Регіональна інтернет-конференція

Разом – проти корупції

Ниник Вероніка Володимирівна,

член ради старшокласників

м. Старокостянтинова, вихованка гуртка

«Лідер»

Керівник: Старкова Ірина Борисівна,

керівник гуртка «Лідер»

Старокостянтинівського міського центру

дитячої та юнацької творчості

Що таке корупція? Чому це явище завжди було, безсумнівно, існує тут і зараз, і, звичайно, буде жити в світі майбутнього? .. Чи можемо ми зробити щось, щоб викорінити цей бур'ян, викинути цей зловісний плід з нашого суспільства?

Начебто і чуємо постійно, і говоримо, і, ніде правди діти, бачимо, а не завжди розуміємо суть. А від того, що ми бачимо і чуємо, і говоримо, чи змінюється щось? Чи світ стає кращим? Чи ми кращими стаємо?

Корупція, як феномен, знайома людям ще з давніх часів. Це не одне з найстаріших, але і вже не молоде явище соціальної дійсності. Ось уже більше семи століть, як стверджують історики, людство бореться з цим злом. Але і на початку третього тисячоліття нам, людям, поки не вдалося викорінити корупцію в повному розумінні цього слова.

Що ж таке корупція? Згідно енциклопедії, «корупція - це (від лат. сorrumpere — псувати) — негативне суспільне явище, яке проявляється в злочинному використанні службовими особами, громадськими і політичними діячами їх прав і посадових можливостей з метою особистого збагачення».

Великий мінус корупції в тому, що вона завдає шкоди державі в сфері економіки, зменшуючи загальний добробут країни і кожного з її громадян. До того ж все це загрожує тотальної втратою довіри народу до влади.

Хабар - найбільш характерне, небезпечне і поширене явище, яке є не тільки посадовим злочином, а й типовим проявом корупції. Предметом даного злочину є не тільки гроші, цінні папери, інше майно, а й різні вигоди, причому в основному, звичайно ж, майнового характеру.

Боротися з корупцією необхідно. Тільки єдина, сильна і послідовна антикорупційна політика в усіх структурах і у всіх рівнях державної влади може дати позитивні результати. Вона полягає в активізації діяльності, спрямованої на ведення боротьби з тіньовою корупцією в системі органів державної влади, шляхом проведення ідеологічних і масово-політичних заходів в державі. Важливо забезпечити рівний ступінь відповідальності всіх перед законом. У разі виявлення корупційних злочинів притягати до відповідальності громадян незалежно від займаної посади.

У свою чергу держава зобов'язана виконувати взяті перед людиною і громадянином зобов'язання, а саме, створення ефективної системи оподаткування, посилення соціальної спрямованості бюджетів громад та держави, захист прав і свобод людини і громадянина від корупції.

Багато що залежить від професійної підготовки і загальної культури державних службовців, їх ділових і моральних якостей. Важливу роль в процесі навчання і виховання підростаючого покоління відіграють освітні установи, в першу чергу, школи. Особливу увагу слід приділяти формуванню таких морально-психологічних якостей, як принциповість, чесність, справедливість, відданість дорученій справі, непримиренність до будь-яких порушень закону, здатність вирішувати завдання, захищаючи права людини, інтереси держави і суспільства.

Від витоків нових цивілізацій, людство завжди шукало відповіді на питання, які задавала їм природа. Стародавні єгиптяни будували піраміди і зводили унікальні системи іригації, що дозволяли їм живити землю і зрошувати свої поля. Стародавні жителі Китаю рік за роком, десятиліття за десятиліттям споруджували Велику Китайську стіну, що захищала їх цілими століттями. ХХІ століття, як ніколи, показало всьому людству, що не високі стіни, не видатні твори Ейнштейна і Едісона, не зможуть захистити нас від невидимих ворогів, створених нами ж самими. Одним з таких негативних явищ в ХХІ столітті можна вважати корупцію, що пустила своє коріння там, де присутній благодатний грунт. На сучасному етапі боротьба проти корупції є однією з умов відродження і відновлення справедливості в світі, захисту прав і свобод людини. 

Я намагаюся бути чесною людиною, навіть в дрібницях, наприклад,  не списувати на контрольних, олімпіадах і такі приклади викликають у мене обурення. Ну як же так ?! Чому ці люди мовчать? Їх все влаштовує. Але ж існує диктофон, який можна покласти в кишеню і записати розмову. 

Нещодавно на антикорупційному уроці ми говорили на тему хабарів: висловлювали претензії, побажання, свої думки, розбиралися, що таке «хабар».

Чому так відбувається? Чому ми такі спокійні , поки це не стосується нас особисто? Може пора вже встати з дивана і зробити щось? А що? .. Пропоную  розвішувати плакати-карикатури в громадських місцях і на зупинках, дзвонити по телефону довіри, проводити в школах, ВУЗах, робочих місцях повчальні бесіди для всіх-всіх-всіх! Пропоную змінюватися самим. Давайте просто візьмемо все в свої руки і почнемо вже діяти! Майбутнє залежить від нас!

 

Демченко Ігор

Голованіський РПД

Я погоджуюся з вашою думкою про те, що боротися з корупцєю потрібно, але ваші методи виришення цієї проблеми, на мою думку, надто лояльні. Будемо чесні перед собою, наша країна  уже надто сильно погрузла у корупції, для того щоб викорінити це суспільне явище потрібно застосувати як можна жорсткіші методи, аж до довічного ув'язнення з конфіскацією.


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.