Регіональна інтернет-конференція

Система протидії корупції

Комунальний заклад «Компаніївське навчально-виховне об`єднання»


Система протидії корупції

Підготувала:

вихованка гуртка «Школа ЛІДЕРІВ»

Центру позашкільної освіти «Барви»

Медяник Катерина

Керівник:

керівник гуртка Центру позашкільної освіти «Барви»

Ващенко Олена Анатоліївна

Часто зустрічаю інформацію, що корупція залишається однією з найбільших проблем сучасності та поступово перетворюється на норму суспільної поведінки. То яке ж протиріччя лежить в основі цього твердження?

Не буду перебільшувати, коли скажу, що для мене деякі правові аспекти цього негативного явища є незрозумілими або як «завдання із зірочкою». Проте, цитуючи Конституцію України, яка гарантує наші права на життя, безпеку, повагу до гідності, недоторканість житла, свободу думки, безкоштовну освіту та медицину, виникає цілком логічне запитання, яке особливо обурює: «Чому ж все це не виконується як слід?!».

Вивчаючи пости в соціальних мережах, дозволю собі припустити, що корупція переслідує людство практично з моменту виникнення найперших організованих форм його існування. Одразу згадую приклад із грецької міфології, коли три богині – Афіна, Гера й Афродіта пропонували (звісно ж, кожна окремо) Парису хабара за золоте яблуко, що має дістатися найпрекраснішій із них.

Особисто мені близька думка, яка культивується в моїй родині, що хабарництво – це приниження власної гідності, і тому налагоджують корупційні стосунки лише слабкодухі люди, невпевнені у своїх силах.

Досить часто мене надихають і мотивують приклади інших людей, які вже досягли у цьому напрямку вагомих результатів. Для нас, шкільних лідерів, такими були зустрічі та навчання під керівництвом тренера з Польщі – Пшемислава Фенриха. Досить переконливим і емоційним був досвід участі у симуляційній грі, коли ми, як члени однієї команди, мали домовитися і співпрацювати з іншими групами для досягнення єдиної мети. Так, це дуже складно, але можливо! Варто лише перейнятися розумінням того, що від дій і зусиль кожного з нас сьогодні, залежить наше майбутнє вже завтра! І наявність у людини совісті не має сприйматися як слабкість чи недолік, який заважає втілювати власні стартапи.

 Повертаючись до запитання, яке особливо хвилює на часі, варто зазначити, що вагомою протидією корупції серед влади, на мою думку, є прозорість  інформації щодо використання коштів держави та знання громадянами своїх прав. Наприклад, цього року у нашому закладі експерти програми «Добре», спільно з органами місцевого самоврядування, проводили презентацію «Прозорий бюджет, як протидія корупції». Виявляється, що коли про бюджет говорити без складної технічної мови та за допомогою візуалізації, то ця інформація буде доступною для широкого кола людей. На мою думку, саме такі зустрічі громадян і влади допомагають зрозуміти, як наповнюється чи витрачається бюджет громади, і таким чином формується особиста відповідальність кожної із сторін.

Переконана, що тільки коли ми наважимося прийняти такий важливий виклик для кожного громадянина, як протидія корупції, можна буде говорити про перемогу нових цінностей, про нову кращу країну, яка гідна успіху.


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.