Регіональна інтернет-конференція

Тренд, що набирає обертів

Цитата

Олександрівський ПД

 

Як на мене, вислів «наша планета не вічна» всі ми чимало разів чули, але не зовсім  усвідомили. Здається, що проблеми екології зараз для України і світу на часі, але насправді вони є актуальними завжди. Чому? Бо ми ще маємо шанс врятувати те, що впродовж останнього століття відчайдушно експлуатували.

У сучасному світі розумне використання речей стає все більш важливим для людей та суспільства. Відповідальне використання означає розумний вибір того, що ми купуємо і того, як це впливає на довкілля та наше здоров’я. Нераціональне використання ресурсів стає причиною ще однієї проблеми – утворення значних обсягів відходів виробництва та споживання.

За словами голови правління ГО «Еколтава» Юлії Плашковської, державної політики в питаннях переробки відходів практично не існує. Відходи переробляють здебільшого завдяки зусиллям приватних підприємців та громадських організацій.  Тобто звичайні громадяни, яким не байдуже наше навколишнє середовище та екологічний стан планети, діють на рівні державних та європейських ініціатив й приділяють особливу увагу  сортуванню відходів.

Яскравим прикладом вищезазначених активностей є екологічно-соціальний проєкт «Кришечки збери – Україні допоможи» для протезування поранених. Пластикові кришечки - це ресурс, який направляється на переробку. Отримані кошти від здачі вторинної сировини передаються на благодійність та допомогу. Ця благодійна справа не тільки допоможе нашим захисникам повернутися до повноцінного життя, а й збереже природу. На один протез руки необхідно здати приблизно 500 тисяч кришечок, на протез ноги – 850 тисяч. Протягом двох років повномасштабного вторгнення потреба українців у протезуванні зросла у геометричній прогресії, бо ж кожен постраждалий прагне повернутися до темпів звичного життя, яке було раніше та спроможним бути корисним для суспільства.

Представники Олександрівського парламенту дітей доєдналися до всеукраїнської акції «Кришечки збери – Україні допоможи». Збір тривав з жовтня по листопад 2023 року. За цей період вдалося зібрати 11 кілограмів матеріалу. Зібрані кришечки було надіслано поштою до центру збору пластику, звідки вони потрапили до переробного підприємства. Участь в даній акції об’єднала всіх нас  заради допомоги нашим рідним українцям, які потребують протезування.

Отже, сортування поступово стає трендом в Україні навіть без наявності необхідної інфраструктури. Тобто ті українці та підприємства, які вже сортують, роблять це не завдяки можливостям, а через власну відповідальність за своє сміття. Відповідальне споживання - це як основа циркулярного суспільства, воно дозволяє розвинути інноваційне та критичне мислення, що є запорукою збереження екологічної та економічної рівноваги в світі.

Цитата

Чи знайомі ви з поняттям «Greenwashing»? Виходячи з цього, розкрийте термін та визначте: чи є політика раціонального споживання простою модою серед економічного розвитку, яка з часом минеться, або ж чи є вона фундаментальною зміною в тому, як ми повинні жити?

- З повагою Софія, команда «Максимум».


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.