Землі продовжує зростати, але і рівень моря, і океани потепліють. Парникові гази - одна з головних причин зміни клімату. Це негативно впливає на природні середовища проживання, сільське господарство, океани і спричиняє все більше природних катастроф. 

Найкращий спосіб зменшити кліматичні зміни - це стійкий розвиток. Використання відновлюваних джерел енергії, наприклад, сонячної та вітрової енергії, допоможе боротися зі змінами клімату. Обмеження відходів та забруднення навколишнього середовища допоможе зберегти більш чисте та стійке довкілля. 

Інтенсивне вирубування лісів 

Не менше 15 відсотків. парникові гази не викидаються автомобілями чи фабриками - вони викликані вирубкою лісів. До 2030 року Залишається лише 10 відсотків тропічних лісів у світі - решту вирубуватимуть для деревини або вільного місця для сільськогосподарських заходів. Крім того, понад 70 відсотків. Рослинні та тваринні види планети живуть у лісах: вони втрачають свої місця проживання, екосистеми зникають, зміни клімату тривають, а дерев для виробництва кисню та викидів вуглецю все менше, все через вирубування лісів. Таким чином, вирубка лісів має багато побічних ефектів, які ми не можемо відразу побачити. 

Щоб зберегти ліси, що залишилися, люди повинні просто припинити зайву вирубку лісів - ця проблема особливо актуальна у Литві. Логіка проста - замість того, щоб вирубати кожне старе дерево, нове потрібно пересаджувати. 

Проблеми з відходами

Викинути сміття в сміття дуже просто - ми часто навіть не думаємо про це. Проблеми з поводженням з відходами зазвичай стають для нас більш актуальними лише тоді, коли контейнери біля будинку заповнені і відповідальні компанії спізнюються з їх випорожненням. Однак, за даними Євростату, у 2016 році в Литві було 444 кілограми побутових відходів на душу населення, що справді величезна кількість. 

Ми можемо уповільнити кризу з відходами, зменшивши споживання, також використовуючи продукти, які можна переробити, або подорожувати до кулі компосту. У Литві люди стають все більш обізнаними, і все більше людей сортують хоча б частину своїх відходів. Це позитивна зміна. Однак нам ще належить зробити і переглянути свої звички споживання: навіть якщо ви купуєте сумку для багаторазового використання, вибираєте нефасовану продукцію та несете скрізь чашку кави багаторазово, ви вже можете сприяти зменшенню відходів. 

 

Втрата біорізноманіття 

Біорізноманіття, або іншими словами різноманітність форм життя, зменшується - у багатьох районах воно вже досягло небезпечних рівнів. За даними Всесвітньої федерації природи, біорізноманіття за останні три десятиліття зменшилося на 27 відсотків. Це відбувається з різних причин, включаючи містобудування, вирубування лісів та зміни клімату. Брак біорізноманіття загрожує природними харчовими ланцюгами, джерелами води та іншими ресурсами. 

Перелов рибної тріски призвів до зниження риболовлі на східних берегах Балтійського моря. 

Хоча це не часто обговорюється у Литві, втрата біологічного різноманіття також є проблемою в нашій країні. Не потрібно шукати далеко прикладів: скажімо, що надмірний риболовль призвів до зменшення популяції тріски, що в даний час розглядається повна заборона на професійний та рекреаційний риболовлю на східних берегах Балтійського моря. Дивлячись на розмір тріски, який виріс кілька десятиліть тому, і який він зараз, важко навіть повірити, що це та сама риба. Ми можемо зробити свій внесок у їх збереження, просто вибравши для їжі інші види їжі. Наразі Литовський фонд природи готує оновлену версію "Посібника з риби", де ви знайдете всю необхідну інформацію про те, яку рибу та морепродукти ви можете сміливо покласти на свою тарілку, та про ті, від яких слід відмовитися, щоб зберегти популяцію. 

Забруднення 

Забруднення існує у багатьох формах - ми стурбовані забрудненням повітря, води та ґрунту. Це спричиняє існуючі та майбутні проблеми. Забруднену воду не можна пити, забруднене повітря виснажує озоновий шар і спричиняє проблеми зі здоров’ям, а забруднений ґрунт руйнує місця проживання та загрожує флорі та фауні, що існують у ньому. 

"У Литві є родючі землі та досить вдячний клімат, тому природно, що ми можемо називати себе сільськогосподарськими землями. Однак активізація сільського господарства, збільшення використання добрив та хімікатів мають значний вплив на довкілля. Більше половини хімічних сполук, які потрапляють у море в річках та викликають евтрофікацію (вода цвіте), надходять сюди з полів фермерів. Саме цвітіння води залишається однією з найчутливіших проблем у Балтійському морі. 

За кількістю викидів шкідливих речовин у повітря. Литва є класичним взірцем атомної залежності: чотири п’ятих її енергопотреб забезпечує Ігналінська АЕС. Окрім того, Литва експортує атомний струм. АЕС є важливим джерелом поповнення. Незважаючи на це, ЄС визначив закриття Ігналінської. Два ядерних блоки чорнобильського типу  становлять для довкілля Європи надто велику загрозу.  

Уряд Литви теж не приховує того, що прощання країни з атомною енергетикою може відбутися зовсім не так швидко, як того бажає Євросоюз.  Адже один блок станції покриває близько 80% внутрішніх енергопотреб, другий працює переважно на експорт. 7,5 мільярдів кВт атомного струму продає щороку Литва своїм сусідам - Естонії, Латвії та Росії.  

Ядерна енергетики Литви має цілу низку безсумнівних переваг. Наприклад, для тієї ж Німеччини. Я не думаю, що в найближчому майбутньому німецький уряд знайде місце для нової АЕС. Діючі ж ядерні станції Європи дедалі старішають, і колись вони остаточно випрацюють свій ресурс. Їх просто необхідно буде закривати. Якщо ми в Литві побудуємо нову атомну станцію, то зможемо експортувати електроенергію, зокрема, й в Німеччину. Навіщо шукати місця для спорудження атомних станцій в Європі? У нас не тільки є таке місце, а й відповідні інфраструктури." 

Екологія Литви. 

Литва охороняється від промислового забруднення та відходів із заходу і сходу. В країні 758 річок і 5 національних парків, 30 регіональних парків. Ліси на півдні Литви, околиці Нерінги і Паланги вважаються екологічно чистими місцями, тому саме тут розташовані відомі здравниці і курорти. 

Екологічні проблеми. 

Після відновлення незалежності в Литві, в результаті спаду в економіці, суттєво зменшилася кількість шкідливих викидів в атмосферу. Загальна кількість основних шкідливих викидів (таких як сірчистий газ, окис азоту, чадний газ і окис вуглецю) зменшилася з 1,1 мільйона тонн до 430 тисяч тонн в 1991-2000 роки. 

Схожі процеси спостерігалися і в інших секторах. Литва має багаті водними ресурсами. Кількість забруднених водних відходів зменшилася з 450 мільйонів кубічних метрів у 1990 році до 170 мільйонів кубічних метрів в 2000. Литва, мабуть, єдина країна в Європі, яка використовує виключно підземні водні джерела для постачання населення питною водою. Ця вода за всіма параметрами придатна для пиття. З 1990 року в кілька разів зменшилось використання пестицидів, добрив і сформувалися сприятливі умови для розвитку екологічно чистого землеробства. 

До 1992 року в Литві не існувало єдиної системи обліку відходів. 17 мільйонів тонн відходів було зареєстровано в 1992 році. В результаті спаду в економіці і її реорганізації кількість відходів зменшилася в кілька разів. З 1993 року кількість безпечних для здоров'я відходів незначно змінилося, залишаючись в межах 5 мільйонів тонн. Існуючий литовський сектор енергетики був в більшості своїй сформований до 1990 року і спрямований на швидке зростання енергетичних запитів. 

Ядерне паливо є дуже важливим джерелом енергії в Литві, на його частку припадає близько 30% всього енергетичного балансу. Розвиток міст в Литві має свій специфічний характер. В силу характерного історичного розвитку країни і її економіки, мережа міст не настільки щільна і займає приблизно 2,9% всієї території. 

Екологічна ситуація в Литві, хоча і дуже повільно, стає краще, але тут до сих існує безліч сфер, які потребують поліпшення. Тут велике поле діяльності для НУО (неурядових організацій), особливо в поширенні інформації, екологічній освіті, зростанні обізнаності суспільства і залучення молоді до справи охорони навколишнього середовища 

  

Сьогоднішні екологічні проблеми. 

  • Подальше збільшення частка вирубуються лісів (можлива роль і діяльність НУО: опис основних місць проживання в лісистій місцевості, сприяння створенню лісових сертифікатів та сталого лісокористування); 
  • Швидко зростаюча кількість моторизованих засобів пересування (необхідно: сприяти застосуванню екологічно чистого транспорту, посилювати обізнаності суспільства); 
  • Агропромислові, міські та небезпечні відходи (необхідно: сприяти переробити і використовувати повторно, обладнання сучасних місць звалищ); 
  • Забруднення води виробничими, сільськогосподарськими та побутовими стоками (необхідно сприяти екологічно чистому фермерства та проведення агроекологічних заходів); 
  • Збільшення площі занедбаних земель (необхідно проводити заходи по місцевому екологічної освіти і підвищувати рівень екологічних знань); 
  • Нестача управління заповідними територіями (необхідно: належне врядування заповідними ділянками, відновлення порушених територій і екосистем, посилення громадської зацікавленості, екологічна освіта); 
  • Захист зникаючих видів (зменшення нелегальної торгівлі, полювання і рибальства, контроль і спостереження за зникаючими видами). 

Згідно з даними, отриманими з різних джерел, в Литві існує приблизно 80-100 неурядових екологічних організацій, що займаються питаннями охорони природи та сталого розвитку. 

Масштаби діяльності цих організацій досить різноманітні: від товариств по захисту природи в цілому, професійних об'єднань та соціально-політичного руху "Talka teviskei" до невеликих спеціалізованих асоціацій. 

Діють так само багато традиційних природоохоронні організації, такі як "Товариство захисту природи" і "Суспільство за прекрасну Литву". Нові НПО, такі як "Гайя" і "Татула", практикують освітню діяльність по екологічно чистому фермерства. Литовський фонд природи. В даний час він і Литовське орнітологічним суспільство є найбільш сильними НВО із захисту природи. 

Неурядові екологічні організації тісно співпрацюють з міжнародними організаціями - WWF, IUCN, Friends of the Earth, BankWatch, REC, BEF та іншими. 

Литва, яка теж страждала від нелегального видобутку бурштину, сьогодні перетворила його на візитну картку. Тепер цю країну знають у світі, як майданчик, де зустрічаються інвестори. Прибалтійський бурштин вважають брендом.  

Ми готові ділитися власним досвідом та механізмами налагодження галузі, якими користуємося. Ми з власного досвіду готові розказати, як боротися з проблемами нелегального видобутку бурштину, як вийти з цієї ситуації. 


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.