Регіональна інтернет-конференція

Хороший лідер - перш за все чесний лідер

Лідер - людина смілива та ініціативна. Оскільки я президент своєї школи та голова міського парламенту, я дещо знаю про це. Взагалі, бути лідером не так просто. Треба вміти впевнити людей в тому, що саме ця думка правильна та заохотити їх йти за тобою.

Я вважаю, що «вождем» треба народитися, а не стати. Це дуже складна робота сконцентрувати увагу людей навколо себе та не втратити їхню довіру. Розвиток суспільства насамперед залежить від поведінки членів соціуму. Норми поведінки людини пов’язані з характером цього чоловіка або жінки.

Етика, мораль, норми. Ці терміни тісно переплітаються між собою. Ми маємо вміти з’єднати лідерство та ознаки, описані вище.

У різні часи поняття лідерів дещо змінювалися, в залежності від тієї ситуації, в якій опинились люди. Та коли б це не було, суспільство завжди прагнуло стати ідеальним, створити щось незалежне. Наприклад, у Стародавній Греції людина повинна бути мудрою, справедливою, чесною, відважною. У Азіатських країнах соціум базувався на конфуціанській етиці. Люди прагнули проявляти, знову ж таки, справедливість, людяність, розуміння, повагу. Вже у християнській моралі поважали думки про надії, віру і милосердя.

Та не завжди мораль повністю відповідає поведінці людини. Скоріше моральність – це совість людини. Вона основана на світосприйнятті життєвих норм та сформованих цінностей. Совістю людина користується в незвичайних ситуаціях, приймаючи рішення, коли стандарти моралі вже не справляються з цією проблемою.

Прикладом важливості етичного лідерства є скандал з компанією «ENRON». У 2001 році ця спілка збанкрутилась після величезної суперечки. Головним обвинуваченням було фальсифікація звітів, які вводили інвесторів в оману. В ході скандалу покінчив з життям віце-президент компанії Кліффорд Бакстер. Було викрито використання різноманітних фінансових афер, сотні дочірніх компаній, багато юридичних лиць, які займалися цією справою.

На цьому прикладі можна гарно побачити, наскільки важливе саме ЕТИЧНЕ лідерство,чесність та гарна репутація не тільки в бізнесі, а й в повсякденному житті.

    Взагалі, в лідерстві іноді виникають складнощі, пов’язані з нормами. Адже не всі принципи є загальноприйнятими. Саме тому, етичне лідерство – це вірність своїм моральним стандартам, знання інформації про можливість виникнення проблем та розуміння поглядів ваших спільників.

     На мою думку, лідеру важливо конкретизувати своє твердження про ту чи іншу ситуацію. Якщо говорити впевнено, чітко та пояснювати свої наміри, то люди самі потягнуться до вас. Діяч повинен набратися терпіння і вміти вислухати всі пропозиції. Людина має завжди прагнути до ідеалу та постійно намагатися зробити свої вчинки кращими, але етика проявляється тоді, коли ми турбуємось про те, як наші справи можуть вплинути на дії в майбутньому.

    Етичний лідер зустрічає на своєму шляху багато проблем і деякі з них можуть не витримати і зійти з вірного шляху, але витривалі залишаються і зможуть повести за собою однодумців. Діяч може пожертвувати собою заради інших. Також однією з головних рис лідера має бути розсудливість у прийнятті рішення. Такі люди не мають права на вагання після розв’язання проблеми. Головний в колективі завжди вміє вселити в людей надію та організувати їх у правильне русло.

     Я вважаю, що лідер має великий вплив на думку людей та несе відповідальність за проступки. Він справді викликає повагу, адже це ідеал та приклад для багатьох його спільників та однодумців.

Бобринецький МПД

Дуже цікаво. Але, на мою думку, "вождем" не завжди можна стати з самого початку. Ним може стати кожна людина, потрібне тільки бажання. Якщо бути більш вимогливим до себе, працювати над собою, розвиватися, то є великий шанс стати вождем , не народившись ним.

Доволі цікава стаття, мене порадувало, те що ви допомагаєте дітям з особливими потребами саме в такий цікавий та пізнавальний спосіб, але як на мене, то недоліком є недостатня кількість висвітлених рис етичного лідера. Бажаю продуктивної праці та успіху у ваших починннях!

Макаринський Руслан, Голованівський РПД

 

Дуже цікаво. Але, на мою думку, "вождем" не завжди можна стати з самого початку. Ним може стати кожна людина, потрібне тільки бажання. Якщо бути більш вимогливим до себе, працювати над собою, розвиватися, то є великий шанс стати вождем , не народившись ним.

Макаринський Руслан, Голованівський РПД.


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.