Регіональна інтернет-конференція

Фінляндія як приклад країни з розвиненою системою екологічної безпеки

Ковбасюк Єлизавета,
Межирічківська філія Голованівського ліцею Голованівської районної ради

Марина Поліщук,
Голованівський ліцей Голованівської районної ради

 

Фінляндія належить до держав з досить благополучною екологічною ситуацією. Екологічний підхід до навколишнього середовища є складовою рисою фінського менталітету. Жителі Суомі дуже бережно відносяться до навколишнього середовища. Фінляндія активно переходить на альтернативні технології отримання енергії швидше  ніж інші країни Європи та світу вцілому. Країна веде активний пошук рішення екологічних проблем.

Всім відомо, що сучасна промисловість в основному використовує корисні копалини нашої планети, які є або ж невідновлюваними, або ж на те буде потрібно тисячі років. Наслідки цього  ми можемо спостерігати в погіршенні якості повітря та зменшенні запасів над Землі. Фінляндія є однією з передових держав не лише в Європі, а й у світі. В 2014 році в країні було досягнуто неймовірного результату: частка енергії, яка була виділена за допомогою відновлювальних ресурсів досягла позначки в 38%. Станом на 2015 рік, за рейтингами Фінляндія увійшла до ТОП-5 країн світу, які використовують найбільшу кількість альтернативної енергії – це сонячні батареї і вітряні електростанції. В 2016 році держава виділила кошти для того, щоб на наступні 5 років відсоток альтернативних джерел енергії складав 50% від загальної кількості. 

На початку третього тисячоліття фіни скептично ставилися до сонячних станцій. Але з часом їх ціна знизилася, і керівництво держави вирішило їх виготовляти та встановлювати. В зимовий час, звичайно, сонячного світла дуже мало, але цей недолік заповнюється так званими «білими» ночами в інші пори року. Тим більш прохолодний клімат, виключає накопичення пилу на панелях, тому вона працюють краще, ніж в інших країнах. Найбільшою сонячною станцією вважається комплект м столиці – місті Хельсінкі. На даху однієї будівлі були закріплені 2990 сонячних панелей, енергії котрих вистачить на електрифікацію 400 квартир. Але із-за  суворих кліматичних умов, сонячні станції не такі ефективні, як могли б бути. На допомогу їм приходять вітряні установки. За останні декілька років в Фінляндії створюється величезна кількість генераторів енергії вітру. Місцеві дослідники дійшли до висновку, що альтернативні енергетичні станції можуть якісно замінити та доповнити звичайні види палива. 

Фіни створили неймовірну систему утилізації сміття. Вони переробляють сміття для повторного використання в різних галузях життя. На вулицях важко побачити сміття, яке знаходиться поза сміттєвим баком. Вулиці міст Фінляндії дуже чисті. Рядові фіни активно беруть участь в ліквідації побутового сміття на вулицях міст і уздовж доріг.

Дуже бережливо жителі країни Суомі ставляться і до водних ресурсів. В Фінляндії багато  озер, і з них більше 75%  визнано чистими, але лише років з десять тому лише третина мала даний статус. За ними ведеться дуже ретельний моніторинг. Всі водні ресурси розбитті на сотні ділянок, де контролюється активність водоростей, наявність забруднень, постійно беруться проби води. Відновлення відбувається за рахунок селекційної риболовлі і очищення озер від зайвої рослинності. Щодо морських ділянок, то рівень хімічних відходів, які скидаються в Ботнічний залив, також постійно контролюється та скорочується з кожним роком. 

Всі заходи екологічної безпеки закріплюються законодавством і є дуже суворими законами, які з кожним роком стають ще більш суворіше, і таким чином безвідповідально забруднювати навколишнє середовище не вийде. З початку 2016 року набув чинності закон про заборону захоронення біологічних відходів на звалищах, а також ведуться заплановані роботи по зниженню загального рівня відходів. 

Фінська компанія Tracegrow розробила метод вилучення речовин, що використовуються в лужних елементах живлення, які після переробки можна використовувати в сільському господарстві для збагачення ґрунту. За допомогою інноваційної технології, такі елементи, як цинк і марганець, безпечно повертаються в природу. Батареї подрібнюються, а маса, яка утворилася, піддається фільтрації та очищенню в ході процесу вилуговування. Шкідливі елементи, такі, як нікель і ртуть, відправляються на завод з переробки небезпечних відходів. Зазвичай батареї, якщо не потрапляють на сміттєзвалища, відправляються в плавильні печі для вилучення з них цинку, але більша частина залишається невикористаною. Рішення Tracegrow дозволяє використовувати близько 80% мікроелементів лужної батареї повторно.

Фінляндія – активний член багатьох регіональних екологічних організацій та веде активну діяльність в двосторонньому порядку. 22 квітня 2016 року міністр навколишнього середовища від імені Фінляндії підписав Паризьку угоду з питань зміни клімату. В рамках енергетичної та кліматичної політики, до 2030 року в Фінляндії з'явиться 25 тисяч місць для зарядки електромобілів, а уряд готовий посприяти розвитку цього виду транспорту. Для зниження вуглеводневого сліду країни, в 2019 році Фонд незалежності Фінляндії «Sitra» рекомендує фінам змінити побутові звички і перейти від вживання м’яса до веганства, а також радить максимально скоротити використання особистого автотраспорту. 

Як бачимо, досвід Фінляндії показує як можна ефективно боротися з екологічними проблемами і зберігати навколишнє середовище. Звичайно, що кліматичні умови в наших державах різняться, але Україна зобов’язана шукати шляхи використання альтернативних джерел енергії, забезпечувати переробку відходів та сміття, зменшувати навантаження на матінку-природу, покращувати законодавчу базу і впроваджувати відповідальність, тим більш, що на нашій території відбувалися такі катастрофи, як аварія на Чорнобильській атомній станції.


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.