Регіональна інтернет-конференція

Чи знаєте ви, що бджіл визнали найважливішими істотами на Землі?

Так-так, вам  це не привиділося ! Міжнародна некомерційна екологічна організація «Спостерігачі Землі» заявила, що ці комахи є найбільш важливими для збереження екосистеми планети. Чому я вам про це кажу? Та просто мова піде саме про екологію, а якщо точніше -  то про глобальні цілі для її покращення. Розглядати ми їх будемо на прикладі Франції – однієї з найрозвинутіших та найуспішніших країн Європи. 

Для сталого розвитку екології перш за все потрібно створити певні  умови.  Громадські організації, спільноти, державні та міждержавні інституції  і, просто, небайдужі люди, які поставлять перед собою ціль та виведуть екологію в пріоритет. Окрім цього важливо, щоб влада  кожної держави світу активно підтримувала всіх вище згаданих. Тільки до складу Європейської партії зелених входить 36 партій відповідного спрямування з 32 країн Європи. До речі, саме Франція  одна з перших  створила Міністерство навколишнього середовища. 

Як на мене, основними глобальними цілями для сталого розвитку та вирішення проблем екології є: чистота повітря, протидія глобальному потеплінню та очищення планети від тон сміття. І так вважаю не тільки я. А що ж Франція? Якої  екологічної політики притримується вона? 

Думай глобально, дій локально —  це девіз Greenpeace. Французи, слідуючи цьому принципу, прийняли  закон про енергетику і клімат, який встановлює “екологічний та кліматичний надзвичайний стан”. Він  передбачає заходи з досягнення вуглецевої нейтральності країни до 2050 року. Як заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, рівень концентрації СО2  в атмосфері сягнув найвищої позначки за всю історію людства, тому ці нововведення є більш ніж важливими. 

Ядерна енергетика займає провідну роль у виробництві електроенергії  в країні. Саме завдяки «мирному атому» Франція в значній мірі незалежна від імпорту енергоресурсів, а особливо нафти, та виробляє 95% електроенергії без використання вугілля. І тут  я  б покритикувала владу країни, можна було б побудувати більше сонячних чи вітряних електростанцій,  бо у природі ніщо не пропадає, крім самої природи. З огляду на наш Чорнобиль, не такий той атом і мирний, а енергія сонця та вітру здоров’ю людства зашкодить значно менше. 

Також варто зазначити, що влада Франції з 2020 року має намір підвищити екологічний збір на авіаквитки. Залежно від типу квитка він становитиме від 1,5 до 18 євро. У Парижі розраховують, що новий збір щороку приноситиме до французької скарбниці близько 182 мільйонів євро. Ці гроші планують інвестувати в "екологічно сприятливу" інфраструктуру. Кажуть, що гроші – не найголовніше в житті, але якщо їх немає – багато що стає неважливим, тому дуже добре, що французи розуміють:  ми не можемо чекати на милість  від природи після того, що  з нею зробили, і таким чином поповнять скарбничку екологічного фронту. 

 «Дорога цивілізації вимощена консервними бляшанками», — сказав Альберто Моравіа. Побутові відходи – ще одна надважлива проблема людства, що не оминула і Францію. Уряд  країни оголосив про плани зробити пляшки з переробленого пластику менш дорогими, ніж пляшки з нового пластику. Інші аспекти плану включають збільшення податків на полігони та зниження податку на додану вартість на діяльність, пов’язану з переробкою сміття. Країна завжди виявляла активність у питаннях боротьби з відходами. За Індексом стійкості харчових продуктів 2017 року, вона стала провідною країною в Європі щодо обмеження харчових відходів. А до 2025 року  планує змінити свій показник переробки пластику до 100%. 

Блісс Кармен, поет, канадієць французького походження написав: «Найпрекрасніше в природі – це відсутність людини». Сьогодні все людство  зачинилося на карантин. Природа вирішила відпочити від нас, очиститися. Більше 4 мільярдів людей перебувають на карантині, і викиди в навколишнє середовище за кілька тижнів знизилися так сильно, як рідко бувало, відзначають деякі експерти. Навіть Гімалайські гори вже кілька днів видно з індійських рівнин. Такого не було 30 років. 

 ЖАН ЖУЗЕЛЬ, французький кліматолог зазначив, що у Франції скоротилися викиди парникових газів в 2020 році в порівнянні з 2019 роком на 5 відсотків, тому  потрібно повторювати це досягнення щорічно до 2030 року, і навіть трохи більше, щоб досягти мети, зафіксованої в Паризькій угоді. Однак що залишиться від цієї чистоти після карантину? Чи буде вона довгостроковою? Поживемо – побачимо! Природа наповнює нас і надихає!


"Євромандри" КЗ "Центр позашкільної освіти" Дмитрівської ОТГ.

 


До уваги незареєстрованих користувачів форуму – учасників інтернет-конференції! Просимо зазначати у ваших повідомленнях/коментарях свої призвище, ім’я та/або заклад освіти, який Ви представляєте.