Регіональна інтернет-конференція

Система протидії корупції

Саме корупція є однією з причин, що призвела до масових протестів в Україні.

Актуальність обґрунтовується тим, що сучасний процес державотворення в Україні зумовлює необхідність вивчення нами питань, пов’язаних із здійсненням цілеспрямованої діяльності органів державної влади щодо забезпечення законності і правопорядку у державі та суспільстві, охорони прав і свобод людини і громадянина, закріплених Конституцією України.

Безперечно, суттєвою перешкодою на шляху побудови демократичної, соціальної, правової держави є корупція, яка в сучасних умовах стала реальною загрозою національній безпеці і конституційному ладу України.

Я ознайомилася із правовими, політичними, історичними, економічними та соціальними аспектами поняття "корупції" та "діянь, пов’язаних з корупцією", а також усвідомлення важливості долучення учнівської молоді до актуальних проблем розвитку нашої держави та підвищення рівня їхньої правової свідомості, формування у нас антикорупційної свідомості та правил антикорупційної поведінки.

Система сформованих знань, антикорупційних ідей, поглядів та міркувань має позитивно сприяти виявленню нами своєї громадянської позиції щодо недопущення зловживання владою або службовим становищем представниками органів державної влади та місцевого самоврядування.

Запобігання корупції нашими очима є надання нам, депутатам, основних знань щодо поняття, причин, форм, видів та проявів корупції у різних сферах суспільних відносин, у публічному та приватному секторах державного і суспільного життя, формування умінь й навичок запобігання корупції та корупційним правопорушенням, вироблення власного ставлення до ролі громадянського суспільства у сфері запобігання корупції, подолання негативного впливу корупції на стабільний розвиток суспільства і держави.

Ознайомившись з цією тематикою у мене сформувалися загальні уявлення про корупцію, її видами та формами; з організаційно-правовими заходами запобігання корупції, навичками та уміннями працювати із нормативно-правовими актами, своєчасно реагувати на корупційні діяння у публічному та приватному секторах; підвищила рівень правосвідомості за рахунок вироблення правил антикорупційної поведінки. 

Корупція залишається однією з головних перешкод розвитку, що стримує економічний та соціальний прогрес, знижує прозорість урядування та ефективність реформ. Корупція розумію як зловживання довіреною владою задля приватної вигоди. Залежно від залучених суб’єктів та сектору, практики зловживання владними повноваженнями можуть набувати форм політичної, ділової або побутової корупції, що виникає при взаємодії пересічних громадян та посадових осіб. Значні масштаби корупції визнаються одним із найважливіших викликів розвитку в Україні, а міжнародні організації наголошують на недостатній спроможності вітчизняних державних інститутів протидіяти цим практикам та толерантності громадян до корупції на побутовому рівні. 

Системна криза та політика жорсткої економії Уряду негативно позначаються на рівні життя населення. Загалом, до антикорупційних заходів можна передбачити реалізацію низки наскрізних рекомендацій при плануванні, здійсненні моніторингу та оцінки програм, проведенням тематичних досліджень аспектів корупції задля заповнення сучасних інформаційних прогалин в цій сфері, забезпеченням представників антикорупційного руху та працівників державних органів, що уповноважені на боротьбу з корупцією. Не менш важливим завданням є проведення структурного аналізу, оскільки її прояви зумовлюються інституційними чинниками та посилюються впливом корупції. 

Саме під час реалізації системних реформ, що відбуваються в Україні, формуються сприятливі умови для запровадження структурних змін, спрямованих на протидію корупції. Не втрачають актуальності й питання посилення захисту прав людини та підвищення обізнаності громадян щодо взаємопов’язаних інструментів протидії дискримінації, забезпечення верховенства права та боротьби з корупцією. В контексті розвитку важливе значення має поступова трансформація стереотипів, формування настанов на неупереджене та рівне ставлення  у різних сферах життя суспільства. Системна реалізація цих заходів дозволить не лише підвищити ефективність боротьби з корупцією, а й врахувати інтереси та потреби всіх представників населення.

Ми часто чуємо про те, що живемо в епоху нової «холодної війни». Але попередня «холодна війна» була боротьбою двох систем цінностей, відмінності між якими були очевидні. Яке ж протеріччя лежить в основі сьогоднішнього конфлікту? 

Для нас простих українців це дійсно велике питання! Системи чесного, конкурентного та справедливого суспільства, чи побудованого на корупції? Багатьом здається, що нам вже вдалося досягти деяких успіхів у протидії корупції. Ми обрали нову владу, яка запроваджує нібито каральні заходи. Та на мою думку, запровадження лише каральних заходів для викорінення корупції недостатньо, бо без поглибленої систематичної зміни проблема буде тривати навіть уразі, якщо деякі високопосадовці опиняться за гратами. З огляду на це у першу чергу, українські реформаторські сили із міжнародними партнерами України, повинні більше зосередитися на запобіганні корупції, ніж на покараннях корумпованих чиновників. Нині «некорупційну увагу зосереджено на створені Вищого антикорупційного суду», тим часом як покарання корупціонерів є важливим, але вторинним елементом, який може підтримувати запобігання корупції.

На мою думку, засадничими й вирішальними  елементами все ж залишаються перетворення в судовій сфері. Вони – «важлива частина процесу обмеження простору для корупції». Нажаль, зроблені кроки лише позначили мету, а справжня боротьба з корупційною системою ще навіть не почалася.

Джерела вивчення інформації:

Міжнародно-правові акти

  • Конвенція ООН проти корупції (ратифіковано із заявами Законом № 251-V від 18.10.2006 року);
  • Кримінальна конвенція про боротьбу з корупцією (ратифіковано із заявою Законом № 252-V від 18.10.2006 року);
  • Цивільна конвенція про боротьбу з корупцією (ратифіковано Законом № 2476-ІV від 16.03.2005 року).

Кодекси України

  • Кримінальний кодекс України;
  • Кримінальний процесуальний кодекс України;
  • Кодекс України про адміністративні правопорушення.

Закони України

Укази Президента України

Постанови Кабінету Міністрів України

Акти Національного агентства з питань запобігання корупції

 

Крайтор Анастасія

Вільшанський РПД


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.