Регіональна інтернет-конференція

Система протидії корупції

Пандемії починаються з одного хворого. Якщо його не лікувати, пропустити повз увагу, забути, то він заразить інших, і хвороба буде поширюватися з новими обертами. Те ж саме стосується й корупції. Адже вона таке ж саме захворювання, як ГРИП чи ГРВІ. От тільки наслідки від неї бувають значно гіршими.

Як у лікарні, хворий, незалежно від перебігу хвороби (легкого чи тяжкого), потребує лікування, так і в суспільстві хабарник, незалежно від розміру та різновиду хабаря, обов’язково має бути покараний. І не важливо, хто він – ввічливий лікар, що натякає на маленьку винагороду за свої послуги, чи поважний чиновник, котрий пропонує «допомогти» у вирішенні якоїсь надважливої справи. Обидва заслуговують на покарання, адже в лікуванні не буває винятків.

Для якнайшвидшого одужання суспільство має не лише боротися з хабарництвом. Слід також вживати засобів для його уникнення - реалізації конкретних систем протидії корупції. На мою думку, це може бути втілення в реальність як органами влади, так і суспільством сукупності заходів для депопуляризації хабарництва як явища, зацікавлення простих громадян у боротьбі з корупцією, оновлення правової бази для запобігання затягуванню слідства та й відповідно уникненню покарання, посилення кримінальної й адміністративної відповідальності за перевищення службових повноважень та їх використання в особистих інтересах, проведення профілактичних зустрічей із молоддю й обговорення з нею питання корупції та шкоди від неї суспільству, дослідження та ліквідація причин, що спонукають  як до того, щоб давати, так і до того, щоб брати хабар, усунення наслідків та відшкодування збитків, завданих корупцією, визначення конкретної державної антикорупційної політики та термінів її реалізації.

Ніколаєнко Віталій


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.